///

VR Teknolojisinde Yeni Yarış: Apple Reality Pro ve Meta Quest 3

 

VR teknolojisi, her geçen gün aldığı geri bildirimlerle ve kullanıcı deneyimiyle, yeni ihtiyaçlara cevap veriyor ve ihtiyaç-gelişim sarmalının teknolojinin hızına getirmiş olduğu sinerji her geçen dakika daha da kızışıyor. Bu yazımızda sizlere, fiyat farkı olarak aralarındaki büyük uçuruma karşın, yeni nesil karma sanal gerçeklik dünyasında, şimdi olmasa da gelecekte aynı deneyimi sunacak olan Apple Reality Pro ile Meta Quest 3‘ün çeşitli açılardan ayrıntılı analizini yaparak aralarındaki benzerlik ve farklılıklarını anlatıyor olacağız. Gelin ilk önce bu VR teknolojisi araçlarını daha yakından tanıyalım.

Apple Reality Pro

Apple’ın kendi geliştirip ürettiği yeni araçları tanıttığı ve açılımı Dünya Geliştiriciler Konferansı olan WWDC 2023 konferansı düzenlenmeden önce  tanıtım haberleri ve çeşitli özellikleriyle basına sızan ve kullanıcıları tarafından yoğun ilgiyle karşılanan yeni teknoloji, beraberinde içerisinde birçok kolaylığı ve yeniliği barındırıyor. Apple Reality Pro, barındırdığı donanımsal kabiliyetleriyle piyasadaki tüm AR ve VR kulaklıklarının çok üzerinde bir teknolojiyi barındırması, endüstriyel olarak ince ve tarz bir tasarıma sahip yeni nesil VR teknolojisi  aracını fiyat rekabeti açısından çoğu tüketicinin ulaşamayacağı bir düzeye ulaştırıyor.

Şu anki fiyatı 3499 ABD Doları olan; AR, VR ve neredeyse her türlü sistemi bir arada içeren ve bununla birlikte XR için yeni bir standart belirleyen Apple Reality Pro, Mac sahibi olan Apple kullanıcıları için sanal ekranların yerleştirilmesinden, FaceTime aramalarına ve oturduğunuz yerden kolaylıkla e-posta yazımına kadar birçok teknolojik kolaylığı içerisinde barındırıyor.

Reality Pro, sağladığı Apple entegrasyonuna karşın, XR kulaklığı teknolojisine dahil ettiği yetenekler karşısında, teknoloji ilgililerini hayal kırıklığına uğratmadı. Bu dahil edilen yetenekler ise şu şekilde;

Sezgisel Kontrol

Çoğu VR kulaklığının denetleyici gerektirmesine karşın, Vision Pro ellerinizi ve beden dilinizi harekete geçirmenizle beraber visionOs ile  etkileşime geçmenizi sağlayacak teknolojiye sahip. Apple, elleri birincil giriş yöntemi haline getirdiği için VisionOs uygulamasının App Store’daki tüm uygulamalarla el etkileşimini desteklemesi gerekir.

Vision Pro, sizin kimliğinizi hızlıca belirleyebilmesi için bir retina taraması gerçekleştirir.

En çok oyun oynanması için kullanıcılar tarafından tercih edilen bu teknolojide, tabii ki ellerden daha fazlasına ihtiyaç var. Bununla beraber, Apple’da bu ihtiyacın farkında olduğu için oyun denetleyicileri oyunseverler için devreye almış.

 

Görüntü İzleme Teknolojisi 

Apple, Vision Pro’nun 100 fit geniş ekrana denk gelen bir görüş alanı sağladığını söylemekle beraber, bu özelliğin Dahili Sparatial Audio ile birlikte filmlerden TV şovlarına ve spor etkinliklerine kadar adeta özel bir sinema salonu ortamı sağladığı görülüyor. Ayrıca, WWDC 2023 sunumunda bu teknolojik aracın görüntü kalitesinin iki ekrana toplam 23 milyon piksel sığdıran her bir göz için 4K çözünürlükle birlikte Meta’nın en iyi VR başlığının 2 katından daha fazla görüntü kalitesine sahip olduğu iddia ediliyor.

Teknoloji sunumunda ekran parlaklığı ve renk alanıyla ilgili ayrıntıları paylaşmayan Apple, Vision Pro’da profesyonel görüntü düzenleyici Adobe Lightroom’u kullanan birini göstererek, kullanılan teknolojinin parlak renk ile görüntü ayrıntılarını gösterdi ve görüntü kalitesindeki yüksek dinamik aralıktan bahsettti. Bu durum, renk doğruluğunun doğrulanmaması belirsizliğiyle birlikte; fotoğrafçıların, kameramanların ve grafik tasarımcıların monitor yerine bu teknolojiyi kullanabilecek olmasını açıkça gösteriyor.

 

Görüntü Gerçekliği ile Anılarınızı Yaşatın!

Apple, Vision Pro’da yer alan kulaklığın üst kısmındaki bir düğmenin üst kısmına yerleştirdiği düğme ile, piyasadaki rakipsiz mobil kamera teknolojilerinden birçoğunu üretmekle beraber her türlü fonksiyonu yerine getirebilen kulaklığının önemli anıları , cihazın içinde oynatarak gerçekçi efektleriyle yeniden yaşamamızı sağlayan yeni bir teknoloji deneyimi geliştirmiş.

Diğer Vision Pro Uygulamaları

Vision Pro, Apple’ın iPhone’u gibi, içindeki uygulamaları gösteren bir ana ekrana sahiptir. Saat ve tarihi görüntüleyebilir, bildirimleri izleyebilir ya da hava durumunu kontrol edebilirsiniz. Ayrıca Apple, Safari’den Mesajlar’a kadar birçok uygulamayı Vision Pro’ya taşıyarak iPhone, iPad ve Mac kullanıcılarının kulaklığı taktıklarında tanıdık simge ve temaların görüntülenmesini kolaylaştırdı.

Şimdi Vision Pro’yla benzer özellikleri içeren, piyasadaki en büyük rakiplerinden birisi olan Meta Quest 3’ün özelliklerini inceleyelim.

Meta Quest 3 

 

Meta,  499 dolar gibi oldukça iddialı bir etkiket fiyatıyla teknolojilerin birbirleriyle kızıştığı VR Teknolojisi pazarına Meta Quest 3 ile yeniden dahil oldu. Quest 3 , gelişmiş ekran ve iddialı özellikleriyle pazarda güçlü rekabette kendisine yeni bir kapı aralamayı hedefliyor.

Meta CEO’su, geçtiğimiz günlerde MetaConnect’te kullanıcıların beğenisine sunulan Meta Quest 3 için “Şimdiye kadarki en güçlü VR gözlüğü” olduğunu belirtiyor. Quest 3 ayrıca,  Qualcomm ile birlikte geliştirilen bir Snapdragon işlemciyle gücüne güç katacak.

Quest 3, önceki versiyonlarına oranla yüzde 40 daha ince optiğe sahip ve bu sayede geçmiş versiyonlarına kıyasla hem hafif hem de rahat bir VR gözlüğü özelliği taşımakta. Meta, ayrıca Touch Plus isimli kontrolcüleri yeniden tasarlayarak, el takibi teknolojisinde sağladığı ilerleme ile beraber dış halkaların kaldırılmasını sağladı.  Bu teknolojiyle birlikte, Quest platformunda yüksek çözünürlük ve görüntü kalitesiyle sürükleyici videoları oynatabilir ve sanal ellerle oynadığınız oyunlarda kılıç kullanmanızdan ateş etmenize kadar oyunların neredeyse tamamında nesneleri manipüle etmenizi sağlayan iki hareket kontrol cihazıyla kullanıcı deneyiminizi zirveye taşıyabilirsiniz. Ayrıca bu teknolojiyle devasa bir VR oyunları kitaplığına erişebiliyorsunuz.

 

Sonuç olarak; bir teknoloji kullanıcısı olarak, bütçenize, oyun zevklerinize ya da başka ihtiyaçlarınıza bağlı olarak her 2 VR aracı da tercih edilebilir ve kullanılabilir.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.