/

Yandex, Rus Varlıklarını 5,2 Milyar Dolara Satışa Çıkarıyor!

yandex

Yandex’in Hollandalı ana şirketi Yandex N.V., Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini izleyen zor koşullar altında Rusya’daki kalan işletmelerini tarihi bir indirmeyle 5,2 milyar dolara satıyor.

Hollandalı Yandex N.V. şirketi, ünlü Rus internet devi Yandex‘in Rusya’da kalan işletmelerini 5.2 milyar dolara satışa çıkarıyor. Bu hamle, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından uygulanan yaptırımların ardından geldi. Yaklaşık 475 milyar ruble değerindeki işlem, Rus hükümetinin “düşman” olarak görülen ülkelerde kurulu ana şirketlerin Rusya’daki varlıklarının satışında en az yüzde 50 indirim yapılmasını zorunlu kılan kuralı nedeniyle oldukça düşük bir fiyattan gerçekleşiyor.

1997 yılında kurulan Yandex, geniş bir ürün yelpazesi sunarak “Rusya’nın Google’ı” olarak tanındı. 2011’de Nasdaq‘a katılan şirket, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve Nasdaq’ın Mart ayında Yandex’i (ve Rusya bağlantılı diğer birkaç şirketi) geçici olarak durdurma kararı almasının ardından bir düşüş yaşadı. Yandex halihazırda bazı mülklerini satmış ve Rus temellerinden uzaklaşmak için yeniden yapılanma planlarını açıklamıştı.

yandex

Satışın kapsamında Yandex N.V. en az 230 milyar ruble (2.5 milyar dolar) nakit alacak ve bu tutar Çin yuanı olarak ödenecek. Satılan işletmeler, Yandex Group‘un 2023’ün ilk dokuz ayındaki gelirlerinin yüzde 95’inden fazlasını ve varlıkların ve personel sayısının benzer bir payını oluşturuyor. Satışın, yasal düzenlemelere ve hissedarların onayına tabi olup iki aşamada tamamlanması planlanıyor.

Satışın ardından Yandex N.V., otonom araç şirketi Avride, yapay zeka bulut platformu Nebius AI, jeneratif yapay zeka ve LLM şirketi Toloka AI ve eğitim teknolojisi platformu TripleTen‘i içeren “Rusya dışındaki varlıklarını” bünyesinde tutacak. Şirket, işlemden elde edilen nakit gelirin bir kısmını kalan işlerini daha da geliştirmek ve hissedarlara kazanç sağlamak için kullanmayı planlıyor. Yandex N.V. Başkanı John Boynton, önerilen işlemin hissedarların elden çıkarılan işletmelerden değer elde etmesine olanak tanırken, elde tutulan uluslararası işletmeler için büyüme potansiyeli yaratacağını söyledi.

Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi’nin TRAI Yapay Zeka Girişimleri Haritası Ocak 2024 sonuçları açıklandı!” içeriğimizin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.