SMART Problem Çözümü Yaklaşımı

SMART
SMART

SMART gibi problem çözümüne dair profesyonel yollar kullanmak neden önemlidir?

• Sorun çözmeye yönelik titiz bir yaklaşım, daha iyi yanıtlar almanıza yardımcı olabilir:

  • Bir problemin tüm unsurlarını mantıklı bir şekilde düşünün
  • Sorunun en önemli yönlerini belirleyin
  • Çözümleri ve belirsizlikleri tanımlayın

Bu yüzden bugün sizinle SMART problem çözümü yolundan konuşacağız.

SMART problem çözme, aynı zamanda SMART hedef belirleme olarak da bilinen, belirli, ölçülebilir, ulaşılabilir, uygun ve zaman sınırlı hedefler veya problemlere çözümler oluşturmak için kullanılan bir yöntemdir. “SMART” kelimesindeki her harf, hedef belirleme sürecinin farklı bir yönünü temsil eder.

SMART
SMART

Hadi SMART’ın daha detaylı açılımına bakalım:

S – Specific (Belirli): Hedefin net ve açık bir şekilde tanımlanması gerekliliği.

Kendinize şu soruyu sorun:

  •  Problemim yeterince spesifik mi? 

Probleminin yeterince detaylı olması gerekiyor ki, tam olarak çözmen gereken sorunu daha hızlı anlayabilesin.

M – Measurable (Ölçülebilir): Hedefin ilerlemesini veya başarısını ölçmenin mümkün olması.

Ölçülebilir bir sonuç, sorunun ne zaman çözülmüş sayılacağını belirlemenize yardımcı olacaktır. Bu ölçülebilir bir sayı olmalıdır.

A- Achievable (Ulaşılabilir): Hedefin gerçekçi ve ulaşılabilir olması.

Problem sorusu, problemi çözmek için yapılması gereken eylemi işaret edecektir. Genellikle

  • Nasıl?
  • Hangi işlemlerin yapılması gerekiyor?

sorularını sormanız gerekecektir.

R – Relevant (Uygun): Hedefin kişisel veya kurumsal hedeflerle uyumlu olması.

Sorununuz, duruma dahil olan herkesle -yönetici, ekibiniz ve diğer tüm paydaşlarla- ilgili olmalıdır. Herkesin aynı soruna odaklanması yolu kolaylaştıracaktır.

T- Time-bound (Zaman sınırlı): Hedefin tamamlanması için belirli bir süre sınırının olması.

Tanımladığınız zaman diliminde pratik bir çözüm bulabilmek için problem çözümü daima zamana bağlı olmalıdır.

girişimcinin kendine sorması gereken sorular
girişimcinin kendine sorması gereken sorular

SMART üzerinde çalışırken şu konuları gözden geçirebilirsiniz:

Bağlam: Karşılaştığınız sorunun etrafındaki ortamı düşünün. İç veya dış durumlar , sorunu çözme şeklinizi etkiler mi? Dikkate alınması gereken komplikasyonlar var mı? Bu alan; mevcut sektör trendlerini, mali durumu veya ekibinizdeki beceri eksikliklerini kapsayabilir.

Çözüm alanındaki kısıtlamalar: Kapsam, çözümünüzün alanını tanımlarken; kısıtlamalar bu alanda nelerin olabileceğini veya olamayacağını vurgular.

Çözüm alanının kapsamı: Çözümünüzde nelere dikkat edilecek ve edilmeyecek? Kapsam, ilgili tüm çözümleri göz önünde bulundurmanızı sağlayacak kadar geniş, ancak analizinizin yönetilebilir olmasını sağlayacak kadar da dar olmalıdır.

Başarı kriteri: Çözümünüzün başarılı olması için ne olması gerekiyor? Çözümünüzü başarısız kılmak için ne olabilir? Etkinin zamanlamasını, iyileştirmenin görünürlüğünü, zihniyet değişikliklerini ve kilit paydaşlar için başarının nasıl göründüğünü göz önünde bulundurun. Kriterler ölçülebilir olmalıdır, böylece nihai çözümünüzün onları karşılayıp karşılamadığına karar verebilirsiniz.

Paydaşlar: Çözümünüz için kritik olan tüm önemli oyuncuları listeleyin. Çözümünüzü destekleyebilecek veya engelleyebilecek tüm karar alıcıları düşünün. Çözümünüzün uygulanma şeklini etkileyebilecek dahili veya harici tarafları da dahil edin.

Önemli içgörü kaynakları: Bunlar bilgi için başvuracağınız yerlerdir. Departmanınız, şirketiniz veya sektörünüzdeki mevcut kaynaklardan yararlanabiliyor musunuz? Bu kaynakları belirlemek, çabalarınızı basitleştirecek ve halihazırda yapılmış olan işleri tekrarlamamanızı sağlayacaktır.

SMART yöntemi, hedeflerinizi daha net ve gerçekçi bir şekilde belirlemenize yardımcı olurken, bu adımları takip ederek hedeflere ulaşma şansınızı artırırsınız. Disiplinli çalışma ve hedeflerinize adım adım ilerleme, başarınıza ulaşma olasılığını artırır.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

 

Sena Yıldırım

22, öğrenci hemşire’3, girişimcilik dünyasıyla büyülenmekle meşgul. Dijital pazarlama, girişimcilik ve yaratıcı marka kurma hikayeleriyle ilgileniyor. Özgün, tutkulu, meraklı bir dünya anlayışına sahip.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.