/

23 Yaşında Google’ı Kuran Larry Page

Larry Page’in Çocukluğu

Lawrence Page; 1973 yılının 26 Mart tarihinde, Amerika Birleşik Devletleri Michigan’da hayata gözlerini açtı. Annesi Gloria, babası Carl Page olan Larry Page, ailenin ikinci çocuğu olarak dünyaya geldi. Page’in doğduğu dönemde annesi ve babası Michigan State Üniversitesi’nde bilgisayar bilimleri dersleri verdiklerinden Page, bilgisayar teknolojileri ve bilimin içinde bir çocukluk geçirdi. Tüm bu olaylar Page’in henüz çocukken bilgisayarlara merak sarmasının nedeni olmuştu. 

Ailesi Page’in monoton ve sıradan bir eğitim hayatının olmasını istemedikleri için “Montessori yöntemi” ile eğitim veren bir okula Page’i kayıt ettirdiler. Montessori yöntemi, özgürlük, bireysellik ve yaratıcılık özelliklerini benimseyerek okulda belirlenen kurallara uyarak değil de öğrencinin kendi kurallarını kendi koyduğu bir eğitim yöntemidir. 

 

 

Larry Page daha sonra bu eğitim sistemi için, “Kurallara ve emirlere körü körüne bağlı kalmamamızı sağlayan, dünyada olan biteni sorgulamamızı öğreten ve bize kendi başımıza hareket edebilme yetisini kazandıran bu eğitim biçiminin çok yararını gördüm.” diye açıklama yaptı. Amozonun CEO’su Jeff Bezos ve Google’ın kurucu ortağı olan Sergey Brin de Montessori sistemiyle eğitim gördüğü göz ardı edilemez.

Larry Page’in dönüm noktası olduğuna inandığı bir olay henüz 12 yaşındayken  başından geçmişti. Page, gelmiş geçmiş en önemli mucitlerden olan Nikola Tesla’nın yaşam öyküsünü okumuş ve dünyanın en önemli bilim adamlarından biri olmasına rağmen Tesla’nın borç ve sefalet içinde ölmesi onu çok etkilemiş, göz yaşlarını tutamamıştı.

 

 

Bu olaydan sonra Page, dünyaya yeni bir sistem getirmesi gerektiğini fakat Nikola Tesla gibi önemli bir adam olduktan sonra borç ve sefalet içinde ölmemek için geliştirdiği yeni sistemin tüm dünyaya yayılması gerektiğini düşünüp durdu. Page bu olayla ilgili, “Bir şeyler icat etmenin tek başına hiçbir işe yaramadığını anladım. Önemli olan icat ettiğiniz şeyleri görücüye çıkarıp insanların kullanmalarını sağlamanız. Aksi takdirde geliştirdiğiniz ürünler hiçbir etkiye sahip olmaz.” diyor.

Üniversite yıllarında Michigan Üniversitesi’nde Google’ın temellerini atarken saksafon çalmayı öğrenen Page, kendini saksafon alanında da çok ilerletmişti. Hatta saksafon çalarken reflekslerinin çok gelişmiş olması gerektiğinin düşünen Page, Google’ın da refleksleri gelişmiş hızlı bir internet sistemi olması gerektiğini kafasında tasarlamaya başladı.

 

Larry Page

 

Google’ın Kuruluşu

Page, Michigan’dan mezun olduktan sonra Stanford Üniversitesi’ne doktorasını yapmak için girdi. 1995’te ise Google’ı beraber kuracağı arkadaşı Sergey Brin ile tanıştı. Page 23 yaşında gördüğü bir rüyadan etkilenerek, internetteki her şeyi indirmenin mümkün olup olmadığını her gün araştırmaya başlamıştı. Çalışmalarını yaparken BackPub adını verdiği bir arama motoru üzerine Brin ile çalışıyorlardı.

 

 

1997 yılının eylül ayında Google.com adındaki domain’i satın aldılar. Bu sıralarda sloganları ise “Don’t be devil (Şeytan olma)” idi. Üniversitenin son yıllarında “ Google Guys” olarak bilinen Larry Page ve Sergey Brin, 4 Eylül 1998’de merkezi Amerika Birleşik Devletleri Kaliforniya’da olan Google’ı resmen hayata geçirdi. Google ismini ise 1’in yanına 100 tane “0” konulduğunda oluşan sayıyı anlatan bir matematik  teriminden yani Gogool’dan esinlenerek ortaya çıkarmışlardı. Yine 1998 yılında tutkunları oldukları Burning Man Festivali’ni ilk Google doodle’ını tasarlarken kullandılar. Google’ın halk karşısına çıkarılması ise 19 Ağustos 2004’te gerçekleşti.

 

 

Google’ın ilk doodle’ı

 

 

2011’de Larry Page Google+, Google Fiber, Google Glass ve Chromebook’u piyasaya sundu. Ana şirket olan Alphabet’in CEO’luğuna ise 2015’te geçti ve kısa sürede Alphabet Inc. şirketine Google, Google X, Google Fiber, Google Ventures, Google Capital, Calico ve Nest Labs firmalarını bağladı. 

Larry Page Business Insider dergisinden Nich Carlson’un haberine göre, CEO olduğunda kendisi için şu kuralları belirlemiş: 

  • İşleri başkalarına paslama; bilakis işleri hızlandırmak için elinden gelen her şeyi bizzat kendin yap.
  • Yapılan işe bir katkın yoksa yoldan çekil. Git başka işle ilgilen ve bu işten gerçekten anlayan insanların birbirleriyle iletişim kurarak çalışmalarına müsaade et.
  • Bürokratlık yapma.
  • Fikirler yaştan daha önemlidir. Biri senden küçük diye ona saygısızlık etme ve ona yardım etmekten kaçınma.
  • Yapabileceğin en kötü şey, birilerini “Hayır, yapamazsın.” diyerek durdurmaktır. İnsanlara “hayır” diyerek engel olursan onlara işlerinde yardım etmek için daha iyi bir yol bulman gerekir.

 

Larry Page’in Özel Hayatı

Forbes’a göre Larry Page’in 2020’deki serveti 50.9 milyar dolar olup, dünyanın en zengin 13. kişisidir.

Larry Page 2013 yılında ses teli felci geçirdi. Bundan sonra ses tonu eskiye göre daha yumuşak oldu ve geçirdiği bu hastalık yüzünden uzun süre konuşmakta zorlandı.

 

 

Larry Page, şu anda San Francisco’nun Palo Alto bölgesinde eşi Lucinda Southworth ve iki çocuğuyla beraber yaşıyor.

 

 

Larry Page
“Eğer çılgınca hiçbir şey yapmadıysan doğru yolda değilsin demektir.” – Larry Page

Tüm cesaretinizi toplayıp en çılgın fikirlerinizi gerçekleştirmeniz dileğiyle!

 

Yazdığım Diğer Başarı Hikayeleri

1997’de Netflix’i Kuran Reed Hastings

Steve Jobs’ın Evinin Garajında Başlayan Başarı Hikayesi

Elon Musk, 12 Yaşında İlk Parasını Kazanan Büyük Girişimci

Jeff Bezos, 113 Milyar Dolarlık Servetiyle Dünyanın En Zengin Adamı

Mark Zuckerberg, 12 Yaşında Bile Girişimci!

Sinoplu iş adamı, araba tutkunu ve hayatı boyunca tutkusunun peşinden giden Vural Ak

Sanders İntihar Eşiğindeyken Onu Hayata Döndüren KFC

Tadını Damağımızda Bırakan Subway Sandviçlerinin Yaratıcısı: Fred DeLuca

Adi ve Rudi Kardeşlerin Kavgasından Doğan Markalar: Adidas ve Puma

Sadece 500 Dolarla Nike’ı Yaratan Phil Knight

Büyülü Dünyamızın Kurucusu Walt Disney

Serra Taş

Müzikten, spordan ve gezmekten keyif alan bir üniversite öğrencisiyim. Her gün yeni bilgiler keşfedip bu bilgileri paylaşmak, farkındalık yaratmak, insanların hayatlarına biraz olsun iyi bir şekilde dokunabilmek ise beni ben yapan motive kaynaklarım.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.