Bilinçli Farkındalık: Mindfulness

Bilinçli Farkındalık: Mindfulness

Mindfulness “Bilinçli Farkındalık”

“Şimdiki zaman farkındalığı”

Bilinçli farkındalık anlamına gelen mindfulness kavramı ile son zamanlarda sosyal medya içeriklerinde, kitap başlıklarında, eğitimleri ve eğitmenlikleri ile de oldukça sık karşılaşmaya başladık. Olumlu olduğu kadarıyla olumsuz yorumları da bulunan bu kavramla gün geçtikçe daha da sık karşılaşacağımız gibi de görünüyor.

Mindfulness nedir ya da ne değildir buyurun birlikte bakalım.

Mindfulness Nedir?

Şimdiki zaman farkındalığı olarak açıklanan mindfulness, anda gerçekleşen duygu, düşünce ve durumları, farkında ve bilinçli bir şekilde kendinizce yargılayıcı olmadan, nazik bir dikkat ile izleyebilme becerisidir. Her an herkes tarafından deneyimlenebilen bir izleme şeklidir. Nazik ve tarafsız tavrınızın deneyiminizdeki etkisi ise oldukça büyüktür.

Bilinçli Farkındalık: Mindfulness

Olaylara, düşüncelere, alışkanlıklara yargısız yaklaşma becerisi geliştirdiğinizde kısır döngüde olduğunuzu düşündüğünüz bazı alışkanlıklarınızı da görebilme beceriniz artar ve hayat kalitenizde inanılmaz bir fark yaratma potansiyeliniz ortaya çıkar.

Bir deneyimden kaçınmak yerine tam tersi deneyimi yaşarken ki anı, durumu tüm dikkatinizi vererek gözlemlemeyi savunur. Örneğin korktuğunuz bir şeyden kaçmak yerine onu yaparken ne hissettiğinize, kaygınızı azaltmak yerine kaygılarınızı nasıl yaşadığınıza odaklanmalısınız

Mindfulness ve farkındalık arasında ise bir farklılık vardır. Farkındalık, içinde bulunulan anın bilincinde olmaktır, mindfulness ise bu eylemi yaparken tarafsız ve nazik bir şekilde yapmaktır.

Bilinçli Farkındalık: Mindfulness

Minfulness Ne Değildir?

  • Çıkış noktası Budist felsefesi olan mindfulness bir din değildir veya bir kültüre özel değildir.
  • Olaylara olumlu ya da olumsuz bakmak, olumlama yapmak da değildir. Gerçeği olduğu gibi görmektir.
  • Bir ritüel de değildir, aslında bir günlük hayat pratiğidir ve her an her yerde yapılabilir.
  • Egzersizleri olan mindfulness rahatlatıcı etkisi olsa da aslında rahatlama egzersizi de değildir.
  • Hiçbir şey düşünmemek değil aksine her şeyin farkında olarak düşünce ve duyguları yargılamadan nazikçe izleme becerisidir. Yani deneyimlerinizin farkındalığıdır ve ne deneyimliyorsanız ne yaşıyorsanız tarafsız bir şekilde izleyebilme çalışmasıdır.

Bilinçli Farkındalık: Mindfulness

Steve Jobs, Oprah Winfrey, Ellen DeGeneres ve Hugh Jackman gibi birçok ünlünün de hayatında yer ver verdiği ve birçok farklı uygulamaları bulunan mindfulness egzersizinin kimler için doğru bir yöntem olduğunun bir cevabı yoktur çünkü bu kişiye bağlıdır ve her meditasyonun farklı, kendine özgün bir faydası olduğu açıklanmıştır. Zihninde ve vücudunda olup bitenleri anlamak isteyen herkes bu egzersizleri yapabilir.

Egzersizlerin nasıl yapıldığı kısmına gelecek olursak doğru kaynaklardan en doğru şekilde öğrenilmesi gerektiğini düşünmekteyim. Hayat pratiği haline getirilecek bu becerinin iyice araştırılıp, doğru kişi ve kaynaklardan öğrenilip sonra uygulanmasının doğru olduğunu düşünüyorum ve sadece mindfulness ile sizlerin tanışmasında aracılık ediyorum.

Sizler de mindfulness ile hayatınıza farkındalık katabilir, eğitimler alarak, kitaplar okuyarak, egzersizlere eşlik ederek bilinçli farkındalık kabiliyetinizi her geçen gün daha ileri düzeye taşıyabilirsiniz.

Christopher K. Germer’in Öz Şefkatli Farkındalık kitabını da okuyabilirsiniz.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Selcan Güler

“Okuyan mı bilir gezen mi?" sorusuna yazmayı da ekleyerek, öğrenmeyi çok seven bir üniversite öğrencisiyim. Konuşur, dinler ve merak ederim. Farkında olarak yaşadığım bu dünyaya, bir nebze olsun güzellik katabilirsem ne mutlu bana.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.