Adım Adım Getir Hikayesi

Geçtiğimiz günlerde Alman rakibi Gorillas’ı satın alarak bünyesine katan Getir Türkiye’nin ikinci decacorn şirketi. Peki Getir bu başarıya nasıl ulaştı? Bu yazımızda kuruluşu, aldığı yatırımlar, yaptıkları yatırımlar ile Getir’i anlatacağız. İyi okumalar.

Kuruluşu

Hikayenin başladığı yer Bitaksi aslında. 2013 yılında Bitaksi’nin kurucularından Nazım Salur verileri incelerken hizmetlerinin başka hangi alanlarda kullanılabileceğini düşünmüş ve Getir’in ilk tohumlarını ekmiş. Bitaksi’de kurucu ortağı Serkan Borançılı’ ya fikrini anlatmasıyla da Getir  2015 yılında hizmete başlamış.

İlk günlerinde 300 kurye ile hizmet eden Getir ilk yıllarında istenen başarıyı yakalayamasa da 2019 yılındaki tüm dünyayı etkileyen pandemi dönemi ile de zirveye ulaştı.

getir

Aldığı Yatırımlar

Dönüştürülebilir Borç: Getir 2017 yılında Revo Capital adlı yatırım şirketinden 4 milyon dolar aldı. Dönüştürülebilir borç kendi öz kaynakları olmayan girişimcilerin daha düşük faiz oranları ile borçlanmaları demektir. Bir başka ifade ile piyasada mevcut faiz oranları ile borçlanmak yerine daha düşük faiz oranları ile finansman ihtiyacı çözülür.

Tohum Yatırım: 2018 yılında Re-Pie Asset Management adlı şirketten yatırım aldı.

A Serisi: Getir, 2019 yılında Sequoia Capital şirketinin önemli isimlerinden olan yatırımcı Michael Moritz’in dikkatini çekerek ciddi bir yatırım aldı. Moritz, şirketi ziyaret ettikten sonra kendi kişisel hesabından 25 milyon dolar teklifte bulundu. Revo Capital’in de yatırımıyla A serisini 38 milyon dolar ile kapattı. 2019’un ikinci yarısında Getir, siparişlerini ikiye katlayarak o yılın Aralık ayında neredeyse 1,5 milyon siparişe ulaştı. Şirket 2019 yılında satışlardan 120 milyon dolar gelir elde etti.

B Serisi: Getir pandemiyle birlikte halk evlerine kapandığında herkesin kurtarıcısı olmuş ve yatırımcıların dikkatini üzerine çekmişti. 2021 yılında yapılan B serisinde 128 milyon dolar yatırım aldı.

C Serisi: Mart 2021’de 300 milyon dolar yatırım topladı. Yatırımdan sonra unicorn olduğunu duyurdu ve böylece, ülkemizdeki Peak Games’den sonra “unicorn” olduğunu duyuran ikinci şirket Getir oldu.

D Serisi: Haziran 2021’de 555 milyon dolar yatırım topladı. Detaylar için tıklayın.

E Serisi: Getir yaptığı son yatırım turu ile Mart 2022’de 768 milyon dolar yatırım alarak 11.8 milyar dolarlık değere ulaştı.

Getir Dünyaya Açılıyor

Türkiyedeki başarısından sonra gözlerini Avrupa’ya diken Getir Ocak 2021’de Londra’da hizmet vermeye başladı. Aynı yılın Mayıs ayında Amsterdam, Haziran ayında ise Berlin ve Paris’te hizmet vermeye başladı. Temmuz 2021’de şirket, İspanya ve İtalya’da hizmet veren hızlı market teslimatı uygulaması BLOK’un tamamını satın alarak ilk yatırımını yaptı. BLOK, Getir adı ile devam edip, Lisbon’da hizmet vermeye başladı. Aynı yılın Aralık ayında da Amerika’nın Şikago eyaletinde hizmete başladı.

Getir’in Yaptığı Satın Alımlar

– Getir ilk satın alımını 1 Temmuz 2021’de BLOK’un tamamını alarak yaptı. BLOK’un Barselona, Madrid ve Milano’da sürmekte olan hizmeti artık “Getir” ismiyle yapılmaya başlandı.

– 20 Ağustos 2021’de araç kiralama şirketi Moov’u yaklaşık 23 milyon dolara satın aldı.

– 23 Kasım 2021’de Weezy’nin tamamını satın aldı. Söz konusu satın alma Getir’in İngiltere’deki konumunu güçlendirmek amacıyla gerçekleştirildi. Getir ve Weezy arasında gerçekleşen satın alma anlaşmasının finansal detayları ile ilgili bilgiler ise kamuoyuyla paylaşılmadı.

– 2021 yılının Nisan ayında Nazım Salur tarafından 1 milyon dolarlık bir yatırım alan Vidyodan’ın hissesinin çoğunluğu Getir tarafından satın alındı.

– 2021 Ağustos ayından itibaren süren görüşmeler 12 Ocak 2022’de resmiyete döküldü ve Getir, n11’e ortak oldu. Rekabet Kurulu, Getir’in, n11’in bazı hisselerini sermaye artırımı yoluyla devralmasına onay verdi.

– Şirket son satın alımını 9 Aralık 2022’de Alman rakibi Gorillas’ı satın alarak yaptı. Detaylar için tıklayın.

Sorunlar da Oldu

– Getir’in ilk yıllarında finansman sıkıntısı çektiğini söylemiştik. İlk günlerinde sadece İstanbul’da hizmet veriyordu ve kısıtlı imkânlara sahipti. Üstelik şirketin kâr yapması da çok uzun sürmüştü. Getir’in kar yapma bazına geçmesi ise yedi yılını almıştı.

– Amsterdam’da kent sakinleri, teslimat sürücülerinden kaynaklanan gürültü kirliliğinden, teslimat kamyonlarının kaldırımları işgalinden ve kamyonların gecenin ortasında teslimat yapmasının verdiği rahatsızlıktan şikayet ettiler. Bazı bölgelerde bu sorunlara bir son verilmesi için dilekçeler düzenlendi ve çok geçmeden Amsterdam’lı yetkililer yeni “Karanlık Dükkanların” açılışını bir yıl süreyle dondurmaya karar verdi.

– Getir’in Şok market zincirinin azınlık hisselerini satın almak için niyet mektubu imzalamıştı. Fakat Şok’ta pay sahibi Yıldız Holding satın alma görüşmelerini durdurma kararı aldı.

– Getir tarafından işten çıkarılan iki ABD çalışanı Insider’a, kendilerine eyalet işsizlik kurumlarının Getir’den elde ettikleri kazançlarla ilgili hiçbir kayıt bulunmadığının söylendiğini açıkladı. Eski çalışanlar, şirketin çalışanlara ödeme yapmak için Zelle, Cash App ve el yazısı çekleri kullandığını söyledi.

Temmuz ayında New York’tan üç eski Getir çalışanı, Brooklyn’deki federal mahkemede şirkete  karşı dava açtı. Yöneticilerinin, yemek molaları gibi, üzerinde anlaşmaya varılan programlarının dışında ücretsiz olarak çalışmalarını istediklerini iddia ettiler.

Eski çalışanları ayrıca Insider’a, şirketin ultra hızlı teslimat sözünden dolayı çalışanları katı hedeflere tabi tuttuğunu söyledi. Eski çalışanlar, kuryeleri de tehlikeye attığını ve bazılarının yoğun şehir trafiğinde scooter ve e-bisiklet sürerken kaza geçirdiklerini söyledi.

Getir’in yedi yıllık zorluklar ve başarılarla dolu serüvenini kısaca sizlere anlatmaya çalıştık. Girişim dünyasından daha fazla içerik için sitemizi ve sosyal medya hesplarımızı takip etmeyi unutmayın.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.