Türk Oyun Sektöründe Son 8 Ayda Neler Yaşandı?

Türk oyun sektörü son iki sene içerisinde en iyi zamanlarını yaşıyor. Peak Games ve Rollic Games’in satılmasıyla başladığını söyleyebileceğimiz bu dönemde, bir sürü yerli oyun girişimi kuruldu ve birçoğu da yatırım aldı.

Bu haftaki yazımızda kurulan girişimlerden hangileri kim tarafından ne kadar yatırım almış ve girişimler ne kadar değerlemeye ulaşmış sorularının cevabını bulabileceksiniz.

oyun sektörü

 

1-Panteon

ODTÜ Teknokent girişimlerinden biri olan Panteon, haziran ayının başında 4x kategorisindeki yeni strateji oyununu finanse etmek için Teksasyon tarafından 10 milyon dolarlık bi fon sağladı. Panteon, bu yatırımla ekibini geliştirmenin yanısıra yeni oluşturulacak strateji oyunları için yeni bir ekip kuracak.

oyun sektörü

Panteon kurucu ortağı Ufuk Şahin, sağladıkları fon hakkında şöyle bir açıklamada bulundu;

4X strateji türünde geliştireceğimiz yeni oyun için çok heyecanlıyız. Oyunun hikâyesi mitolojik ögelerle desteklenecek ve Orta Çağ’da geçecek. Başlangıçta 3 krallık ve 20’den fazla kahramanın yer alacağı oyunumuza zamanla yeni krallıklar ve kahramanlar eklenecek. İlk versiyonunu 2 yıl içerisinde tamamlamayı hedeflediğimiz oyunumuzun 42 kişilik tecrübeli ekibinde dünyanın en başarılı 10 4X strateji oyunundan birinin Lead Game Designer’ı da yer alacak. Bununla birlikte oyunun bazı sanatsal içeriklerini yurt dışındaki stüdyolarla kurulacak iş birlikleri çerçevesinde üreteceğiz.

Oyun test aşamasındayken; Teknasyon’dan aldığımız 10 milyon dolarlık fonun yanı sıra oyunun pazarlaması için 20 milyon dolarlık ek bir fon toplayacağız ve toplam proje bütçesini 30 milyon dolara çıkaracağız. Projeye başlamak için 6 aylık bir hazırlık süremiz bulunuyor. Bu süreçte isimlerinin böyle bir projede yer almasını isteyen yetenekli ve tecrübeli yeni ekip arkadaşlarına da ihtiyacımız olacak.

oyun sektörü

 

2-Ace Games

Daha öncesinde de tohum öncesi yatırım turunda 1.5 milyon dolar yatırım alan Ace Games, nisan ayında Silikon Vadisi’nin bilinen fonlarından ve Türkiye’de ilk defa yatırım yapmış olan NFX, Kaan Günay, Actera, Alexis Bonte, Kristian Segerstrale ve Core Finance’in yer aldığı tohum yatırım turunda 7 milyon dolar yatırım aldı ve değerlemesini 25 milyon dolara taşıdı. Yapılan yatırımın 5 milyon doları şirkete yapıldı, kalan 2 milyon dolar ise tohum öncesi yatırımda yatırım yapan yatırımcıların hisselerini almak için kullanıldı.

oyun sektörü

Ace Games kurucu ortağı ve CEO’su Hakan Baş, yatırım turuna dair şu sözleri kullandı;

“Yatırım almak bir araç, asıl amaç başarı. AceGames’de güçlü bir ekip kurduk, yatırım sonrası da ekibimizi güçlendirmeyedevam edeceğiz. Aldığımız yatırımla ve ortaklarımızın da destekleriyle katmadeğerli işler yapacağımıza inanıyoruz. Yatırım ve oyun dünyasının öncüisimlerini Ace Games çatısı altında bir araya getirdiğimiz için çok mutluyuz.”

oyun sektörü

 

3-Arvis Games

2019 yılında Atakan Cankorur, Simon Karataş ve Tuna Pamir tarafından kurulan Arvis Games, eylül ayının başında Re Rie Portföy tarafından büyüme potansiyeli yüksek girişimlere yatırım yapmak amacıyla kurduğu ‘Birinci Karma Teknoloji Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’ altında 4.2 milyon dolar yatırım aldı.

oyun sektörü

 

Arvis Games Kurucu Ortağı ve oyun tasarımcısı Atakan Cankorur;

Amacımız yaptığımız oyunlarla kişilerin geçirdikleri zamanları unutulmaz anılara çevirmek. Oyunların bu potansiyeline inanan ve yeteneklerini benzersiz deneyimler yaratmak için kullanmak isteyen herkesi aramızda görmek istiyoruz.

Kutu, bilgisayar ve mobil oyunlar geliştiren Arvis Games Board Royale isimli kutu oyunuyla öne çıkmıştı ve Cardboard Republic tarafından kategorisinde 2020’nin en iyi 3. kutu oyunu seçilmişti. Bu oyuna ek olarak geliştirdikleri Survival Evolved ile Kickstarter üzerinden 250 bin dolar fon sağladılar.

oyun sektörü

 

4-Hungri Games

2019 yılında kurulan yerli oyun girişimlerimizden Hungri Games 10 milyon değerleme üzerinden İngiltere merkezli oyun yatırım ve finans şirketi Triple Dragon tarafından 1.1 milyon dolar yatırım aldı.

oyun sektörü
Hungri Games

 

Hungri Games Kurucu Ortağı Kağan Berk Koçak;

Kurulduğumuz günden beri en net hedefimiz küresel çapta alanında tanınan ve saygı duyulan bir mobil oyun şirketi olmaktı. Yenilikçi ve yetenekli ekibimizle bu yolda ilerliyoruz. Bu başarımız çok sayıda yatırımcının dikkatini çekmeyi başardı ve biz de şu an için global hedeflerimize uygun gördüğümüz Triple Dragon ile ilk yatırım sürecimizi tamamladık.

Hungri Games bu yatırımı yeni mobil oyunlarının geliştirilmesini hızlandırmak ve İngiltere’de açmayı planladığı yeni stüdyosu için kullanacak.

oyun sektörü
Halihazırda büyük bir oyuncu kitlesine sahip God of Gods ve Legend of Khans gibi SRPG oyunları.

 

5-Veloxia Games

2019 yılının Haziran ayında Tugay Alyıldız, Melih Gündoğdu ve Mehveş Altay tarafından kurulan İstanbul merkezli Veloxia, Collective Spark liderliğinde haziran ayında gerçekleşen yeni yatırım turunda 3 milyon dolar yatırım aldı. Bu turdaki yatırıma Collective Spark’a ek olarak, Boğaziçi Ventures, Ak Portföy Girişim Sermayesi Yatırım Fonu ve bazı melek yatırımcılar katıldı. Veloxia, bu yatırımı şirketin strateji ve aksiyon oyunu kategorilerinde büyümesi için kullanacak.

oyun sektörü

Space Colony: Ile adlı yaklaşık 1 milyon indirmeye ulaşan oyunları, strateji oyunları kategorisinde üst sıralarda yer alıyor.

Veloxia’nın kurucularından ve CEO’su Tugay Alyıldız aldıkları yatırıma ilişkin şunları söyledi;

Sürekli olarak geliştirmekte olduğumuz davranışsal ekonomi modelleri destekli altyapımız, ürünlerimizi ölçeklerken karlılığımızı ciddi ölçüde arttırıyor. Mühendislik yaklaşımlarımızla oluşturduğumuz rekabet avantajı, sektörde bizi öne çıkaran özelliklerin başında gelmekte. Collective Spark öncülüğündeki bu yatırım turu ile idle kategorisinde kazandığımız ‘know-how’u değerlendirebilmek ve yeni oyun segmentlerindeki çalışmalarımızı fonlamış olmak bizler için heyecan verici.”

oyun sektörü

6-Fomo Games

2019 yılında Yunus Güvenen, Emre Teksöz ve Yusuf Ceylan tarafından kurulan ve bulmaca türünde kendini geliştiren mobil oyun stüdyosu Fomo Games,163 milyon TL değerleme üzerinden şubat ayında 17 milyon TL yatırım aldı. Eski yatırımcıların yanısıra başta Fransa merkezli oyun stüdyosu Vodoo olmak üzere yeni yatırıcımların da ilgisini çekmeyi başardı. Aream Group LLP, TimoSchlaefer, Fisun Koç Doğan, Micheal Kahn, Erinç Özada, DostanInvestments Limited, Alexandre Carel ve Bizler Investments Limited yatırımcılardan bazıları.

oyun sektörü

Vodoo bu yatırımla Fomo Games’in %4,47 oranında hissedarı oldu.

Şirketimizin ismi Fomo, “fear of missing out”un baş harflerinden geliyor ve bizim vizyon ve hedeflerimizi de biraz açıklıyor. Hedefimiz tüm dünyadaki mobil oyun kitlelerini yıllarca keyif alarak oynayabilecekleri oyunlar geliştirmek.

oyun sektörü

 

7-UDO Games

2013 yılında Mustafa Türker Karahan, Gökhan Güngör ve Andaç Altak tarafından kurulan Ankara merkezli UDO Games ilk yatırım turunu tamamladı. Ağustos ayının başında WePlay Ventures ve Lima Ventures ortaklığında 4.2 milyon değerleme üzerinden 420 bin dolar yatırım alan mobil oyun girişimi UDO Games, aldıkları bu yatırımla marketing ve developer ekiplerini güçlendirecekler, ayrıca geliştirmiş oldukları casual türünde oyunları kendi bünyelerinde yayınlama çalışmalarına başlayacaklar.

oyun sektörü

UDO Games ekibi yatırıma dair sevinçlerini şöyle paylaştı;

Hem kurucularımız hem de ekip arkadaşlarımız çocukluk hayali olan bu işi çok büyük bir tutku ile yapıyor. Şu ana kadar elde ettiğimiz başarıların da arkasında yatan en önemli sebebin bu olduğunu düşünüyoruz. Bugün ise hep beraber yeni bir aşamaya geçiyoruz. Hayallerimiz ve hedeflerimiz çok büyük. Bu yolda oyun sektöründe profesyonelleşmiş WePlay Ventures ve tecrübeli yatırım ekibi Lima Ventures gibi iki ortağın yanımızda olduğunu bilmek bizim için çok büyük anlam ifade ediyor.

Bu yatırımla birlikte ülkedeki oyun sektörüne yeni yüzler kazandırmak için Next Gen Devs isminde bir proje başlattık. Bu proje kapsamında bu yaz düzenlediğimiz staj programına 200’den fazla başvuru yapıldı. 30 kişilik bir stajyer grubunu 6 hafta süren bir eğitim ve uygulamalı oyun geliştirme programına dâhil ettik. Bununla birlikte sektörden önemli isimlerin katıldığı haftalık canlı yayınlar yaparak oyun geliştirme konusunda herkesin yararlanabileceği video içerikler oluşturuyoruz.

Bu proje kapsamında ilerleyen zamanlarda oyun geliştirme etkinlikleri de düzenleyerek tüm bu proje içeriği ile nitelikli insan kaynağı yetiştirme konusunda ciddi adımlar atacağız.

oyun sektörü

 

 

 

 

 

 

Ayça Doğan

Gezmeyi, hayal kurmayı, yeni kültürleri ve dilleri öğrenmeyi seven bir üniversite öğrencisiyim. Okumak ve devamlı araştırarak kendime bir şeyler katmak ve bunları insanlarla paylaşmak beni ben yapan temel yapı taşlarından.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.