Hayatınızda Kötü Kararlar Vermenizin 3 Nedeni

Hayatta yaptığınız her şey bir takastır. Söylediğiniz, yaptığınız veya takip ettiğiniz her şeyin bir bedeli ve bir faydası vardır. Bu maliyetler ve faydalar her zaman hemen ortaya çıkmayabilir. Hep zevk aldığımız, acıdan uzak, başarılı ve her zaman şanslı olduğumuz bir hayat bulabileceğimize inanmayı severiz. Ama bu pek mümkün değildir. Kazanç ve kayıp eşzamanlıdır. Söylediğiniz veya yaptığınız her şey için, bunları söylemek veya yapmak için vazgeçmeniz gereken sonsuz sayıda alternatif seçenek vardır.

Her şey bir takas ise, o zaman iyi bir hayat, iyi ticaretler yapmak demektir. Bu, maruz kaldığımız durumlar için birçok fayda elde etmek anlamına gelir. Sorun şu ki… nelerden vazgeçtiğimizi ve kararlarımızdan ne kazandığımızı değerlendirmekte berbat olmaya meyilliyiz.

İyi Bir Karar Nedir?

Sana bir oyun oynamayı teklif ettiğimi hayal et. Bana 1 lira veriyorsun ve ben iki taraflı yazı tura atıyorum. Madeni para yazı gelirse, sana 50 lira vereceğim. Tura gelirse hiçbir şey kazanmayacaksın. Neyi seçerdin? Mantıklı olarak düşündüğünüzde düşük risk alarak (1 Lira), yüksek kazanç (50 Lira) sağlayabilirsiniz. Teklifimi kabul etmemeniz için bir sebep yok.

İyi bir karar, çok şey kazanma fırsatı için az risk almaktır.

İyi kararlar şunları içerir: ilginç veya çekici bulduğunuz biriyle bir sohbete başlamak, potansiyel olarak utanç verici bir soru sormak, her gün 10 dakika meditasyon yapmak, muhtemelen elde edemeyeceğiniz pozisyonlar için iş başvurularını doldurmak, zor bir sohbet başlatmak vb. Benzer şekilde, kötü bir karar, çok az kazanç için çok şeyi riske atıyor. Kötü kararlar şunları içerir: güvenli olmayan bir şekilde araba kullanmak, yalan söylemek ve insanları sizin gibi yapmak için değilmişsiniz gibi davranmak, önemli bir toplantı veya sınavdan önceki gece sarhoş olmak vb.

Hayattaki çoğu önerme bu basit yazı tura oyunu kadar basit değil. Çoğu kafa karıştırıcı ve kişiye özeldir. Eğitiminize devam etmek, bir yıl boyunca sosyal hayatınızdan vazgeçmeye değer mi? Önümüzdeki on yıl için sıkı bir bütçeyle yaşamaya değer bir ev satın almak mı? Bu kararları iyi verebilmek için sizin için neyin önemli olduğunu bilmelisiniz. Açıkçası benim için iyi bir karar sizin için korkunç bir karar olabilir veya tam tersi.

Değerlerimiz, hayatımızdaki seçenekleri nasıl ölçtüğümüzü belirler. Bunlar, takaslarımızı yaparken maliyetlerimizin boyutunu ve faydalarımızın boyutunu belirleyen ölçütlerdir. Ve hangi ölçütleri kullandığımızı bilmiyorsak, o zaman bizim için neyin iyi neyin kötü olduğunu tam olarak belirleyemeyiz.

Kararsızlıktan mustarip insanların asıl sorunu budur: Neye önem verdiklerini bilmezler . Onlar için neyin önemli olduğunu bilmiyorlar.

Nelerden vazgeçtiğimizi ve ne kazandığımızı doğru bir şekilde görmek, sürekli bir mücadeledir. Neden kötü kararlar alıyoruz ve daha iyilerini almak için neler yapabiliriz?

1.Duygularımız Karar Vermemizi Engeller

Şimdiye kadar verdiğiniz en aptalca kararlardan bazılarını tekrar düşünün. Muhtemelen, bu kararların çoğu, duygusal açıdan dipte olduğunuz zamanlarda verirsiniz. Belki sinirlendiniz ve bir öfke nöbeti içinde klavyenizi masanıza çarparak kovulmanıza neden oldunuz. Belki de ayrılığınızdan dolayı o kadar üzgündünüz ki, insanlarla kavga edip, geceyi bir hapishane hücresinde geçirdiniz. Belki de o kadar endişeliydiniz ki her zaman istediğiniz büyük bir kariyer fırsatını kaçırdınız.

2.Zayıf Zaman Algımız Karar Vermemizi Etkiliyor

İnsanlara bugün 100 lira veya bir yıl sonra 300 lira teklif ederseniz, çoğu insanın bugün 100 lira alacağını söyleyen ilginç bir ekonomi deneyi var. Çoğu insan için gelecekte bir şeye sahip olmak şimdi bir şeye sahip olmaktan daha az cazip gelir.

Bunun hayatın her alanında ortaya çıktığını görürsünüz. Bundan bir yıl sonra alacağımız kiloları düşünmektense, her cumartesi akşamı hamburger menüsü yemeyi tercih ederiz. Yarın işte nasıl hissedeceğimizi düşünmektense bu gece eğlenmeyi tercih ederiz.

Zaman bizi başka şekillerde de mahveder. Şunu bir düşünün: bir lira alın ve bir satranç tahtasının ilk karesine koyun. Şimdi bir sonrakine iki lira koyun. Şimdi bir sonrakine dört lira koyun. Daha yedinci kareye gelmeden 4 milyar lirayı aşmış olursunuz.

3.Algılarımız O Anki Durumdan Kolayca Etkilenir

Beynimizin neden böyle çalıştığını merak ediyor olabilirsiniz. Sanki bir şekilde bize zararı oluyormuş ve duygularımızın insafına kalıyormuş gibi geliyor olabilir. Ama gerçek şu ki, insanın önceki yaşadığı dönemlerde, bunlar zihnimizin kusurları değil, faydalarıydı.

Elli bin yıl önce, bir ormanı geçerken, bir yıl sonra bir şeyin daha değerli olup olmayacağını düşünemezdin. Ya karşındaki hayvanı öldürürdün ya da öldürülen sen olurdun. Önemli olan buydu. Yaşarken o anın içerisinde bulunman gerekiyordu. Bu yüzden şimdiki yüzyılda ileriye dönük düşünmekte zorluk çekiyorsun.

hayat

Daha İyi Kararlar Nasıl Verilir?

  • Aklınızdakileri kelimelere dökmeyi öğrenin, yazın.
  • Endişelerinizi kontrol altında tutmayı öğrenin.
  • Zayıf noktalarınızın nerede olduğunu anlayın.
  • Ortamınızı bu zayıf noktalarınızı kontrol etmeye yardımcı olacak şekilde düzenleyin.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Kişisel Gelişim Yazılarımız İçin Buraya Tıklayınız

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.