Derin Düşünme Nedir?

Düşüncelerinizin kalitesinden memnun musunuz? Nasıl düşündüğünüzü takdir ediyor musunuz? Düşünme şeklimiz hayatımızı büyük ölçüde şekillendirir, karşılaştığımız durumlara tepkimizi belirler.

Sığ düşünme sığ bir hayat yaşamamıza neden olur. Bu nedenle derin ve güçlü düşünme yeteneği çok önemlidir. Derin düşünme alışkanlığı geliştirerek, daha anlamlı bir varoluşun temellerini oluşturabiliriz.

Derin Düşünmenin Gücü

Derin düşünme, düşüncelerimizin kalitesini ve derinliğini kademeli olarak artırma sürecidir. Yetersiz ve sığ düşünceleri daha destekleyici düşüncelerle değiştirerek bu süreci başarılı bir şekilde tamamlayabiliriz. Ancak derin düşünme sadece düşünme şeklimizi değiştirmekle ilgili değildir. Var olan kaliteli düşünceleri bir üst seviyeye taşıyarak bu düşüncelerin bizi nereye yönlendirdiğini keşfetmekle ilgilidir. Yani derin düşünmek, düşünmeyi düşünmektir.

Descartes’in kendi felsefesini özetlediği ‘Cogito ergo sum’ veya ‘Düşünüyorum, öyleyse varım’ sözü, düşünmenin insan olmanın temel özelliği olduğunun altını çizmektedir. Farkında olmak, zihnimizin kendini eylemde izleme yeteneğini ifade eder. Bu şekilde öğrenme, düşünme, hatırlama şeklimizi inceleyebiliriz. Bilgiyi nasıl işlediğimize dair bilgi, bize onu nasıl işlediğimizi değiştirme fırsatı verir.

Derin düşünmenin gücü aynı zamanda yaratıcılığın özüdür. Farklı ve derin düşünmeyi öğrenerek yalnızca yaratıcı düşünceyi değil, eleştirel düşünme becerilerini de büyük ölçüde geliştirebiliz. Bu durum, daha önce sahip olmadığımız yüksek düşünme seviyelerine ulaşmamızı ve güçlü problem çözme becerileri kazanmamızı sağlar.

derin düşünme

Derin düşünmeyi ne tetikler?

Karar verme veya problem çözme durumlarında iki tür düşünce kullanırız.

1. Bilinçaltı, hızlı ve sezgisel düşünme

2. Bilinçli, analitik ve kasıtlı düşünmedir.

Hepimiz bu iki düşünme biçimini kullanırız ancak bazılarımız sezgisel tarafa bazılarımız ise rasyonel tarafa daha yatkındır. Derin düşünürler yavaş, rasyonel ve analitik düşünmeyle meşgul olan insanlardır.

Hangi düşünme sistemini kullandığımız birkaç faktöre bağlıdır. Örneğin yolda aniden bir hayvan görüp arabanın frenine sertçe bastığımızda bilinçaltı düşünmeyi kullanırız. Yani genel olarak hızlı kararlar vermemiz gerektiğinde sezgisel düşünürüz. Ancak sorun biraz karmaşık hale gelirse 2 numaralı düşünme sistemi devreye girer. Zihin bu şekilde enerji tasarrufu yapmış olur.

Derin düşünürlerin özellikleri

Derin düşünürler bazı ortak özelliklere sahiptirler.

  1. İçe dönüktürler
    Zamanlarının çoğunu düşünerek geçirirler, bilgileri analiz ederler. Sosyal durumlara, gündelik konuşmalara çok az önem verirler. Bilgiyi derin ve yavaş işlemeyi tercih ettikleri için gürültülü ortamlar gibi yüksek uyaranların bulunduğu yerlerde bulunmazlar.
  2. Yüksek iç zekaya sahiptirler
    Etraflarındaki dünyayı gözlemlemekle birlikte kendilerinin son derece farkındadırlar. Kendi düşüncelerini, duygularını ve başkalarının hissettiklerini çok iyi anlarlar.
  3. Meraklı ve açık fikirliler
    Kendi düşüncelerinin sınırlarını zorlamaktan korkmazlar. Öğrenmeyi sevdikleri için meraklılardır. Her şeyin göründüğü gibi olmadığını bildikleri için de açık fikirlilerdir.
  4. Empati sahibidirler
    Kendi içsel yaşamlarını anlayabildikleri için başkaları içsel yaşamlarını paylaştığında rahatça ilişki kurabilirler.
  5. Yaratıcı problem çözücüler
    Karmaşık sorunlar yaratıcı çözümler gerektirir ve derin düşünürler sınırsız düşüncelere sahip oldukları için bunu başarma olasılıkları oldukça yüksektir.

derin düşünme

Derin düşünür olma stratejileri

Düşünmeyi düşünerek öz farkındalığımızı artırabiliriz. Düşüncenin ögelerini kullanarak kendimize sorabileceğimiz birkaç soruya bakalım.

  • Amaç : Neyi başarmaya çalışıyorum?
  • Soru : Hangi soruyu ele alıyorum?
  • Bilgi : Cevaba ulaşmak için hangi kaynakları kullanıyorum?
  • Çıkarımlar : Sonuca nasıl ulaştım? Bilgileri yorumlamanın başka yolu var mı?
  • Kavramlar : Ana fikir nedir?
  • Varsayımlar : Neyi hafife alıyorum?
  • Bakış Açıları : Bu konuya hangi açıdan bakıyorum? Düşünmem gereken başka bir bakış açısı var mı?

Derin Düşünün, Yaratıcı Düşüneceksiniz

‘Kök derin olduğunda rüzgardan korkmak için bir sebep yok.’

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #KişiselGelişim Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.