Türk Girişimler Son 8 Ayda Neler Yaptı?

Bugün, yollarına startup olarak başlayan, günümüzde değerlemeleri ile dudakları uçuklatacak Türk girişimler 2021 yılının ilk yarısında ne yaşamış sizin için derledik, keyifli okumalar.

1-Getir

2015 yılında kurulan Getir, ihtiyaç duyulan ürünleri 10 dakika içerisinde getirmeyi amaçlayan uygulama üzerinden çalışan çevrimiçi market uygulamasıdır.

türk girişimler
Getir

Ocak ayında ikinci yatırım turunda 128 milyon dolarlık Seri B yatırım ile seneye başlayan Getir, ardından geçtiğimiz mart ayında Sequoia Capital ve Tiger Global’dan 300 milyon dolarlık Seri C yatırım alarak unicorn şirketlerin arasına adını yazdırdı.

Getir’i 2015 yılında dünyada bir ilki gerçekleştirerek kurduk ve yeni bir pazar oluşturduk. Bugün Türkiye’nin 18 şehrinde 1.500 ürünü ortalama 10 dakikada kullanıcılara ulaştırıyoruz. Bunun yanı sıra, GetirYemek, GetirBüyük ve GetirSu ile hizmet çeşitliliğimizi artırdık. 128 milyon dolar yatırım aldığımız bu turda, mevcut yatırımcılarımız Getir’in potansiyeline inanarak ek yatırım yaptı ve yeni yatırımcılar aramıza katıldı. Sadece 5.5 yılda yaklaşık 850 milyon dolar değerlemeye ulaştık. Getir’in kurulduğunda dünyada bir ilk olması ve bu fikri geliştirerek bugünlere taşımamız, bu değerlemeye ulaşmamızda en önemli etken oldu.

Haziran ayında ise dördüncü yatırım turunu tamamladı ve son yatırım turunda da 500 milyon dolar yatırım alarak total değerlemesi 7.5 milyar doların üstünü gördü. Böylelikle Getir, 2021’in ilk altı ayında yaklaşık 1 milyar dolar yatırım almış oldu. Haziran ayında Paris ve Berlin’i de hizmet bölgesine ekleyen Getir, Türkiye, Hollanda, İngiltere, Fransa ve Almanya ile 5 ülkede.

Bu kadar sık yatırım almamızın sebebi bu yıl ABD’ye girmeye karar vermiş olmamız. Bize benzer bir sürü şirket ortaya çıkmaya başladı. Bu işi biz yapmazsak başkaları yapacak.

Şirketin kurucusu Nazım Salur’un Financial Times’a yaptığı açıklamada yıl sonuna kadar ABD pazarına girmeyi hedeflediklerini görebiliyoruz.

 

türk girişimler

2-Trendyol

2010 yılında kurulan Trendyol, merkezi İstanbul’da bulunan bir e-ticaret platformudur.

türk girişim
Trendyol

Pandemi döneminde online market ve yemek siparişi hizmetlerini kullanıcılarına sunan Trendyol, bu sene ilk yatırımını Nisan ayında aldı. Alibaba tarafından gerçekleştirilen yatırımın toplam değeri 350 milyon dolardı ve bu yatırımla şirketin değerlemesi 10 milyar dolara yaklaşmıştı. Bu yatırım ile Trendyol Türkiye’nin en değerli şirketi oldu ve şirketin ortağı Alibaba’nın hissesi %0.53 artarak %86.50’ye ulaştı.

Bu gelişmelerden sonra Ağustos ayının başında ortalıkta dolaşan yatırım turu söylentileri en sonunda Trendyol tarafından doğrulandı. Softbank, General Atlantic Princeville Capital , ADQ (BAE) ve Katar Yatırım Otoritesi’nin katıldığı yatırım turunda Trendyol tam tamına 1.5 milyar dolarlık yatırım aldı. Ve Nisan ayında değerlemesi 10 milyara ulaşan şirket çok kısa bir sürede değerlemesini 16.5 milyar dolara yükseltmiş oldu. Bu yatırım aynı zamanda Trendyol’u Türkiye’nin ilk decacorn’u yaptı.

Trendyol’un kurucusu Demet Mutlu’nun yatırım ile ilgili yaptığı açıklama;

Bu yatırım turunda yer alan, dünyanın önde gelen yatırımcılarına ülkemize ve Trendyol’un geleceğine duydukları güven için teşekkür ediyoruz. Ülkemize son dönemdeki en yüksek uluslararası yatırımı getirmiş olmak bizim için  bir gurur kaynağı. Ayrıca Trendyol’un Türkiye’den çıkan ilk “decacorn” olması da sektörümüzün uluslararası arenadaki konumunu güçlendirecek. Bu yatırım Türkiye’nin dijital ekosistemine uluslararası ilgiyi artıracak ve sektörümüzün gelişmesine ciddi ivme kazandıracak. Tutkuyla çalışan ekibimize, yüzbinlerce iş ortağımıza ve bize güvenen 30 milyonu aşkın müşterimize bu başarı yolculuğunu bizimle paylaştıkları için teşekkür ediyoruz.

türk girişimler

3-Yemeksepeti

2011 yılında kurulan Yemeksepeti, çevrimiçi yemek siparişi sitesidir.

türk girişimler
Yemeksepeti

Yemeksepeti Ağustos ayında geçtiğimiz senelerde yatırım alan Marketyo’yu satın aldı. Yemeksepeti, bu hamleyle hizmetlerine bir yenisini eklemiş oldu: Yemeksepeti Mahalle. Bu özellik ile kullanıcılar mahallelerinde bulunan esnaflardan ve marketlerden diledikleri zaman sipariş verebilecekler.

Yemeksepeti’nin CEO’su Marketyo’yu satın almaları üzerine düşüncelerini dile getirdi;

Yemeksepeti sektörünün kurucusu ve fark yaratan bir şirket. Bu noktada gerçekleştirilen satın alma konusunda çok heyecanlı ve gururluyuz. Yıllardır yerel market zincirleriyle bir aile olduk ve şimdi onlarla daha büyük bir iş birliğine girebilme şansına sahibiz. Yemeksepeti’nin bilgi birikimi ve kaynakları ile yerel zincirlerin büyümesinin önemli ivme kazanacağına eminiz. İş ortağı marketlerimizle birlikte yeni dönemde yapabileceklerimiz bizi çok heyecanlandırıyor. Bu vesileyle, yarattığı başarı hikayesiyle Türkiye’de çok önemli bir yeri olan ve tüm girişimcilere ilham veren Nevzat Aydın’a ve Yemeksepeti ailesine teşekkür ediyorum.

türk girişim

 

4-Tiktak

Hayatımıza çok yeni giren Tiktak, bireylerin&kurumların dakikalık,saatlik ve günlük araba kullanma ihtiyaçlarınızı karşılamak için Ersan Öztürk tarafından 2020 yılında kuruldu.

türk girişim

14 ayda 1 milyon kiralama gerçekleşti

Kurulduğu ilk zamanlarda Hedef Filo’ya ait olan bu girişim, Hedef Filo’dan ayrıldı ve yoluna ayrı bir şirket olarak devam ediyor. İlk yatırımını Ağustos ayında alan Tiktak’ın yatırım turuna Hedef Filo, Fırat İşbecer ve Yemeksepeti’nin kurucusu Nevzat Aydın katıldı. 3 milyon dolar yatırım alan şirketin değerlemesi kamu ile paylaşılmadı.

türk girişim

 

Bu kadar kısa bir sürede İstanbul’daki kullanıcılarımızdan yoğun ilgi gördük. Bu ilgi bizim büyüme planlarımızı hızlandırma kararı almamıza neden oldu. Ayrıca çevreye duyarlı bir girişim olan TikTak’ın araç portföyüne önümüzdeki dönemde elektrikli araçları da ekleyerek kullanıcılarımızın hizmetine sunacağız.

-Ersan Öztürk

 

5-Dream Games

2019 tarihinde kurulan Dream Games bir mobil oyun girişimi.

türk girişimler

İstanbul merkezli girişim, daha öncesinde 50 milyon dolar yatırım aldığı Index Ventures ve 7.5 milyon dolar yatırım aldığı Makers Fund ‘ın da katıldığı B serisi yatırım turunda 155 milyon dolar yatırım aldı. Yatırım turunda yer alan diğer şirketler ise Balderton Capital, IVP ve Kora oldu. Dream Games, gelen bu son yatırımla totalde aldığı yatırım miktarını 212 milyon dolara taşıdı ve değerlemesi 1 milyar dolara ulaşarak Türkiye’nin 4. unicorn şirketi olmaya hak kazandı.

türk girişimler

 

Türk girişimler bu sene girişim ekosistem tarihinin en büyük yatırımlarını aldı. Haberimizde bahsettiğimiz Getir ve Dream Games’in bu yatırımlarda payı çok büyük. StartupCentrum’un verilerine göre 2021’in ilk yarısında 28 şirket ve 8 melek yatırım ağı Türk girişimlere yatırım yaptı. A,B,C serileri ve tohum yatırımlar dahil ilk yarıda 704 milyon yatırım yapılmış durumda. Türkiye’de girişim kültürü ve startup ekosistemi gün geçtikçe büyümeye ve dolayısıyla parlak fikirlere gelen yatırımlar da artış göstermeye devam edecek.

 

 

 

 

 

Ayça Doğan

Gezmeyi, hayal kurmayı, yeni kültürleri ve dilleri öğrenmeyi seven bir üniversite öğrencisiyim. Okumak ve devamlı araştırarak kendime bir şeyler katmak ve bunları insanlarla paylaşmak beni ben yapan temel yapı taşlarından.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.