Roadfix: Portatif Yol Yama Aracı

Roadfix, Marsh 2020’de yayınlanan ve kötü yol bakımı nedeniyle meydana gelen kazaları belgeleyen bir rapor üzerinden ilham alınarak tasarlanmış bir portatif yama aracı. 

roadfix

Yolda meydana gelen çukurlar yaşanılan kazaların başlıca nedenlerinden. Roadfix tam da bu sorunu çözmek ve yol güvenliğini sağlamak için bir fikirle geldi. Belediyelerin bütçesi, bu kazaların sebebini çözmek ve o çukurları tamir etmek için çok sayıda masrafla sarsılıyor. Bir ekibe ve operatörlere gerek kalmadan, onların işlerini hafifleterek tek kişinin bile kullanabileceği bir ürün tasarlayan Roadfix aslında bir öğrenci projesi. Bu ürünü oluşturan ekibin bir diğer ilham kaynağı ise bir Japon sanatı olan Kintsugi. Çatlakları iyileştirmek ve onlara yeni bir yaşam şansı vermek için kırık nesneleri altınla onarmaktan gelen bu sanat Roadfix’e de yansımış olacak ki, şehir için yol kusurlarını geliştirmek onların konsepti.

Nasıl Çalışır? 

Konteynerin içinde su ve çimento tozu bulunuyor ve su ile toz arka tekerleğin içindeki elektrik motoru tarafından  bir çırpma teli ile karıştırılıyor. Karıştırma işlemi bitince aracı kullanan kişi, yama yapılacak kısıma harç akışını serbest bırakmak için bir düğme ile kapağı açarken, sap üzerindeki özel düğmeyi kullanarak kutuyu ileri doğru döndürüyor. Daha sonrasında aracı ileri geri ilerletilerek, harcı iyi sıkıştırarak yamanın kapanması sağlanıyor. Şirketlerin reklamlarını yapmaları için de ideal olan bu araçla kauçuk kısma logo yerleştirilebiliyor ve yamanın üstü istenilen reklam ile kaplanabiliyor.

roadfix

 

2019 yılında Politecnico di Milano Konsept Tasarım Laboratuvarı sırasında Luca Grosso, Silvana Migliozzi, Alessio Puleo, Zöe Schnegg ve Xueyan Niu’dan oluşan bir grup öğrenci tarafından tasarlanan Roadfix, tasarımdan sonra ne kadar kullanışlı olduğu anlaşılması için kullanıcı  testinden geçirildi. İlk başlarda tamamen analog tasarlanan araca, daha sonrasında kullanım konforunu arttırmak, kullanıcının yükünü hafifletmek ve harcın karıştırma&yayma aşamasındaki verimliliğini arttırmak için bir pil ve küçük bir elektrikli motor eklendi.

roadfix

Projenin amacı, şirketlerin logolarını betona basarak yol onarımları yoluyla markalarının reklamını yapmalarını sağlamak ve böylelikle yol kusurlarını çözmekti. Küçük yol kusurlarını halletmek için kullanılan yöntemlere doldurmak ve tesviye için bir kürek kullanarak soğuk veya sıcak bitüm kullanılması örnek verilebilir. Bu yöntemler hoş olmayan bir estetik görüntüye ve kısa süreli bir çözüme sebebiyet veriyor. Roadfix ise, klasik katran yerine bitümlü harç kullanımı sayesinde daha hassas ve daha güvenli onarımlar yapılmasını sağlıyor.

roadfix

Roadfix’in gelecek planlarından bahsedecek olursak; yeni bir yol testi aşaması başlatmak için elektrikli bileşenlerle donatılmış yeni bir prototip oluşturmak ve bazı operatörlerin ergonomi ve ‘Kullanıcı Deneyimi’ ile ilgili sorunları daha ayrıntılı olarak anlamalarını sağlamak.

Targa Rodolfo Bonetto Tasarım Ödüllerinde “Hole Healer” isimli konsept kapsamında 1.liği hak eden bu tasarımın, ileride  yeni projelerle de ödül alacağına inancımız tam.

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlham Almaya Devam Edin

Xiaomi Akıllı Gözlükler Gelecekte Telefonların Yerini Almayı Hedefliyor

OTO, Sarılıyormuşsunuz Hissi Veren Koltuk

Harcamalarınızın Nasıl Ses Çıkardığını Duymak İster Misiniz?

Adidas’tan Kadınlara Özel Reklam Havuzu

WALTY, Bitkileri Sulayan Akıllı Saksı

IKEA YENİLENEBİLİR ENERJİ ÜRETİP SATMAYA BAŞLIYOR

 

Sosyal Medya Hesaplarımız 

LinkedIn 

Twitter 

Instagram 

 

 

 

Ayça Doğan

Gezmeyi, hayal kurmayı, yeni kültürleri ve dilleri öğrenmeyi seven bir üniversite öğrencisiyim. Okumak ve devamlı araştırarak kendime bir şeyler katmak ve bunları insanlarla paylaşmak beni ben yapan temel yapı taşlarından.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.