/

ROI Nedir? Nasıl Hesaplanır?

ROI Nedir?
ROI Nedir?

Hepimizin bildiği üzere ticaret veya yatırım yaparken kâr- zarar oranlarına dikkat etmeliyiz. Yatırımlarımızda bazı metrikleri, yöntemleri kullanarak yapmış olduğumuz yatırımların bu zamana kadar ne aşamada olduğunu görürüz ve buna ek olarak gelecek yatırımlarımızı buna göre düzenleriz.
ROI metriği ise bu kâr veya verimliliği saptamak için kullanmış olduğumuz bir performans ölçütüdür.
Kelime olarak baktığımızda ise ROI(Return on Investment) – yatırımların geri dönütü olarak algılanabilir ki bir nevi böyle de diyebiliriz. ROI’nın tanımı ise yapmış olduğumuz bir yatırımdan elde edilen gelirin, yatırımın gerçekleşmesi için harcanan maliyetin miktarına oranına denir. Paydadaki miktarımız ne kadar fazla olursa ki buna tersi yönde paydadaki maliyet ne kadar az olursa oran fazla olur ve kâr etmişsiniz demektir. Bu noktada dikkat etmeniz gereken nokta ise bu oranın 1’ den büyük olması gerekmektedir aksi halde zarar ediyorsunuz demektir. Bu metriği hesaplamak oldukça basit ve zahmetsiz bir işlemdir. Bu metrik sayesinde yatırımlarınızın performansını ilk aşamada kolaylıkla saptayabilirsiniz.

ROI Hesaplama : ROI = (gelir — maliyetler) / maliyetler x %100

ROI Neyi Belirler?

Şirketler ve kurumlar için kâr sürekliliği hayati önem taşıdığından bu ölçüm önemli bir yer sağlamaktadır. ROI sayesinde yatırımlarınızın gidişatını hesaplamak için çok zaman kaybetmenize gerek kalmadan birkaç küçük ve basit matematik işlemiyle bu işi çok basit ve kendiniz halledebilirsiniz. ROI ölçütünün sağladığı faydalara yakından bakacak olursak;

  • İşletmeler yatırımlarının mukayesini yapabilir
  • ROI Hesaplanmasında çok basit bilgilerin kullanılması işlemi kolaylaştırır
  • Maliyetleri de düşünerek şirketlerin gelir-gider oranını görebilir
  • Benzer yatırımların veya farklı alanlardaki yatırımların karşılaştırılmasını kolaylaştırabilirsiniz.

Burada dikkat edilmesi gereken bir husus bulunmaktadır. ROI kâr ile aynı değildir. Her zaman kâr oranını göstermediğinden eğer bir şirket maliyetlerini, gelire göre fazla miktarda arttırıyorsa aynı zamanda zarar miktarınızı da görebilirsiniz. Örnek olarak; yatırımınızda geliriniz 5000 TL ve maliyetiniz 6000 TL ise ROI oranınız 0.83 demektir ve bu oran da 1’ in altında olduğundan dolayı siz şu anda zarar ediyorsunuzdur.

ROI Nedir?
ROI Nedir?

ROI Hesaplamada Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar?

Bu metrik kolay kullanımı ve çok yönlülüğüyle birçok şirketler ve kurumlar için tercih edilen ve sürekli bir yöntemdir. Bu yatırım ölçütünü; kripto para yatırımlarınızın getirisinde, hisse senedi ve fonlardaki yatırımlarınızın getirisinde, gayrimenkul işleminde elde edilen yatırım getirisinde kullanabilirsiniz. Hesaplama işlemi zor olmadığından dolayı geniş yelpazede düşünebilirsiniz. Öte yandan bir yatırımın net getirisi pozitif ise bu yatırıma değer olabilir ve devam edilebilir fakat oranınız negatif ise farklı fırsatları veya sinyalleri kullanarak yatırımlarınıza yön verebilirsiniz.

Zaman Faktörü: Verimliliği hesaplarken zamanı göz önüne almadığından dolayı problem yaratabilir. Bir yatırımınız %30 oranında olabilir fakat uzun süredir bu oran değişmemiştir. Öte yandan yeni bir yatırımınız vardır ve oranınız %20 olmasına rağmen diğer yatırıma göre çok az daha süre geçmiştir ve bu yatırım ilerleyen aşamalarda daha yüksek potansiyelde olabilir.

Risk Faktörü: Bir yatırımın her zaman kâr oranı göz önüne alınmaz. Hesaplama yaparken de risk faktörünü göz önüne getirmemiz gerekmektedir. Zira sadece orana bakarsak zarar edebiliriz.

Genel olarak bu yazıda  hesaplamasının nasıl yapıldığını öğrendik ve yatırımlarımızda nasıl kullanacağımızı, hangi bilgilere ihtiyacımız olduğunu bildiğimiz takdirde gayet kolay kullanabiliriz.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #GirişimPedia Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Eray Avcı

Kendimi arıyorum, yoldayım, tadını çıkarıyorum

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.