/

Carbonaires, etkisini karbon gidermek için kullanıyor! Nasıl mı? Tilda Benezra sizler için anlattı

Tilda Benezra

Etki Yatırımı Değişim ve Güçlendirme Platformu ile Girişim Haberleri’nin özel serisi Etkili Konuşmalara hoş geldiniz. Bu röportajımızda, etki odaklı girişimciliğin ön saflarında yer alan bir isimle, Tilda Benezra ile, bir araya geldik. Birlikte Carbonaires, etki odaklı girişimler ve girişimcilik dünyasının derinliklerine indik. Hazırsanız, bu ilham verici yolculuğa birlikte çıkalım ve Tilda Benezra’nın deneyimlerinden öğrenelim.

Keyifli okumalar dileriz!

EYDGP: Tilda Benezra kimdir?

25 seneyi aşan Türkiye, ABD, Körfez ülkeleri ve Afrika genelinde alışveriş merkezleri, sinema, spor merkezleri, gayrimenkul sektörü ve edutainment ile ilgili bir iş deneyimine sahibim.

Eş zamanlı olarak  doğaya olan düşkünlüğüm Kırklareli’nde bir tarım projesine dahil olmamı sağladı. Bu kapsamda Aronya meyvesinin yetiştirilmesi  ve yurt dışına satışı ile ilgili çalışmaları sürdürüyorum.

Doğaya olan tutkum iklim mücadelesi ile birleşince Carbonaires oluşumunun bir parçası olmak ve kariyerime yeni bir yön vermek beni ilk günden itibaren çok heyecanlandırdı.

Carbonaires bünyesinde proje yönetimi adı altında varlık portföyünün kapılarını açıyor ve iklim krizinde büyük rol oynayan projeleri geliştiriyorum.

Yeni kariyerimi geliştirmek adına çok sayıda eğitim ve çalışmaya dahil oldum, son olarak  Stanford Üniversitesi’nde ‘Sürdürülebilirlik Stratejileri’ üzerine bir eğitim tamamladım.

Boş zamanlarımda doğa ile iç içe olan aktiviteleri tercih ediyorum, yelken sporu bunlardan biri, farklı kültürleri keşfetmek adına olabildiğince sık seyahat etmeye çalışıyorum, seyahatlerimde ve günlük hayatımda sanatsal aktivitelere yer vermeye özen gösteriyorum, ayrıca kitap okumak da benim için çok büyük bir keyif.

EYDGP: Etki Odaklı Girişimlerin Finansmana Erişiminde Küresel Eğilim ve Yatırım İştahı Nasıl?

Etki odaklı girişimler, sosyal ve çevresel sorunlara çözümler sunan girişimlerdir. Bu girişimlerin ana odağı sosyal ve çevresel etki yaratmaktır.

Etki odaklı girişimlerin finansmana erişiminde küresel eğilim, son yıllarda olumlu yönde gelişim gösteriyor. Bunun temelinde, küresel ölçekte artan sürdürülebilirlik ve sosyal sorumluluk farkındalığının artamasıdır. Bu gibi çalışmarda; amaç; sosyal ve çevresel sorunlara çözümler üreterek, dünyanın daha yaşanabilir bir gezegen olmasına yardımcı olmak. Küresel ölçekte, iklim değişikliği, çevre kirliliği, yoksulluk ve eşitsizlik gibi sorunlara karşı artan bir farkındalık ile karşı karşıyayız. Günümüzde; hükümetlerin, kurumsal yatırımcıların ve bireylerin, geleneksel işletmelerden ziyade, etki odaklı girişimlere yatırım yapmayı tercih ettiğini gözlemliyoruz.

Söz konusu yatırım iştahının artmasının bir göstergesi, etki odaklı girişimlere yönelik fon toplama miktarının artmasından kaynaklanıyor. 2021 yılında küresel ölçekte etki odaklı girişimlere yapılan yatırım  29 milyar dolar iken 2022 senesinde fonlama 44 milyar dolara ulaştı.

Önümüzdeki birkaç yılda etki odaklı girişimler için uygun finansman araçlarının geliştirilmesi, yatırımcıların bu girişimlere daha kolay yatırım yapmalarını sağlayacak., Bu durumda finansmana erişimde küresel eğilimin ve yatırım iştahının artmasının devam etmesini bekleniyoruz. Söz konusu yeni yatırım trendi sürdürülebilirlik ve sosyal sorumluluk alanındaki olumlu gelişmelerin devam etmesi için önemli bir gösterge teşkil ediyor.

EYDGP: Emisyon Ticaret Sistemi iş dünyasını nasıl etkileyecek?

Emisyon Ticaret Sistemi (ETS), işletmelerin sera gazı emisyonlarını azaltmaları için bir piyasa mekanizması. Mevcut sistemde, işletmeler emisyon azaltımı için izinler satın alıyor. Söz konusu izinler, işletmelerin emisyonlarını sınırlandırmalarına ve emisyonlarını azaltma çabalarını finanse etmelerine olanak sağlıyor.

ETS’nin  iş dünyası üzerindeki etkilerini 3 ana başlık altında toplayabiliriz:.

Mali etkiler: ETS, işletmelerin sera gazı emisyonlarını azaltmak için maliyetli önlemler almaları gerekebileceği anlamına geliyor. Bu maliyetler, işletmelerin karlarını azaltır ve rekabet gücünü etkileyebilir.

Örneğin, bir enerji şirketi, emisyon azaltımı için yenilenebilir enerji projelerine yatırım yapmayı tercih ettiği takdirde şirketin maliyetleri artacaktır  ancak bu durum eş zamanlı olarak  şirketin karbon ayak izini azaltmasını ve sürdürülebilirlik itibarını arttırmasını sağlayacaktır.

Operasyonel etkiler: ETS, işletmelerin emisyonlarını izleme ve raporlama konusunda yeni gereksinimler yaratıyor. Bu gereksinimler, işletmelerin operasyonlarını değiştirmelerini ve yeni teknolojileri benimsemelerini sağlayacaktır.

Örneğin, bir imalat şirketi, üretim süreçlerinde daha verimli enerji kullanımı sağlamak için yeni teknolojilere yatırım yaptığında  şirket başlangıçta yapacağı yatırımlardan dolayı maliyetlerini arttırıyor olsa da uzun vadede maliyetlerini azaltabilir ve aynı zamanda şirketin emisyonlarını azaltmasına yardımcı bir unsur oluşturur.

Rekabetçi etkiler: ETS, sera gazı emisyonlarını azaltma konusunda daha iyi performans gösteren işletmelere rekabet avantajı sunuyor Bu durum, işletmelerin emisyon azaltma çabalarını artırmalarını sağlamaktadır.

Örneğin, bir havayolu şirketi, yakıt verimliliğini artırmak için yeni uçak filosu veya SAF (Sürdürülebilir havacılık yakıtı) kullanımını artırmalıdır. Bu durum, şirketin emisyonlarını azaltacağı gibi uzun soluklu olarak maliyetler üzerinde de etkisini gösterecektir.

ETS iş dünyasını önemli ölçüde etkilemeye başladı ve etkisi gün geçtikçe artacak. Sektör olarak, hükümetlerin bu konuda çalışmalarını yoğunlaştırmasını ve yeni düzenlemeler getirmelerini öngörüyoruz ve bekliyoruz.

EYDGP: Carbonaries’in İş Modeli Nedir?

Carbonaires, İngiltere merkezli Gönüllü Karbon Pazarı (Volunteer Carbon Market) sektörünün öncü güçlerinden biri olarak, yüksek kaliteli karbon kredisi projelerinin geliştirilmesi, değerleme çalışmalarının yapılması, takip ve denetimi çalışmalarının gerçekleşmesine kendini adamış bir şirket. Şirketimiz bu alanın gelişiminde önemli bir yere sahip finans, bilim ve teknoloji üçgeninin her alanına hakim.

Carbonaires sunduğu hizmetler ile pazarın hem arz hem de talep kısmına hitap ediyor. Hükümetlerin, finansal kuruluşların ve firmaların karbon emisyonunu kendi içinde çözümleyemeyeceği  noktada iki alternatif yol bulunuyor; – karbon kredisi satın almak veya karbon kredisi üreten projelere yatırım yapmak. Şirketimiz bu noktada devreye giriyor. Karbon giderme projelerine yatırım yapıyoruz. Odağımız çevre bilincinde doğa bazlı ve mühendislik projeleri. Şu anda,; ekibimizle birlikte, aktif olarak 60 projeyi inceleyip değerlendirdiğimiz bir süreçteyiz. Proje içerikleri ile  örnek vermem gerekir ise doğada yaptığımız; ARR- ağaçlandırma ve restorasyon, deniz yosunu ya da mühendislik/teknoloji bazlı projelerden doğrudan hava yakalama (DAC),; kayaların ayrıştırılmasını iyileştirme ve biyokömür.

Proje inceleme ve yatırımcılarımızla eşleştirme sürecinde attığımız adımların temeli farklılaşmaktadır, özetlemek gerekirse;

Yenilikçi Teknoloji Platformu: Son teknolojiye sahip platformumuz, karbon kredisi projelerini belirleme, değerlendirme ve izleme sürecini sadeleştirir ve bu projelerin şeffaflığını, verimliliğini ve yüksek kalite karbon kredisi üretimini sağlar. Bu şeffaflık, paydaşlarımız/yatırımcılarımız arasında güven oluşturur ve VCM’nin genel büyümesine ve gelişmesine katkıda bulunur.

İş Birliğine Dayalı Yaklaşım: Ortaklıkların gücüne inanıyoruz ve VCM sektöründe alanında kendini kanıtlamış firmalarla birlikte çalışarak kolektif ilerliyoruz. Bu felsefemiz ortak yatırım fırsatları için de, karbon kredisi anlaşmaları yanı sıra diğer işbirlikçi girişimlerimizin hepsi için geçerli.

Ekonomik ve Çevresel Etki: Çevresel hedeflerimizin ötesinde, girişimlerimiz ekonomik büyümeyi teşvik ediyor, ve yeni iş imkanları yaratırken aynı zamanda iklim teknolojisi çözümleri alanında yeni standartlar oluşturuyor.

Bütüncül Bakış Açısı: Hem proje geliştiricileri hem de şirketler, hükümetler ve diğer karbon emisyonu azaltma/sıfırlama hedefi olan kurumlar ile beraber çalışıyoruz. Karbon kredisi denkleminin her iki tarafı ile çalışmak gereksinim ve beklentileri daha iyi anlamamızı; bu doğrultuda kendimizi geliştirmemizi ve çözümler yaratmamızı sağlıyor. Bu sayede yüksek kalite karbon kredisi üreten projeleri en uygun ortaklarla etkili bir şekilde eşleştiriyor ve başarılı sonuçlar elde ediyoruz.

Carbonaires, sürdürülebilirliğe, yeniliğe ve iş birliğine olan bağlılığı ile VCM sektörünün öncü isimleri arasında yer alıyor. Çalışmalarımız, küresel olarak daha sürdürülebilir bir geleceğe geçişi ilerletmede ve aynı zamanda ekonomik ve sosyal faydalar yaratmada etkilidir.

EYDGP: Girişimcilere önerileriniz nelerdir?

Girişimciler, dünyayı daha iyi bir yer haline getirme ideolojisine ve potansiyeline sahip. Ancak, girişimcilik günümüzde zor bir yol olabilir ve başarılı olmak için iyi bir plan ve stratejiye sahip olmak olmazsa olmaz diyebiliriz.; bu doğrultuda tavsiyelerim;

Çok iyi araştırma yapın. Girişiminizin başarılı olması için, hedef pazarınızı, rakiplerinizi ve endüstriyi anlamanız şart.

Güçlü bir iş planınız olsun. İş planınız, girişiminizin hedeflerini, stratejilerini ve finansal tahminlerini içermeli.

Bir ekip oluşturun. Başarılı bir girişim için, yetenekli ve deneyimli bir ekipten destek almanız önemli.

Etkileyici olun. Girişiminizin potansiyel yatırımcılara ve müşterilere çekici gelmesi önemli.

Yapay zeka, sürdürülebilirlik ve sağlıklı yaşam (well being) konuları günümüzde ön plana çıkan girişimcilik ana başlıkları. Kendi alanım olan sürdürülebilirlikle ilgili geliştireceğiniz yeni bir girişimin sadece finansal getiri değil daha iyi, daha temiz bir gelecek bırakmak için katkısı olacağını unutmayın.

Etkiyi Yatırımı Değişim ve Güçlendirme Platformu Hakkında

Tilda Benezra

Etki Yatırımı ve Güçlendirme Platformu; Strateji360 ve Gürce Sosyal Etki iş birliğinde oluşturulmuş, etki odaklı girişimlerin ve etki yatırımcılarının birlikte değer ve çözüm ürettiği, çok paydaşlı bir alandır.Platform, etki yatırımı stratejisi kapsamında, şirketlerin ve girişimlerin, öz kaynaklarını kullanarak, sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmayı destekleyen, yaratılan etkiyi ölçümleyen bir model sunar.Etki odaklı girişimleri ve etki yatırımcılarını yatırımlarını birlikte tasarlamak amacıyla bizlerle iletişime geçmeye davet ediyor.

Etki Yatırımı Değişim ve Güçlendirme Platformu ile ilgili detaylı bilgi için sosyal medya hesaplarını ziyaret edebilirsiniz.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.