Sosyal Girişimcilik Nedir?

sosyal girişimcilik

Girişimci denildiğinde aklımıza genelde büyük başarılar ve gelirler elde eden insanlar gelir değil mi? Steve Jobs, Elon Musk ve Mark Zuckerberg aklımıza ilk gelecek isimlerden. Peki, çalışmalarıyla topluma yarar sağlayan sosyal girişimcilerden kaçını tanıyoruz? Bizlerin çok duymadığı bir kavram olsa da sosyal girişimcilerin projeleri yaratıcılarından çok faydalarıyla öne çıkıyor.

Peki, Sosyal Girişimcilik Nedir?

Sosyal girişimcilik, en kısa tabiri ile kâr amacı gütmeden öncelik olarak toplum yararına çalışan girişim türüdür. Sosyal bir sorunu çözerek etki yaratmaya odaklanılması ve bu amaçla kaynakların ve gelirin doğru kullanılması, normal girişimden farklı olarak gösterilebilir.

 

Avrupa Komisyonu’nun tanımına göre:

Sosyal bir girişim, temel amaç olarak sahiplerine veya hissedarlarına kâr elde ettirmek yerine, sosyal bir etkiye sahip ve sosyal ekonomiye katkı sağlayan işletmedir. Girişimci ve yenilikçi bir şekilde pazara mal ve hizmet sunarak faaliyet gösterir ve kârını öncelikle sosyal hedeflere ulaşmak için kullanır.

Sosyal girişimciler genellikle; alkol kullanımı, her türlü insan hakları, işsizlik, barınma sorunları ve çevre sorunları üzerinde yoğunlaşıp bu konularda fayda sağlamaya yönelik çalışma yaparlar.

sosyal girişimcilik

Sosyal Girişimci Olmak İçin Hangi Özelliklere Sahip Olmak Gerekiyor?

  • Ekip Çalışmasına Odaklanabilme
  • Azimli olmak ve kolay pes etmemek
  • Meraklı olmak ve durmaksızın araştırma yapmak
  • Her türlü kolektif çalışmaya hazır olma
  • Projenin gerçekleşmesi için mümkün olan tüm kaynaklardan yararlanma
  • Toplumsal sorunlara çözüm ararken kendini de geliştirme
  • Yeniliklere açık ve istikrarlı olmak
  • İletişiminin iyi olması

Projeleriyle ses getiren, ayrıca toplumsal yarar sağlayan oldukça başarılı sosyal girişimcilerin hem Türkiye’de hem de dünyada örnekleri bulunmaktadır.

sosyal girişimcilik

Dünyadan Sosyal Girişimciler

Ashoka

Ashoka, tüm dünyanın kabul gördüğü en büyük sosyal girişimcilik örgütü olarak görev yapmaktadır. Ashoka’nın kurucusu Bill Drayton, aynı zamanda dünyada ‘sosyal girişimci’ kelimesini kullanıp tanımını yapan ilk kişidir. Ashoka’nın amacı, sosyal problemleri çözmek üzere çalışmalar yapan sosyal girişimcilerden Ashoka üyesi olabilecek yeterlilikte olanları seçmek ve bu kişilerin çalışmalarını destekleyerek sosyal girişimlerin hedeflerine ulaşmalarını sağlamak. “Herkes Fark Yaratabilir” sloganıyla yola çıkan Ashoka, bu hedefleri doğrultusunda dünyada 70 ülkede 3000’e yakın sosyal girişimciyi bir araya getirdi ve getirmeye de devam ediyor.

Geri ödeme garantisi olmayan yoksul insanlara ve geleneksel bankaların reddettiği kişilere kredi vererek toplumsal kalkınmayı destekleyen kuruluş.

Wikipedia

‘Özgür Ansiklopedi’ olarak tanıdığımız Wikipedia, kamusal katılım ile oluşturulan ve güncellenen, farklı dillerde çevrimiçi olarak ve ücretsiz yayımlanan bir ansiklopedidir.

https://tr.wikipedia.org

Edgar and Joe’s Cafe

Müşterilerine çok uygun fiyatlarla yerel, taze, şirket içi yemek seçenekleri sunarken diğer yandan dezavantajlı olan insanlara eğitimler vererek iş gücüne katılmalarını sağlayan bir kafe.

Glimmer App

Glimmer, engelli bireyler için tasarlanmış bir arkadaşlık uygulaması olarak piyasaya sürülmüştür. Glimmer, insanları şeffaf olmaya teşvik eden bir ortam yaratmasıyla birçok uygulamadan farklıdır.

sosyal girişimcilik

Türkiye’den Sosyal Girişimciler

Microfon

Öğrenci ve burs veren arasında çevrimiçi platform üzerinden kolay, ulaşılabilir, güvenilir ve sürdürülebilir bir ilişki kurulmasını sağlayan Microfon, gençlerin güçlendirilmesi için finansman, eğitim ve kariyer alanlarında çalışan bir girişimdir.

Microfon olarak gençlerin eğitim ve kariyer hayatlarında ihtiyaç duydukları alanlarda güçlenmeleri, gerekli yetkinlikleri kazanmaları ve geleceklerini sağlam bir zeminde inşa edebilmeleri için çalışıyoruz. Farklı olanaklara sahip gençleri, teknolojiyi kullanarak tek bir platformda eşit şartlarda biraraya getiriyoruz. Bugüne kadar 100 milyon TL’den fazla finansmanın binlerce gence ulaşmasına aracılık ettik. Bunun yanında 50 bin kişinin eğitim ve kariyer olanaklarından faydalanmasını sağladık.

Otsimo

Avrupa’nın en iyi ve Dünya’nın 4. en iyi sosyal girişimi seçilen Otsimo, otizmli çocuklar için ücretsiz eğitimler sunan bir platformdur. Otizmli çocukların öğrenme kabiliyetini arttırmayı amaçlayan sosyal girişim Otsimo, eğitsel oyunlar içeren bir aile-çocuk uygulamasıdır.

https://otsimo.com

Fazla Gıda

Fazla Gıda atıl duruma düşen, satılamayan gıdaların değerlendirilmesi üzerine çalışan bir sosyal girişimdir. 2015 yılında İklim Eylemi’ne yönelik teknoloji tabanlı çözüm bulma fikri ile ortaya çıkmış. Kısaca, işletmeler için etkin atık yönetimi platformu olarak açıklayabiliriz. Ayrıca girişim “Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı” (UNDP) tarafından dünya çapında desteklenmek için seçilen 9 girişimden biridir.

TOYİ

Nesneleri oyuncaklara dönüştürmelerini kolaylaştıran ve oyun kitleriyle çocukların yaratıcılıklarını destekleyen Toyi, tekerlek, ayak, göz, el, eklem, çubuk ve esnek halkalardan oluşan parçaları sayesinde yeni bir oyuncak anlayışı icat ederek 6 yaş ve üzeri çocuklarınızın hayallerindeki oyuncakları üretmelerini sağlıyor.

Adım Adım

Bireylerin ve kurumların spor yoluyla toplumsal dayanışmaya destek olmalarını sağlayan Adım Adım, gönüllü koşuculara ve sivil toplum kuruluşlarına yardımseverlik konusunun ne olduğunu, nasıl yapıldığını anlatır ve yapmaları için motive eder. Adım Adım sadece gönüllülerden oluşur, hiç bir tüzel kişiliği yoktur. Gönüllülerin ise hiç bir maddi beklentisi yoktur.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.