Bir Türk Mucit: Dr. Canan Dağdeviren

Canan Dağdeviren

Yaptığı çalışmalar ve icatlarıyla insanların hayatına dokunan, özellikle onkoloji alanında yaptığı çalışmalarla yeni bir soluk, insanlara yeni bir kapı açan Türk mühendis Canan Dağdeviren kimdir, bu yazımızda sizler için derledik.

Keyifli okumalar.

Canan Dağdeviren Kimdir?

4 Mayıs 1985’te İstanbul’da dünyaya gelen Canan Dağdeviren aslen Sivaslıdır. İlk ve orta okul eğitimini Kocaeli’nde, lise hayatını ise 1999 depreminin etkileri nedeniyle bir başka şehirde tamamladıktan sonra 2007 yılında Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği bölümünden mezun olmuştur. 2009 yılında Sabancı Üniversitesi, Malzeme Bilimleri ve Mühendisliği bölümünde yüksek lisans eğitimini tamamlayan Canan Dağdeviren, yine 2009 yılında Fulbright bursu ile University of Illinois at Urbana-Champaign’de Malzeme Bilimi ve Mühendisliği alanında doktora eğitimine başlamıştır. Doktora eğitimi alırken bir yandan da deri üstüne yapışabilir veya giyilebilir elektronik cihazlar üzerine çalışmalar geliştirmiş ve 2014 yılında doktora eğitimini tamamlamıştır.

Doktora derecesini aldıktan sonra özellikle medikal teknolojileri üzerine çalışmalar yapmış ve bu alanda dünya çapında büyük başarılar elde etmiştir. Pilsiz çalışan giyilebilir kalp çipi ve kısa sürede cilt kanserini teşhis edebilen bir cihaz geliştirdi. Bu alanda elde ettiği başarılar ile Amerika’nın en prestijli dergilerinden biri olan Forbes’ın “30 yaş altı, 30 bilim insanı” listesinde yer aldı.

Halihazırda Medya Sanatları ve Bilimleri alanında LG Kariyer Geliştirme Profesörü olarak görev aldığı Massachusetts Institute of Technology’de, MIT Media Lab’da kendi Conformable Decoders araştırma grubunu yönetmekte. Ayrıca Canan Dağdeviren, Harvard tarihinde Junior Fellow olan ilk Türk bilim insanı unvanını taşımaktadır.

Canan Dağdeviren

Dünyaya Yön Veren İlham

“Acizler için imkansız, korkaklar için inanılmaz gözüken şeyler kahramanlar için idealdir”

Mustafa Kemal ATATÜRK

Dr. Canan Dağdeviren, bilime olan merakının iki ana kaynağı olduğunu söylüyor. İlki, babası tarafından kendisine hediye edilen Marie Curie ile ilgili bir kitapken ikincisi ise Erdal İnönü’nün kendisinden aldığı “Anılar ve Düşünceler” adlı kitaptır. Ayrıca her insanın yaşayabildiği gibi kendisinin de zaman zaman içerisinde bulunduğu karamsar anlarda en büyük ilham ve motivasyon kaynağının Mustafa Kemal Atatürk olduğunu bir söyleşisinde belirtmiştir.

Hikayesini dinlediğimizde bir diğer ilham kaynağının da ailesi olduğunu anlayabildiğimiz Canan Dağdeviren, 28 yaşında kalp yetmezliği yüzünden vefat eden dedesi Hüseyin Dağdeviren adına 28 yaşına gelmeden kalp hastalıkları alanında çalışmalar yapmış olmayı hedeflemiş ve başarılı olmuştur.

“Bu teknolojiyi tüm kadınlara armağan ediyorum.”

Canan Dağdeviren

6 yıldır MIT Media Lab’deki ekibi ile birlikte üzerine çalıştıkları meme kanserinin teşhisini kolaylaştıracak ultrason tarama cihazı, elektronik sütyeni Ağustos 2023’te tüm dünyaya duyurdu. Bu elektronik sütyen sayesinde herhangi bir operatöre gerek kalmadan tüm memenin ultrasonu sadece birkaç dakika içerisinde çekilebiliyor. Meme kanseri de dahil olmak üzere tüm sağlık sorunları için önemli olan erken teşhisi sağlayan bu elektronik sütyeni Canan Dağdeviren tüm kadınlara armağan ederek asla yalnız olmadıklarını belirtti. Meme kanseri nedeniyle kaybettiği teyzesi ilk tasarımını yaptığı bu teknoloji sayesinde her yıl 11 milyon kadının hayatı kurtulacak.

Gamze Cizreli – Kafe Masasından Restoran İmparatorluğuna” içeriğimizin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #BaşarıHikayeleri Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.