Kripto Paraların Kullanımı ve Avantajları

Kripto Paraların Kullanımı ve Avantajları

Kripto Para Yani Sanal Para Ne Demektir?

Kripto Paraların Kullanımı ve Avantajları

Yaptığı ve yapacağı işlemlerini koruma altına alabilmek için kriptoloji (özel şifre koruma metotları) kullanan, çalışma biçimiyle nakite alternatif bir takas aracı olabilmesi için düşünülmüş bir dijital oluşum, bir sanal öğeye kripto para yani sanal para denilmektedir. Daha keskin fakat sade bir anlatımla sanal paranın yöntem biçimi şu biçimde anlatılabilir.

Kendinden önce yapılan her işlemleri kayıt altına alan bir teknolojiye erişmiş olan sanal para, yaptığınız işlemleri erişmiş olduğu teknolojik ağ içinde kontrol altına alır ve ağ üzerinde bulunan her kullanan insan açık bir biçimde işlemlerinize onay verir.

Onay verilen işleminiz kesinlikle kaybolmaz, birileri bu bilgileri değiştiremez ve sahip olunan bütün hesap sahiplerinin bilgileri mutlaka bir sonraki bloğa gönderilir. Bu kısımda blokların her bir tanesi bir kayıt edilen defter olarak aklınızda canlandırabilirsiniz.

Bu kayıt defterinin sayfalarının son bulduğunu aklınıza getirecek olursanız başka deftere geçildiğinde, eski defterde bulunan bütün bilgiler kanıtlarıyla birlikte koruma altına alınmış yani güvence altına alınmış olur. Kesinlikle hiçbir işleminiz yok olmamaktadır. Bu nedenledir ki sanal yani kripto varlıklar (paralar) hem herkesçe görülebilir, aynı zamanda bir o kadar koruma altında olmuş.

Sanal paralar icraate başlama zamanında road map olarak da ifade edilen(yol haritası anlamına gelen) oluşturarak en sade anlamıyla toplam arz değerinin ne kadar olacağını belirler. Söz konusu olan sanal varlık birimi kaç tane kripto varlığın olacağı, ne zaman çıkarılacağı –mevcut olunan dijital teknoloji durumuna göre-bellidir. Kripto varlıklarda yapılan işlemlerin durumunu kontrol etmekte olan ve yeni varlıkları çıkaran madenci insanlar bu harcanan iş gücü için katıldıkları ağlardan karşılığını alırlar.

Her madenci insan yeni çıkartılan ve kabul görmekte olan bloga göre ödülünü almış olur.

Bu hal ve durum (madencilik) merkeziyetsiz olmasının ciddi ölçüdeki kanıtı olsa da, oldukça anlaşılması zor protokolleri vardır. Bu anlaşılması zor protokoller sayesinde sanal varlıkların arz miktarları kripto yani sanal paraların sahip olunan değer ifadelerini merkezi bulunmayan bir biçimde kontrol edilmektedir.

Merkezi olmadan varlığını sürdürmek hesaplarınıza bir başkası tarafından etki edilemeyeceği manasına gelir. Yani öyle bir yöntem aklınıza gelsin ki bu sisteme ait tüm kullanıcı insanların yaptığı işlemler, aynı biçimde sistemde bulunan diğer kullanıcı insanlar tarafından kontrol ediliyor hatta güvence sağlanıyor ve el değiştirdiğinde bu durum her ilgilinin bilgisi ışığında oluyor.

Merkeziyetsiz olmak ve ölçeklenebilir olmanın çağımızdaki kanıtı olan kripto varlıkların altında yatmakta olan blockchain teknoloji sisteminin özet ile çalışma şekli budur. Tabiki bu teknoloji yalnızca sanal paralar ile sınırlı da olmuyor.

Kripto Varlık Ne İşe Yarar Sağlar?

Kripto Paraların Kullanımı ve Avantajları

Konu, iş yani meslek veya oluşum her ne olursa olsun her konumda olduğu gibi bu yerde de şer niyeti olan yaklaşımlar kesin vardır. Kripto varlık kötü kısmı yapılabilir mi bilinmez ama bu teknoloji sistemini kötü niyetli kullanan insanların varlığı da düşünülmek zorundadır.

Örnek olarak takip edilmesi zor ve yasadışı işlemler için yapılmış ödemeler, darkweb (karanlık tabaka) olarak adlandırılan suç dünyasının egemen olduğu elektronik dünyadaki kripto varlıkların kullanımları. Hukuk dışı olarak yakın olmayan ülkeler arası sanal varlıkların taşımacılığı bu konulara misal gösterilebilir.

Lakin  atlanmamalıdır ki çoğu blockchain tabakası, bu ve benzeri halleri en aza indirebilmek için önlemler almaktadır ve koruma sistemlerinin ileri seviyelere taşımaya çalışmaktadır. Bazı kripto para çıkış protokol kısımlarında bu konu ile ilgili açıklama ve önlem yöntemlerine yer veriyor. Gaye, kara para aklama kötü niyetinin önünü alabilmektir.

Günümüz koşullarında gelinmiş noktada sahiplenilen sanal varlıklar yeryüzünün her noktasında herhangi bir sanal para borsası aracılığı ile bozdurup karşılığı alınabilir bir hale gelmiştir.

Sanal paralar ile ödeme kabul eden işyerilerin sayısı ise günden her geçen gün çoğalmaktadır. Bu hal bu teknoloji sistemine olan güven duygusunun açık kanıtıdır. Birden fazla ulusal ve uluslararasında bulunan banka, kendilerine ait Blockchain takımlarını kurarak geç zaman olmadan bu hayattaki yerlerini almayı amaç haline getirmişlerdir.

Genel tabirle seneler önce kredi kartı ne demek ise günümüzde sanal varlıklar tam olarak o sayılır. Uyum sağlamak için geçmiş süre kitlelerin anlama gücü ile doğru yöndedir. Değişime uyum sağlayamayan toplumlar her nesilde yok olmaya mahkumdurlar. Sanal paralarda önemli bir değişim şeklidir ve kimi uzman insanlar onları “paranın gelecek şekli” olarak ifade etmektedirler.

Sanal Para Kullanımının Avantajları Nelerdir?

Kripto Paraların Kullanımı ve Avantajları

Peki, sanal para birimlerini hayatımızda kullanmak biz insanlara ne gibi avantajlar getirir? Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi sanal varlıkların hepsinin birinin diğerinden farklı özellikleri vardır. Bazısı gizlilik ifade ederken kimisi de çabuk transferleriyle gündem haline gelmektedir. Lakin yine de önemli bir değerlendirme yapacak olursak bir bir sizlere kripto varlık birimlerinin öne çıkmış avantajlarından söz edebiliriz.

  • Anonimlik ifade eder:
    Birçok kullanan insan için sanal varlıkları kullanmanın en önemli gayesi anonim olmasıdır. Kripto varlık birimlerinin önemli özellikle anonim olmasıdır.
  • Özerklik Durumu:
    Kripto varlıkların kullanıcı insanları merkeziyetsiz bir yeryüzü rüyası kurar. Bilindiği gibi kripto varlık birimlerinin genel olarak önemli karakterlerinden biri özerk olmasıdır.
    Dijital varlık birimleri, en az olsa da teori kısmında, kullanıcı insanlara kendi varlıkları üzerinde para ünitelerinden daha çok özerklik ifade eder. Kullanıcı insanlar, banka ya da hükümet benzeri kurumlar ile uğraşmadan varlıklarını nasıl tüketeceklerinin kontrolünü elinde tutabilirler.
  • Eşler Arasında Odak Nokta: Kripto varlıklarda ödeme yöntemi tamami ile eşler arası olur, bir diğer ifade ile kullanıcılar dış kaynaktan ya da otorite kısmından onay almaya gerek kalmadan yeryüzünün her köşesinde herhangi biri insana para gönderebilir ya da para hesabına gelebilir veya herhangi biri insandan ödeme gönderip alabilmektedir.
  • Ücret Almadan Transfer: Sanal para borsaları arasında “üretici kısım” ve “alıcı insan” olarak ifade edilen ücretlerin yanı sıra arada para yatırabilme ve para çekebilme ücretlerinin tahsil olunması normal yani standart kabul görülmekte iken, sanal para kullanan insanlar fiat para üniteleriyle alakalı geleneksel yöntemlerle bankacılık fiyatlarına tabi olmamaktadır. Bu, hesap bakımı diye adlandırılan veya az bir bakiye ücreti olmaması, limit aşımı da olmadığı manasına gelmektedir.
  • Ulaşılabilir Olması: Kullanıcı insanlar sadece basit bir akıllı telefon aracılığı ile veya bilgisayar sayesinde internet sayesinde kripto varlıkları gönderip alabildikleri gibi bu varlıklar pratik olarak bilinen bankacılık sistemlerine erişimi bulunmayan kullanıcı insanlar için çok önem arz etmektedir.
  • Sanal Para Nereden Alınmaktadır?

Sanal paralara sahip olabilmek için borsa aracını kullanmanız gereklidir. Borsa demiş iken tabiki geleneksel borsa şekilleri söz etmiyor, sanal para borsa şeklinden söz etmekteyiz. Kripto varlıklara sahip olabilmek için kullanabileceğiniz birden çok yerli-yabancı sanal varlık borsası vardır.

Misal vermek gerekirse  Paribu. Paribu, Türkiye’nin en büyük hacim olarak sanal varlık borsasıdır ve Bitcoin ile beraber olmak üzere 22 sanal para biriminin alınıp satılabilmesine aracı olmaktadır.

Sanal varlıkları alırken kullanacağınız borsanın güvenilirliği olması son derece önem arz etmektedir. “Kendi bankanız olun” ifadesiyle anılmakta olan sanal varlıklarda bankanı kendiniz olduğunu aklınızdan çıkarmamalı, günlük olarak al-sat yapmıyor iseniz sanal varlıklarınızı borsa cüzdanından çekmeli kendi sahip olduğunuz cüzdana yatırmanız hususunu anımsatalım.

Amazon Dijital Para Birimi Çözümleri Üzerinde Çalışıyor – Pilot Proje Meksika’da Başlıyor

Dogecoin nedir? Nasıl alınır? Neden bu kadar hızlı yükseliyor?

Dikkat Dağınıklığı Nasıl Önlenir?

2021 Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?

Startup Nedir?

2021’DE YAPILACAKLAR LİSTESİ

Instagram Hesabımız

Twitter Hesabımız

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.