/

Mustafa Güzelgöz, Eski Bir Köy Girişimcisi

Mustafa Güzelgöz kimdir?

Mustafa Güzelgöz atandığı köy kütüphanesini canlandırmak için harekete geçmiş girişimci ruhlu bir Ürgüp’lüdür. 1963 yılında ABD de düzenlenen ve 77 ülkenin katıldığı yarışmada Türkiye adayı Mustafa Güzelgöz birinci oldu ve “Dünya Barış Gönüllüleri İnsanlığa Hizmet Ödülü” nü aldı ve bu alanda ödül alan ilk Türkiye vatandaşı oldu. Bu yazımda çokça farklı olan bu hikayeye göz atalım.

Mustafa Güzelgöz 1921’de Nevşehir, Ürgüp’ te doğmuştur. Genç yaşlarda İstanbul’a çalışmaya giden Mustafa bir yandan çalışıyor bir yandan da dönemin futbolda parlayan yıldızlarından vefa sporda kalecilik yapıyordu. Askerliğini yaptıktan sonra memleketine döner ama amacı İstanbul’a dönmektir. Dönemin kaymakamı Mustafa beye: İstanbul’a dönmeyin, burada size bir iş bulalım. Arta kalan vakitte de çocuklara futbol öğretirsiniz, bir takım kurarız. Bu çocukların başıboş. Diye teklifte bulunuyor. Ailesinin de ısrarları sonucu kalmayı kabul ediyor.

İlk kütüphane görevi

Yıl 1944, kaymakam ona Tahsin ağa kütüphanesinde memurluk buluyor. 1 gün, 2 hafta, 2 ay geçiyor ama kütüphaneye gelen giden yok. Kendi tabiriyle “ben kitaplara bakıyorum, kitaplar bana bakıyor, bu iş olmaz böyle” diyerek düşünüyor ben neler yapabilirim, İnsanları nasıl okumaya teşvik ederim. Diğer meslekleri incelediğinde görüyor ki, Öğretmen ders vermeye köyün içine giriyor, eczacı ilaç satmaya doktor hasta bakmaya. Peki kütüphaneci niye duruyor “Halk kütüphaneye gelmiyorsa kütüphaneyi halka götürmek gerek’’ düşüncesiyle seyyar kütüphane kurma fikrini buluyor.

İlk Eşekli kütüphane

Dönemin yetkili bakanına bir şekilde ulaşıp fikri izah ediyor ve zor da olsa kütüphaneye bir memur kontenjanı daha açtırıyor ama bir şartla, eşeği olacak. Bu yolla edindiği eşekle de birlikte sandıklara kitapları yükleyip köy köy dolaşmaya koyuluyor, Ürgüp’lü Mustafa Güzelgöz.

Gezici kütüphane çalışmaya başladıktan sonra bir defasında köye girdiklerinde önce her yaştan insana kitap vererek tek seferde 35-40 kitap bırakmışlar. Mustafa Güzelgöz başta bahsettiğim üzere bir futbol takımı kurdu. “Gol ayakla değil, akılla atılır. Eğer kitap okursanız daha çok gol atarsınız.” diyerek gençleri kitap okumaya teşvik etti. Bu çalışmalar köyde okuma için etkili olmuş olsa da hala kadınların uzaktan baktıklarını görüyor. Onları kütüphaneye nasıl kazandırabilirim diye düşünüyor. Üretici firmalara mektup yazarak bağış olarak dikiş makinesi alıyor. Kütüphanenin odalarına koyuyor ve kadınlara “Dikilecek eşyanız olduğunda gelip burada dikebilirsiniz ama tek şart, kitap okuyacaksınız.” diyerek kadınları da okumaya teşvik ediyordu. Bununla kalmayıp kahveden kütüphaneye insan getirmek için bahçede ücretsiz çay ve radyo dinletisi sağladı.

Bir insan daha ne kadar çok şeyi değiştirebilirse Mustafa bey de onu kafaya koyuyordu. Ankara’da yani büyük şehirde gördükleri etkiledi onu ve Ürgüp ve köylere de gelmesi gerektiğini düşünerek. Bir jeneratör ve film makinesi alarak köylülere sinemayı tanıttı. Burada yazılanlardan da fazlasını yaptı insanların refahına ve dünya görüşüne katkı sağlamak için… Güzelgöz geride 12 kütüphane 85 bin cilt kitap bırakarak 2005 senesinde vefat etti.

Güzelgöz’ün yaptığı atılımlar günümüzde Sosyal girişimcilik olarak tanımlanıyor. Bu tür girişimlerin amacı para kazanmaktan ziyade etki yaratmak oluyor. Bu hikâyeyi daha yakından anlamak isteyenler Eşekli Kütüphaneci, Fakir Baykurt kitabını okuyabilirler. Umarım ilham olmuştur 🙂

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #YatırımHaberleri Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.