12 Yaşında İlk Filmini Yapan Steven Allan Spielberg

Steven Allan’ın Erken Yaşamı

Steven Allan, (Steven Allan Spielberg) 1946 yılının 18 Aralık gününde Ohio, Cincinnati’de dünyaya gözlerini açtı. Annesi Leah Posner Adler, bir lokantacı ve konser piyanistiydi. Babası Arnold Spielberg’ün uzmanlık alanı bilgisayarlardı. Steven Allan Spielberg’in üç küçük kız kardeşi var: Anne, Sue ve Nancy. 1952’de, babası RCA tarafından işe alındıktan sonra ailesi Haddon Township, New Jersey’e taşındı. Spielberg, 1953’ten 1957’ye kadar İbranice okuluna Haham Albert L. Lewis tarafından verilen derslerde katıldı.

12 Yaşında İlk Ev Filmini Yaptı!

Genç  yaşında babasını kaybetti ve bir süre toparlanamadı. Küçüklüğünden beri filmlere çok meraklıydı. Daha 12 yaşındayken evde ilk filmini yaptı. Film oyuncak araba ve trenden oluşuyordu. Konusu ise araçların kazalarıydı. 1958’de İzci oldu ve The Last Gunfight adlı dokuz dakikalık, 8 mm’lik bir film çekerek fotoğrafçılık liyakat rozeti için bir gerekliliği yerine getirdi. Sonunda Kartal İzci rütbesine ulaştı.

Steven Allan Spielberg amatör filmler yapmak için babasının film kamerasını kullandı ve her Scout gezisinde kamerayı yanına almaya başladı. 13 yaşındayken Spielberg, okul sınıf arkadaşlarıyla birlikte “Escape to Nowhere” adlı 40 dakikalık bir savaş filmi yaptı. Film eyalet çapında bir yarışmada birincilik ödülü kazandı. İlk gençlik yıllarında ve liseye başladıktan sonra, Steven Allan Spielberg yaklaşık 15 ile 20 arasında 8 mm “macera” filmi yapmıştı bile.

Steven Allan Spielberg her cumartesi günü Phoenix’te yerel tiyatroda film izliyordu. Yapmayı en sevdiği aktiviteydi ve o günün gelmesini heyecanla bekliyordu. Film izlemekten zevk aldığı kadar hiçbir şeyden zevk almayan Spielberg’in hayatını bu dönemde izlediği filmler çok etkiledi.

İlk Bağımsız Filmi 1963’te

1961’de Arcadia Lisesi’ne üç yıl devam etti. İlk bağımsız filmini 1963’te, daha sonra Close Encounters of The Third Kind’a ilham verecek olan Firelight adlı 140 dakikalık bir bilim kurgu macerasını yazıp yönetti. 1964 yazında Universal Studios’un yazı işleri bölümünde ücretsiz asistan olarak çalışmaya başladı.  Ailesi daha sonra Saratoga, California’ya taşındı ve burada Saratoga Lisesi’ne gitti. 1965’te mezun oldu. Bir yıl sonra, ebeveynleri boşandı. Steven Allan Spielberg, babasının yanında kalmak için Los Angeles’a taşındı.  Üç kız kardeşi ve annesi ise Saratoga’da kaldı. Akademi ile pek ilgilenmiyordu. Sadece bir film yapımcısı olmayı hayal ediyordu ve bu hayali için emin adımlarla yürüyordu.

Hollywood Stüdyosuyla Uzun Vadeli Bir Plana İmza Atan En Genç Yönetmen

Güney Kaliforniya Üniversitesi’nin sinema okuluna başvurdu, ancak notları vasat olduğu için geri çevrildi. Daha sonra Theta Chi Fraternity’nin kardeşi olduğu California Eyalet Üniversitesi, Long Beach’e başvurdu ve kaydoldu. 1968’de Universal, Spielberg’e tiyatro gösterimi için 26 dakikalık kısa bir film yazma ve yönetme fırsatı verdi. Stüdyo başkan yardımcısı Sidney Sheinberg ödüllü filmden etkilendi ve Spielberg’e yedi yıllık bir yönetmenlik sözleşmesi teklif etti. Bir yıl sonra, Universal için televizyon prodüksiyonlarını yönetmeye başlamak için okulu bıraktı. Bu onu büyük bir Hollywood stüdyosuyla uzun vadeli bir plana imza atan en genç yönetmen yaptı. Steven Allan Spielberg, Film ve Elektronik Medya alanında Lisans derecesini tamamlamak için 2002’de Long Beach’e döndü.

Steven Allan Spielberg’in ilk profesyonel işi, Rod Serling tarafından yazılan ve Joan Crawford’un oynadığı 1969 Gece Galerisi pilot bölümünün bir bölümünü yönetmesi için işe alındığında geri geldi. 1970’lerin başında, Spielberg kendi düşük bütçeli filmleri için finansman sağlamaya çalıştı ancak başarısız oldu. Diğer yazarlarla senaryolar yazmaya ve ardından televizyon bölümlerini yönetmeye yöneldi. Bu çalışmadan memnun olmasa da tekniklerini deneme ve film yapımı hakkında bilgi edinme fırsatını kullandı. Yönetmen iyi eleştiriler aldı ve yapımcıları etkiledi. Sabit bir gelir elde ediyordu ve Laurel Canyon, Los Angeles’a taşındı.

Universal, çalışmalarının gücüne dayanarak, Steven Allan Spielberg’i dört televizyon filmi yapması için imzaladı. İlki, Richard Matheson’ın aynı adlı kısa öyküsünden uyarlanan Düello (1971) idi. Bir otoyolda dehşete düşmüş bir satıcıyı (Dennis Weaver) kovalayan psikotik bir tanker şoförü hakkındaydı. Filmden etkilenen yöneticiler, filmi televizyonda tanıtmaya karar verdiler. İncelemeler çoğunlukla olumluydu ve Universal, Spielberg’den Duel’in uluslararası pazarlara çıkabilmesi için daha fazla sahne çekmesini istedi. Bunu kısa süre sonra birkaç film izledi: Something Evil (1972) ve Savage (1973).

1974’te Steven Allan Spielberg, kaçış halindeki evli bir çift hakkında, bebeklerinin velayetini koruyucu aileden geri almak için umutsuz olan “The Sugarland Express” adlı tiyatro filminde ilk kez sahneye çıktı. Gerçek bir hikayeye dayanan film, besteci John Williams ile yapılan birçok işbirliğinin ilki olacaktı. Film ABD’de 400 sinemada olumlu eleştiriler aldı ve The Hollywood Reporter “ufukta büyük bir yeni yönetmen var” cümlelerini yazdı. Film 1974 Cannes Filminde En İyi Senaryo ödülüne layık görüldü.

Jaws Filmi Çekiliyor!

Yapımcılar Richard D. Zanuck ve David Brown, Steven Allan Spielberg ile bir şans yakaladılar ve ona Peter Benchley’nin aynı adlı romanından uyarlanan bir korku-gerilim filmi olan Jaws’ı (1975) yönetme fırsatı verdiler. Filmde, büyük bir beyaz köpekbalığı bir yazlık tatil kasabasında sahile gidenlere saldırıyor ve polis şefi Martin Brody’yi (Roy Scheider) bir deniz biyoloğunun (Richard Dreyfuss) yardımıyla o köpekbalığını avlamaya koyuluyordu. Çekimlerin zorlu olduğu birçok taraftan kanıtlanmıştı. Steven Allan Spielberg çekim sırasında neredeyse boğulup teknelerin altında kalarak ezilmekten kurtulmuştu.

Çekim programı yüz gün aşıldı ve Universal aynı zamanda prodüksiyonu iptal etmekle tehdit etti. Beklentilerin aksine film kritik bir başarı kazandı. Jaws; En İyi Kurgu, En İyi Orijinal Dramatik Müzik ve En İyi Ses dallarında üç Akademi Ödülü kazandı. Aynı zamanda dünya çapında 470 milyon dolardan fazla hasılat elde etti. Ayrıca yerel gişe rekoru kırarak basının “Jawsmania” olarak nitelendirdiği ve Spielberg’i herkesin bildiği bir isim haline getirdi.

Jaws’ın başarısından sonra yönetmen, devam filmi Jaws 2’yi yapma teklifini geri çevirdi. Spielberg ve Richard Dreyfuss, UFO’lar hakkında bir film üzerinde çalışmak için yeniden bir araya geldi. Close Encounters of The Third Kind (1977). Çekimler sırasında Steven Allan Spielberg, en iyi görüntü kalitesi için 65 mm film ve kayıtların daha sonra çoğaltılabilmesi için yeni bir canlı aksiyon kayıt sistemi kullandı. Hem yazıp hem de yönettiği ender filmlerden biri olan Close Encounters of The Third Kind sinemaseverler arasında oldukça popülerlik kazandı. Steven Allan Spielberg Akademi Ödülleri’nden ilk En İyi Yönetmen adaylığını aldı. Ayrıca En İyi Sinematografi ve En İyi Ses Efektleri Kurgusu ödüllerini alarak altı adaylık daha kazandı.

E. T. Filmini Çekiliyor!

1982 yılında Steven Allan Spielberg, E.T. ile bilim kurguya geri döndü. Bu, arkadaşları tarafından yanlışlıkla geride bırakılan ve eve dönmeye çalışan genç bir çocuğun (Henry Thomas) ve arkadaş olduğu uzaylının hikayesinin olduğu bir filmdi. E.T. filmine 1982 Cannes Film Festivali’nde verilen tepki tam anlamıyla muhteşemdi. İnsanlar kendinden geçmiş bir şekilde filme bayıldılar. Yapımcı Kathleen Kennedy, “Filmin sonunu duyamadınız çünkü insanlar ayakları üzerinde durup bağırıyordu. En şaşırtıcı deneyimlerden biriydi.” cümleleriyle açıklama yaptı. E.T. dünya çapında 700 milyon dolar hasılat elde etti ve sonunda 1 milyar dolara kadar kazanacak bir dizi ürün üretti. Film; En İyi Ses Efektleri, En İyi Özel Efektler ve En İyi Müzik ödüllerini alarak dokuz Akademi Ödülü’ne aday gösterildi.

(Dilerseniz E. T.’nin yazarı olan Stephen King’in başarı hikayesine de 2 Yaşında Babasını Kaybeden Stephen King’in Başarı Hikayesi buradan ulaşabilirsiniz.)

Kariyerinin en yüksek dönemlerini E. T. Ve Jaws sayesinde yaşayan Steven Allan Spielberg yapımcılık kariyerine bir süre daha devam ettikten sonra yönetmenliğe geçiş yaptı. Şu anda 75 yaşında olan Steven Allan Spielberg, bugüne kadar hayallerinin ve umutlarının peşinden bir an olsun ayrılmadan ve vazgeçmeden gitmeye devam ettiği için çok mutlu ve şanslı.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Başarı Hikayeleri

2 Yaşında Babasını Kaybeden Stephen King’in Başarı Hikayesi

Henry Ford’un İlham Veren Başarı Hikayesi

Dong Nguyen, Yoksulluk İçinden 50 Bin Dolarlara Flappy Bird Yaratıcısı

Peter Dinklage, Game of Thrones Dizisinin Starı

Burt Munro, 1967’de Kırmış Olduğu Hız Rekoru Hala Geçilemeyen Adam

Chris Gardner, “Umudunu Kaybetme” Filminden Tanıdığımız Adamın Başarı Hikayesi

Albert Einstein’in Başarı Hikayesi

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

 

Serra Taş

Müzikten, spordan ve gezmekten keyif alan bir üniversite öğrencisiyim. Her gün yeni bilgiler keşfedip bu bilgileri paylaşmak, farkındalık yaratmak, insanların hayatlarına biraz olsun iyi bir şekilde dokunabilmek ise beni ben yapan motive kaynaklarım.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.