/

Özgüven Kaybı Nedir? Belirtileri ve Bu Durumu Aşmanın Yolları

Özgüven
Özgüven

Özgüven kaybı kavramı, bireylerin kendisi ile ilgili zihninden negatif düşünceler geçirmeye başlaması olarak açıklanabilir. Kişiler aslında yapabileceği bir şeyi yapamayacağı yönünde inanç geliştirir ve bunun sonucunda motivasyon eksikliği yaşayabilir.

Kişi zihninden devamlı surette yapamayacaksın, beceremeyeceksin, boşuna uğraşıyorsun veya ben neden bu durumdayım gibi birçok kötü iç düşünceler geçirir. Bu düşünceler zihine girdiği anda birtakım kaygılar oluşturur ve kişiler bulunduğu ortamda yapması gereken şeyleri yapamayıp davranışlarını azaltmaya başlar. Bu fiziksel belirtilerle savaş veremeyen kişi insanlardan uzaklaşır ve kendi içine kapanır.

Özgüven kaybının görüldüğü ortamların başında iş dünyası gelmektedir. Mesela bireyler özgüvensiz davranışlar sonucu kendisini yeterince gösteremezler ve öz yeterliliklerini ortaya koyamazlar bunun sonucunda da olmak istedikleri pozisyona ulaşamazlar.

Peki ya özgüven kaybı veya özgüven eksikliğinin nedeni nedir?

Çocukluk yıllarımızda yaşadığımız sosyal çevrenin bizlere vermiş olduğu mesajlar başlıca sebep olarak gösterilebilir. Geçmiş zamanlardan gelen bu mesajlara zihnimiz yüzde yüz inanmıştır ama bu inancı kırmak zor olsa da imkansız değildir. Zamanında örselenmiş, sevilmemiş, başarıları takdir edilmemiş, en küçük hataları bile abartılmış çocuklarda bu gibi özgüven kaybı durumlarıyla karşılaşmak mümkündür. Kontrolcü ve baskıcı ailelerin çocuklarının herhangi bir şeyi yaparken onlara inançlarının olmaması ve sorumluluk duygularına katkı vermemeleri gibi durumlar özgüven kaybı durumlarına zemin hazırlamaktadır. Birçoğumuz kendimizdeki bu özgüven kaybını fark ediyoruz lakin bununla baş edemiyoruz. İşte bu durumun sebebi zihnimizde oluşan geçmişteki mesajlarımızdır.

Özgüven

Özgüven Kaybı yaşayan bireylerdeki belirtiler nelerdir?

Bu bireylerde çevresindeki kişilere hayır diyememe, onlar adına sorumluluk alma, sevilmediğini düşündüğü ortamlarda sevilmek için her işi kendisi yapma, normalde yapabileceği işi yapmama, tek başına karar alamama ve aldığı kararı sürdürememe, ilişkilere sınır koyamama, kendini doğru ifade edememe gibi olaylarda sorun yaşamak belirti olarak gösterilebilir. Örneğin alışveriş yaparken çevresindeki kişilerin onayını almak isteyen bir bireyde veya kendisinin birçok işi olduğu halde kendisine oranla daha az yoğunluğa sahip bir arkadaşının kendisine söylediği bir işe hayır diyememesi özgüven kaybı örnekleridir.

Özgüven kaybını nasıl aşarız?

Her konuda iyi olamayız…

Yapılan en büyük hatalardan birisi her konuda iyi olabilme düşüncesi. Bütün her yere yetişme güdüsü sizleri hayal kırıklığına uğratabilir. Unutmayın ki her birimiz bazı konularda iyi bazı konularda vasat veya bazı konularda da orta yetkinlikte olabiliriz. Öncelikle her konuda savaş vermemeli ve gücünüzün yettiği kadar işle uğraşmalısınız. Birçok dalda savaşmaya çalışmak sizleri özgüvensizlik ve yetersizlik duygusuna itebilir.

Kendinizi olmadığınız bir kişi haline getirdiğinizde bu durum isteksizlik doğurur ve sonucunda da çöküntüye girmeme gibi bir sonuçla karşılaşmanız mümkün değildir. Örneğin sizler müzik aleti çalamıyorsunuz diye kendinizi kötü hissetmenize gerek yok. Belki de siz oraya ait değilsinizdir ve başka alanda iyisinizdir diye düşünmekte fayda var. Bunun için kendinize birtakım sorular sormalısınız. Hangi aktiviteyi yaparken mutlu olduğunuzu ve zamanın geçtiğini fark etmediğiniz anları düşünün veya etrafınızda sizleri yargılamayan ve olumsuz düşünceli olmayan kişilere sorun, sizin en mutlu olduğunuz zamanı ve aktiviteyi sizlere söylesinler. İşte sizler bu anınızı keşfettiğiniz anda özgüvende sizin o güçlü yönünüzle beraber gelecektir.

Geribildirim alacağımız insanları iyi seçmeliyiz…

Hayatınızda bulunan olumsuz insanlardan ve niyeti iyi olmayan insanlardan geri bildirim almaktan kaçının. Çünkü bu tip insanlardan alacağınız bir olumsuz yorum sizleri aşağıya çekecektir. Mesela elde ettiğiniz bir başarıya birçok kötü yorumlar yaparak motivasyonunuzu kırarlar. Bu yüzden sizler de çevrenizdeki kişilere bakın ve bu tip insanlardan uzak durmaya çalışın. Geri bildirimlerinizi gerçekten çok güvendiğiniz kişilerden almak sizler için iyi olacaktır.

Her olaydan kötü sonuç almıyoruz…

Bir olaydan kötü sonuç almamız her olayımızın kötü sonuçlanacağı anlamına gelmez. Bazen motivasyonumuzun düştüğü anlar elbette olacaktır ama bu durumların yaşadığınız diğer güzel olayları etkilemesine izin vermemelisiniz. Yaşadığınız bu kötü anların sizleri daha güçlü ve deneyimli hale getirebileceğini unutmayın.

Olumsuz senaryolar yaratmamalıyız…

Gelecek için zihnimizde oluşturduğumuz olumsuz senaryolardan uzak durmalıyız. Örneğin bir konuşma yapacaksınız veya bir toplantıya katılacaksınız. Sizler bu toplantı öncesinde zihninizde o anları hayal etmeye başlarsınız. Bu hayal olumsuz bir senaryoya dönüşürse yapacağınız güzel bir konuşmayı berbat etme ihtimaliniz yüksektir. Bunun için toplantı öncesinde yapacağınız konuşmanın senaryosunu iyi yönlü hayal etmelisiniz. Mesela herkesin sizi tebrik ettiği ve güzel iş çıkardığınızı söylediğini hayal ederek kendinizi motive edebilirsiniz.

Özgüven

Önemli olan konu bulmak değil adım atmak…

Birçok kişi için büyük sorunlardan biriside konuşacak konu bulamamak. Bir topluluk içerisindeyken acaba ben konuşursam ne olur veya ben konuşmaya dahil olursam konuşan insanlar rahatsız olur mu diye düşünüyorsanız eğer çözümü çok basit. Öncelikle o insanların neler konuştuklarını inceleyin. Göreceksiniz ki aslında o insanlar belli başlı konulardan konuşuyorlar. Mesela bu konular aile, iş hayatı veya o gün içerisinde yaşadıkları herhangi bir olaydır. Burada önemli olan sizlerin adım atması ve bir şekilde konuya dahil olmasıdır. Unutmayın ki herkes insan ve hepimiz hata yapabiliriz bu yüzden hata yapmaktan korkmayın ve adım atın. Eğerki işin içinden çıkamıyorsanız insanlara hayallerinizden bahsedin ve o kişilerin hayallerini dinleyin. Bu sayede birçok konu açılacak ve sohbet edip konuların bir şekilde devam ettiğini göreceksiniz.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #KişiselGelişim Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.