2009 Yılında Squid Game’i Yazan Hwang Dong-hyuk

Hwang Dong-hyuk, 1971 yılının 26 Mayıs günü Seoul, Güney Kore’de gözlerini dünyaya açtı. Dong-hyuk, dünyaya gözlerini açtığı yer olan Seoul, Güney Kore’de çocukluğunu geçirerek büyüdü. Genç yaşlarından beri kısa kısa filmler yazıyordu. O zamanlarda yönetmen olma hayalleri kuran Dong-hyuk, Seoul Ulusal Üniversitesi’ni kazandı. Bu üniversiteden iyi bir dereceyle mezun olduktan sonra Our Sad Life ve A Puff of Smoke gibi çok sayıda kısa film yazıp yönetti. Daha sonra M. F. A.’de okumak için Los Angeles, Amerika Birleşik Devletleri’ne taşındı. Güney Kaliforniya Üniversitesi’nde Film Yapımcılığı bölümünde film yapmaya devam etti ve iki kısa filmi Heaven & Hell ve Desperation’ı (2000) da burada tamamladı.

Mezuniyet tezi filmi Miracle Mile (2004), Karl Yune’un ücretine yardım eden Koreli-Amerikalı yasadışı bir taksi şoförü olarak oynadığı kısa film, Hana Kim tarafından canlandırılan genç bir Koreli kadının Amerikalılar tarafından 20 yıl boyunca evlat edinilen erkek kardeşini aramasını anlatıyor. Miracle Mile, 40’tan fazla uluslararası film festivalinde gösterildi ve DGA Öğrenci Film Ödülü’ne layık görüldü. Bununla beraber Öğrenci Emmy Ödülü de dahil olmak üzere birçok ödül kazandı.

Hwang Dong-hyuk İlk Uzun Metrajlı Filmi My Father (2007)

Hwang Dong-hyuk ilk uzun metrajlı filmi olan My Father (2007) filminde evlat edinme konusuna geri döndü. Evlat edinen Koreli-Amerikalı Aaron Bates’in gerçek hikayesine dayanan film, Kore’de konuşlanmış bir ABD Ordusu askerinin ulusal televizyonda öz anne babasını aramak için görünmesini ve ardından babasını cinayetten ölüm hücresinde bulmasını anlatıyordu.

3 gh 1 1

Hwang Dong-hyuk İkinci Uzun Metrajlı Filmi The Crucible (Silenced) (2011)

Hwang Dong-hyuk tarafından yönetilen ikinci filmi ise 2011 yılında Kore sinemasındaki en büyük hikayelerden biri oldu. Gong Ji-young’un bir romanına dayanan ve başrollerini Gong Yoo ve Jung Yu-mi’nin paylaştığı The Crucible, sağırların ve genç öğrencilerin Gwangju Inhwa Okulu’nda zalimce muamele gördüğü ve sağırların yaşadığı gerçek olayları anlatıyor. Film, Kore’de 4.7 milyon izleyiciyi kendine çeken bir gişe rekoru kırdı.

Hwang Dong-hyuk Üçüncü Uzun Metrajlı Filmi Miss Granny (2013)

Hwang Dong-hyuk üçüncü uzun metrajlı filmini önceki filmlerinden farklı bir şekilde yönetti. Miss Granny isimli film, 20 yaşındaki benliğinin görünümünü yeniden kazanan 74 yaşındaki bir kadına odaklanıyor. Miss Granny diğerlerinin aksine Komedi, aile draması, müzik ve romantizmi birleştiren bir film oldu. 2014 filminin basın toplantısında Hwang Dong-hyuk, şu sözlerle 3. Filmini açıkladı:

My Father ve Silenced ile, her zaman karanlık konulara sahip sosyal filmler yapıyor gibiydim, ama gerçekte eğlenceli bir insanım. Bu sefer gerçekten mutlu ve hafif bir film yapmak istedim.

Ağızdan çıkan bu güçlü sözler, Bayan Granny’yi 8.65 milyondan fazla girişle gişe grafiğinin en üstüne taşıdı.

Hwang Dong-hyuk Dördüncü Uzun Metrajlı Filmi The Fortress (2017)

Kim Hoon’un romanı Namhansanseong’a dayanan ‘The Fortress’, Kore’nin İkinci Mançu işgali sırasında kritik bir anda Kral Injo’nun rakip danışmanları olarak Lee Byung-hun ve Kim Yoon-seok’u anlatıyor. Bu film de Dong-hyuk tarafından yönetilen önceki filmlerinden tamamen farklı bir türde. Kore’de satılan 3,8 milyon bilet, 28 ülkeye dağıtım ve Asya’da birçok ödülle hem popüler hem de kritik bir başarı elde etti.

Squid Game (2021)

Hayatının bu zamanına kadar tüm filmlerinden aldığı başarılarıyla güçlenen Hwang Dong-hyuk Squid Game sayesinde artık tüm dünya tarafından tanınıyor. Squid Game, farklı yaşam alanlarından gelen ancak her biri derinden borç içinde olan 456 oyuncunun, 45,6 milyar yenlik bir ödül kazanma şansını kaybetmek için ölümcül sonuçları olan bir dizi çocuk oyunu oynadığı bir yarışmaya odaklanıyor. Dong-hyuk bu fikri Güney Kore’deki sınıf eşitsizliğinin yanı sıra, yaşamın erken dönemlerindeki kendi ekonomik mücadelelerine dayanarak tasarlamıştı.

Fakat Squid Game’i en başta kimse beğenmedi. Asıl yazılma tarihi 2009 olan Squid Game birçok yerden red yedi. Hwang Dong-hyuk’a göre Squid Game konusu 2008 yılında aklına gelmişti ve 2009 yılında senaryo hazırdı. Uzun süreler boyunca Dong-hyuk Squid Game’e yapımcı bulamadı çünkü yapımcılara göre dizinin konusu çok vahşi, saçma ve uçuk kaçıktı. Fakat 17 Eylül 2021 tarihinde yayınlanan dizi Türkiye de dahil olmak üzere birçok ülkenin en çok izlenen dizisi olmuştu.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Başarı Hikayeleri

Sean Parker, Napster Kurucusu

12 Yaşında İlk Filmini Yapan Steven Allan Spielberg

2 Yaşında Babasını Kaybeden Stephen King’in Başarı Hikayesi

Henry Ford’un İlham Veren Başarı Hikayesi

Dong Nguyen, Yoksulluk İçinden 50 Bin Dolarlara Flappy Bird Yaratıcısı

Peter Dinklage, Game of Thrones Dizisinin Starı

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Serra Taş

Müzikten, spordan ve gezmekten keyif alan bir üniversite öğrencisiyim. Her gün yeni bilgiler keşfedip bu bilgileri paylaşmak, farkındalık yaratmak, insanların hayatlarına biraz olsun iyi bir şekilde dokunabilmek ise beni ben yapan motive kaynaklarım.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.