21. yy Sorunsalı: Kendini İfade Etmek

Kendini ifade etmek nedir?

Kişinin karşısındaki kişi ya da kişilere arzu, istek ve fikirlerini açık ve net olarak iletebilme biçimine kendini ifade etmek denir.

Kendini ifade etmek neden önemlidir?

Kendini ifade etmek kişilerin kimliğinin ve kişiliğinin gelişmesi için çok önemlidir ve Sanat, bunu teşvik etmeye de çok uygundur. Kişiler kendilerini özgürce ifade edebileceklerini hissettiklerinde, ilgi alanlarını ve güçlü yönlerini keşfetmeye başlayabilirler.

Kendini İfade Etmek Neden Zordur?

Kendini ifade etmede problemler yaşamak oldukça yaygındır.

Kişinin diğer kişilerle konuşurken gerilmesi, oldukça utanması, söylemek istediklerini söyleyememesi, sıklıkla yanlış anlaşılması, hayır diyememesi, eleştiriden korkması gibi problemler kendini ifade etmeyi zorlaştırır.

Karşı taraftan her zaman onay almayı beklemek, eleştiriden korkmak, yetersizlik duygusu ve özgüven problemleri bu belirtileri yaşamanıza sebep oluyor olabilir. Bu bağlamda öncelikli olarak öz-yeterlilik ve özgüven duygularının geliştirilmesi kişinin kendini ifade ederken daha özgür ve rahat hissetmesini sağlar.

Aynı zamanda sağlıklı iletişim kurmadaki gerekliliklerde olan eksiklikler de kişinin kendini ifade etmesini zorlaştırmaktadır.

Kendini İfade Etmenin Yolları

1. Kendini dinle

Kendini ifade etmenin ilk ve en önemli adımı kendini tanımak. Bazen hayatın karmaşasında kendi sesimizi duymaz oluruz. Kendimizi anlamanın en kolay yolu hislerimizden geçer. Duygularımızın hiçbiri nedensiz değildir. Onların kaynaklarını bulmak kendini ifade etme yolunda önemli bir ilerleme sağlar. Nasıl hissediyorum, neden böyle hissediyorum, ne istiyorum sorularının cevabını önce kendine vermelisin ki başkalarına anlatmak da kolaylaşsın.

2. Karşındakini dinle

Konuştuğun insanı dikkat ve özenle dinlemek kendini ifade etme yolunu da açar. Çünkü konuşmadaki samimiyet ve özenin, karşındakinin de sana aynı şekilde yaklaşmasını sağlar. Böylece kurduğunuz diyalog sorunların çözümüne, ilişkinin iyileşmesine hizmet eder.

3. Kendine güven

Etkili iletişim kurmanın önemli unsurlarından biri de özgüven. Onaylanma ihtiyacı, eleştiri korkusu, yetersizlik duygusu gibi sorunlar kendini ifade etmede kaygı sorunları yaratabilir. Fakat bunların, herkeste çeşitli seviyelerde olsa da tüm insanların ortak sorunu olduğunu unutma. Herkes takdir edilmek ister ama bu her zaman mümkün olmaz. Mümkün olsaydı da faydalı olmazdı. Çünkü sürekli takdir edilen bir insan hiçbir gelişme gösteremez. Sürekli değişiyor ve gelişiyorsun. Hem herkes kadar sıradan hem de çok özelsin. Elinden gelenin en iyisini yapmaya gayret et, eleştirileri kendini geliştirme fırsatı olarak gör ve kendini omzundan öp.

4. “Ben dili” kullan

Kendini ifade ederken kendi duygularına, ihtiyaçlarına ve beklentilerine odaklan. Karşındakini suçlayarak veya ne yapması gerektiğini söyleyerek yalnızca seni dinlemesini zorlaştırır, sana tepki duymasına yol açarsın. Oysa “ben” dilini kullandığında, örneğin “Bu durumdan dolayı kendimi kötü hissettim” dediğinde seni anlamaya ve büyük ihtimalle bu durumu değiştirmeye çalışacaktır.

5. Açık ve net ol

Kendini ifade etmek bazen zor olabilir. Fakat bir konuyu konuşmak istediğin halde çekinerek içine attığında, kendini bastırdığında duygularınla ilgili daha büyük sorunlarla karşılaşırsın. O yüzden konuşmak ne kadar zor olursa olsun kendini açıkça ifade etmek, istek ve ihtiyaçlarını net bir şekilde söylemek sana iyi gelecek.

6. Hayır de

Çoğu insan başkalarını incitmemek veya uyum sağlamak için katılmadığı düşüncelere, yerine getirmek istemediği taleplere evet der. Oysa hayır da tıpkı evet gibi bir kendini ifade etme kelimesidir. İstediklerimizi ifade etmek kadar istemediklerimizi, katılmadıklarımızı ifade etmek de önemlidir. Sınırlarını çizmek özsaygını ve özgüvenini geliştirir.

7. Prova yap

Özellikle kendini ifade edememe sorunu yaşayanlar için zor konuşmaların öncesinde prova yapmak düşünceleri netleştirmeye ve onları daha iyi ifade etmeye yardımcı olur. Tek başınayken düşüncelerini yüksek sesle dile getirmek başkalarına kendini ifade etme esnasında daha rahat hissetmene sebep olur.

Kendimi İfade Edemediğimde Ne Yapmalıyım?

  • Derin bir nefes alıp olaylara bir adım geriden bakmak sana her zaman iyi gelecektir. O an her şeyi çözümlemek zorunda değilsin. Derin bir nefes alıp olaylara daha sakin bakmak ve ona göre kendinizi en doğru ve güzel biçimde ifade etmek siz iyi gelecektir.
  • Kendinizi o an sözlü bir şekilde ifade edemiyor olabilirsiniz. Ya da kendinizi toplu bir ortamda rahatça ifade edemiyor da olabilirsiniz. Böyle durumlarda kendinizi en iyi ifade edebilecek durumu belirleyin.
  • Kendinizi rahat hissedin. Bu sizin kendinizi ifade edebilmeniz noktasında önemli bir püf noktadır. Kendinizi bulunduğunuz ortamda ne kadar rahat ve güvende hissederseniz kendinizi ifaede etmeniz o kadar kolaylaşacaktır.

Kendini sürekli olarak ifade edememe durumunda olması muhtemel hastalık nedir?

Sosyal Fobi

Sosyal ortamlarda insanların, kendini ifade etmede zorluk, sıkıntı, yüz kızarması, çarpıntı, heyecan gibi belirtiler göstermesi ile karakterize bir durumdur.

Kaynakça

1, 2, 3

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Kişisel Gelişim Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Sena Yıldırım

22, öğrenci hemşire’3, girişimcilik dünyasıyla büyülenmekle meşgul. Dijital pazarlama, girişimcilik ve yaratıcı marka kurma hikayeleriyle ilgileniyor. Özgün, tutkulu, meraklı bir dünya anlayışına sahip.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.