Prototip Nasıl Oluşturulur, Yeni Ürün Nasıl Geliştirilir?

prototip

Prototip, numune olarak bilinen bir işlemdir. Bir ürünün veya hizmetin tasladığı, numunesi veya ilk örneği olarak adlandırılır. Prototip ürün veya hizmetler, şirketler tarafından üretilen malzemenin müşterilerine tanıtmak ve sunmak amacıyla üretilir.

Prototip ürünler, üretilecek malzemenin nihai sonuçlanmış hali olmamakla beraber son aşamaya en yakın halidir. Prototip olan ürünün seri üretimine başlanılmadan önce ürün üzerinde değişikliklere ve yeniliklere gidilmesi amacıyla üretilir. Prototip, bir ürünün taslak halidir denilebilir.

Prototip ürünü oluştururken birçok çizim programı tercih edilirken, kağıt üzerinde tasarlanarak da yol izlenebilir. Prototip ürünün hassas ölçülerine, az orta yüksek ve çok yüksek işlevlerinin kontrolü için dijital ortamın tercih edilmesi daha verimli olacaktır. Bu sayede dijital ortamda incelenen ürünün numune, kalıp, ilk örnek haline getirilmesi daha kolay olacaktır. Prototip ürünü üzerinde araştırma ve geliştirme (AR-GE) çalışmaları yürütülür. Ürün eksik, güçlü, fayda ve zararları kontrol edilir. Prototip ürün ya da ürünlerin kontrolünde detay kombinasyonları bulunur. Yaygın olarak kullanılan detay kombinasyonları şu şekildedir:

  • Küçük görsel tercihi ve az işlevsel kombinasyonu
  • Küçük görsel tercihi ve fazla işlevsel kombinasyonu
  • Büyük görsel tercihi ve az işlevsel kombinasyonu
  • Büyük görsel tercihi ve fazla işlevsel kombinasyonu

Prototip Nedir?

prototyping 1 1

Prototip; bir ürünün seri üretimine başlamadan önce dijital veya kağıt ortamında tasarlanması ve bu tasarlanan ürünün son aşamaya yakın hali ile numune olarak üretilmesidir.

Prototip oluşturma ve yeni ürün geliştirme aşamasında olan şirketlerin bu çalışmayı yürütmesi gerekir. Numune halinde olan prototip ürün üzerinde üretime başlanılmadan önce gerekli denemeler ve testler yapılır. Bu denemeler ve testler sonucu üründen beklenilen sonuçların alınması gerekir. Araştırma ve geliştirme çalışmalarıyla prototip ürünü belli miktarda üreterek hedef kitlenize sunabilirsiniz. Müşteri segmentinizden gelen dönüşümleri olumlu veya olumsuz olarak değerlendirilmesine olanak sağlamanız gerekir. Geri dönüşümlerin öncülüğünde prototip ürün üzerinde çalışmalarınızı sürdürmeniz ürünün nihai aşamaya gelmesinde oldukça etkili olacaktır.

Prototip olan ürünlerin yalnızca hedef kitle ile test edilmesi yeterli olmayabilir. Prototip ürününüzün yöneticiler, alanında uzman çalışanlar ile demosu yapılmalıdır. Yapılan demoda gerekli sonuçlar alınabiliyorsa ürününüz seri üretimi hazır hale gelmeye başlamıştır. Ancak gerekli ölçüleri, hassasiyetleri, faydaları gibi taahhüt edilen beklentilerinizi karşılamıyorsa farklı test süreçlerinden geçirmeniz gerekir. Prototip ürünün amacı; ürünü üretecek şirketlerin, yanlış ürünü seri üretime döküp maliyet anlamında büyük zararlara uğramasının önüne geçmektir. Prototip oluşturmak yeni ürün geliştirilmesine yol gösteren bir işlem türüdür.

Prototip Oluşturmanın Avantajları Nelerdir?

Prototip oluşturmanın avantajları oldukça fazladır. Aşağıda verilen maddelerde prototip oluşturma konusunda avantajlar bulunur.

  • Dijital platformda tasarlanan ürünün numunesi üretilmeden önce detaylı çalışmalar yürütülebilir.
  • Hedef kitle için kullanılabilir olması adına testlerden geçirilir ve geliştirmeler sağlanır.
  • Hedef kitle tarafından dönüş yapılmasını sağlama imkanını oluşturur. Bu sayede ürünün kullanım oranını belirlenmiş olur.
  • Seri üretime geçmeden prototip üzerinde geliştirmeler yapılarak maliyet zararının önüne geçilir.
  • Üretilecek ürünün öncesinde prototip haline getirilmesi üretim sürecinin tüm haliyle görmenize imkan verir.
  • Seri üretime başlamadan önce prototip üzerinde sağlanan testler ile seri üretim sonrası müşterilerinizde güven ve satışlarınızda süreklilik sağlamış olursunuz.
  • Prototip ürünün önce üreten şirketi tatmin etmesi ve sonrasında müşteri segmentiyle bir araya getirilmesi ürünleriniz üzerinde prestij sağlamanıza öncü olacaktır.

How To Create A Prototype And Validate Your Idea 2

Prototip Oluşturmada Nelere Dikkat Edilmelidir?

  • Prototip oluştururken işlemlerinizi olabildiğince az maliyette ve basit işlemlerde tutmanız gerekir.
  • Prototip ürün oluşturma aşamasında zaman kavramına dikkat ederek zaman israfından kaçınmanız g
  • Prototip ürün oluşturmada çok ince detaylara girmekten kaçınınız.
  • Prototip kalitenizi düşük, orta veya yüksek olarak belirlemeniz gerekir.
  • Prototip ürününüzün geri bildirimlerinde oluşabilecek olumsuz dönüşlere de mutlaka önem vermeniz gerekir. Yeni ürün geliştirmenizde yardımcı olacaktır.
  • Test ettirmek istediğiniz hedef kitlenize, ürününüzün prototip olduğunu ve ürünü geliştireceğiniz bilgisini vermeniz gerekir.

5 3

Prototip Tasarlama Araçlarını Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

İşletmelerin faaliyet alanları değişebildiği gibi ürün veya hizmetleri de değişebilir. Prototip ürün tasarlamak için birçok tasarım uygulamalarıyla karşılaşabilirsiniz. Bunun için ürününüze en uygun, prototip oluşturmada kullanacağınız metotları, işlem hızı, işlem türü gibi ögeleri belirlemeniz gerekir. Bu doğrultuda prototip ürün tasarımınıza en uygun uygulamayı seçebilirsiniz.

Yazılımları ile farklı arayüzlere sahip olan tasarım programların seçerken size en iyi hizmeti vermesine dikkat etmeniz gerekir. Bu doğrultuda prototip tasarım uygulaması seçerken ihtiyaçlarını belirlemeye yarayacak konuları aşağıdaki maddeler ile inceleyebilirsiniz. Başlıca konular şu şekildedir:

Anahtar Özellikler: Prototip ürün aracının hangi özelliklere sahip olduğunu incelemeniz gerekir.

Uygulamanın Kullanım Şekli: Prototip tasarım uygulamasında hangi ürünü tasarlayacağınızı belirleyip uygulama içeriklerine göz atmalısınız.

Uygulama Maliyeti: Prototip tasarımı yapacağınız uygulamaya maksimum bütçeyi belirlemelisiniz. Tasarım uygulaması için bir bütçe ayırmak istemiyorsanız kısıtlı ücretsiz kaynaklardan faydalanabilirsiniz.

Uygulamanın Uyumluluğu: Prototip tasarım aracının hangi platformlarda çalıştığına dikkat etmeniz gerekir.

Uygulamanın Arayüzü: Tasarım için kullanacağı prototip uygulamasının arayüzünün öğrenebileceğiniz ve kullanabileceğiniz özelliklere sahip olması gerekir.

Tasarımı Hızı: Prototip tasarımı yapacağınız aracın hız hizmeti oldukça önemlidir. Bu konuya önem vermeniz gerekir.

Dosya Paylaşımı: Prototip tasarım aracının ekip çalışmasına yatkın olmasına ve dosyaların aynı panel üzerinde ekip arkadaşlarınız ile paylaşılmasına dikkat etmeniz gerekir. Aynı zamanda çalışma sayfalarınızı hangi formatta olmasını istediğinize karar vermeli ve bu doğrultuda bir uygulama tercih etmelisiniz.

yeni ürün

Dijital Ortamda Prototip Oluşturulan Uygulamalar Nelerdir?

Dijital ortamda hazırlanan prototip ürünü üretimi daha kaliteli bir ürün oluşturmanıza zemin hazırlamaya yardımcı olur. Şirketler tarafından kullanılan başlıca yedi adet prototip oluşturma programı bulunur. Prototip oluşturma programları aşağıdaki gibidir:

  • Invision Studio
  • Balsamiq
  • Zeplin
  • Origami Studio
  • Axure
  • Proto.io
  • UX Pin

Invision Studio Nedir?1 2 4

Invision Studio uygulaması web tabanlı prototip geliştirme uygulamasıdır. Ürün tasarımını gerçekleştiren kişiler için çok fonksiyonlu işleve sahiptir. Prototip ürün geliştirmeye yardımcı olan uygulamanın başlıca özellikleri aşağıdaki gibidir:

  • Geniş görev çubuğuna sahip olan uygulama ile statik sayfanızı paneliniz yükleyerek sayfanız üzerinde işlemler gerçekleştirebilirsiniz.
  • InVision uygulaması Sketch ya da Photoshop dosyalarınızı düzenleme ve tasarım geliştirme özelliğine sahiptir.
  • PNG, JPG, GIF, AI ve PSD formatında dosyalarını kaydedebilir ve yükleyebilirsiniz. InVision, prototip ürününüzü tasarlanmasında geniş fonksiyona sahiptir.
  • InVision uygulaması ile tasarımını gerçekleştirdiğinizi ürünün taslağını hedef kitleniz ile paylaşabilir ve yorumlar kısmından geri dönüşlerini alabilirsiniz.
  • Uygulama Mac ve Windos uyumludur.
  • Prototip ürün tasarlama hızınız InVision uygulaması ile 15 ila 20 dakika arasındadır.

Balsamiq

balsamiq logo screen 5

Balsamiq, tasarımlarınızı kağıt veya tahta üzerinde gerçekleştirebileceğiniz dijital bir tasarım uygulamasıdır. Bu uygulama ekip arkadaşlarınız ile çalışma yürütmenize olanak sağlar. Prototip ürün geliştirmeye yardımcı olan uygulamanın başlıca özellikleri aşağıdaki gibidir:

  • Balsamiq tasarım uygulamasını masaüstü, akıllı mobil cihazlarınız, tabletleriniz gibi teknolojik ürünlere yükleyebilir ve kolaylıkla kullanabilirsiniz. Balsamiq prototip tasarım uygulaması wireframe (şema tasarımı) örneği hizmeti sağlar.
  • Balsamiq uygulaması ile panelinizde kendiliğinde kayıtlı olan Widget’leri kullanabilirsiniz. Aynı zaman sürükle bırak özelliği ile tasarımınızda kolaylık sağlamaya yardımcı olur.
  • Tasarım kütüphanesi sekmesinde bulunan hazır tema şablonları tasarımınızı şekillendirmenizde ilham kaynağı olur.

Zeplinzeplinio ar21 6

Zeplin tasarım uygulaması, UI tasarımcıları ve Front End geliştiricileri ile birlikte takım çalışması yürüterek tasarım yapmanıza olanak sağlayan bir uygulamadır. İçerik olarak oldukça zengin olan ve prototip ürün geliştirmeye yardımcı olan uygulamanın başlıca özellikleri aşağıdaki gibidir:

  • Ekip çalışması yürütebileceğiniz ve uzman tasarımcılar ile çalışabileceğiniz bir uygulamadır.
  • Ürün, marka, logo gibi şirket kimliğinizi oluşturan ögeleri sistemde renklendirebilir, şekillendirebilir ve daha nice görev çubuklarından faydalanabilirsiniz.
  • Sketch, Adobe XD CC, Figma, Adobe Photoshop CC eklenti özelliğine sahip olan Zeplin uygulaması ile çalışmalarınızı istediğiniz formatta dışa aktarabilirsiniz.
  • Tasarım üzerinde çalışmalarınızın görüntü kalitesinde düşüş sağlanmaz.
  • Zeplin; Mac, Windows, Web-tabanlı, Sketch, Adobe XD, Figma, Photoshop Eklentisi ile entegre olarak çalışan bir uygulamadır.

Origami Studio

fc7a79a1ba7559f812f30a8ec321d3ff 1 7

Origami Studio, Instagram, Messenger ve Paper gibi çeşitli uygulamalar için tasarım (Mockup) oluşturmanıza öncü olan Facebook alt tabanlı bir uygulamadır. Prototip ürün geliştirmeye yardımcı olan uygulamanın başlıca özellikleri aşağıdaki gibidir:

  • Origami Studio sadece Mac kullanıcılarına özel çıkarılmış bir uygulamadır. Android ve IOS özellikli içerikleri bu tasarım uygulamasında görüntülemeniz mümkündür.
  • Hareket ve geçiş modülleriyle geniş fonksiyonlu uygulama basit bir arayüze sahiptir.
  • Uygulamaya ücretsizdir.
  • Origami Studio ile tasarım hızının 5 ila 10 dakika arasındadır.

Axure

Axure Logo 1 8

UX kullanıcıların en çok tercih ettiği ve prototip ürün tasarımında en yaygın kullanılan uygulama olan Axure içerik olarak tasarımcılara geniş özellik fırsatları sunuyor. İçerik olarak oldukça zengin olan ve prototip ürün geliştirmeye yardımcı olan uygulamanın başlıca özellikleri aşağıdaki gibidir:

  • Axure ile tasarımlarınızın kullanıcı haritalarını, geliştirilmesi için önerileri ve tasarımları inceleyebilirsiniz.
  • Profesyonel tasarımcılar için tercih sebebi olan Axure karmaşık bir arayüze sahiptir. Bu sebeple tasarım alanında deneyimli olmanızda fayda vardır.
  • Özel animasyonlar ve JavaScript etkileşimleri gibi geliştirilmiş etkileşimlere sahiptir.
  • Tasarımlarınızda çok fazla işlem sağlamanızdan kaynaklı olan ürünleri büyütüp küçültürken boyutlandırma sonra piksel sorunu yaşayabilirsiniz. Buna dikkat etmeniz gerekir.

Mac ve Windows kullanıcılarına uyumlu olan bir uygulamadır.

Proto.io

proto.io black 800x200 1 9

Proto.io prototip tasarım uygulaması; akıllı mobil cihazları, web tabanlı platformlar, Apple Watch ve güncel oyunlar gibi birçok uygulamalar için üretilmiş web arayüzüne sahip bir uygulamadır. İçerik olarak oldukça zengin olan ve prototip ürün geliştirmeye yardımcı olan uygulamanın başlıca özellikleri aşağıdaki gibidir:

  • Kodlama istemeyen tek tasarım programıdır.
  • Sürükle bırak özelliği ile tasarımlarınızı kolayca yürütmenizi sağlar.
  • Mac ve Windows kullanıcılarına uygun olan bir uygulamadır.
  • Tasarımlarınızı şifreleyebilir ve farklı erişimlerin önüne geçebilirsiniz.

UX Pin

uxpin logo vector 10

UXPin uygulaması, kullanıcıların özelleştirilmiş tasarımlarını özgürce gerçekleştirebileceği prototip tasarlama uygulamasıdır. Özellikleri ile dikkat çeken prototip ürün geliştirmeye yardımcı olan uygulamanın başlıca özellikleri aşağıdaki gibidir:

  • Kullanıcılarına UX tasarım şablonları ve elemanları, geniş görev araçları ve UI tasarım kütüphanesi özelliklerine sahiptir.
  • Hedef kitleniz ile sohbet, gerçek yorumlar alabilirsiniz Bu özellik ile maliyet bütçenizi en aza indirgeyebilirsiniz.
  • Ekip arkadaşlarınız ile online olarak proje yürütebilir ve canlı sohbet ile fikir alışverişi sağlayabilirsiniz.
  • Sketch ve Photoshop dosyalarınızı UXPin uygulamasına aktarabilirsiniz.
  • UXPin prototip tasarım uygulaması, Mac ve Windows uygularımı ile uyumlu olarak çalışır.

Gelişen ve küresel ticaret ağında şirketler ürünlerini ve hizmetlerini üretirken az maliyet ile en kaliteli ürünü piyasaya sürmeyi hedefler. Prototip oluşturma ve yeni ürün geliştirme şirketlerin maliyet olarak zarar etmesini ve hedef müşteri kitlelerine en iyi ürün hizmetini vermesine yardımcı olur.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.