Pivot Etmek Nedir?

pivot etmek

“Pivot” kavramı girişimcilik dünyasında önümüze sıkça çıkan ve oldukça önemli bir kavramdır. Girişimcilik dünyasına adım atmış, adım atmayı düşünen veya hali hazırda bu dünyaya başlangıç adımlarını atmış her kişi, kurum, kuruluşun bilmesi ve gerekli durumlarda uygulamaktan çekinmemesi gereken bir kavramdır. Pivot etmek, girişimcilerin hayatında var olan, başarısızlığa giden yolda bir dönüm noktasıdır diyebiliriz. Hedeflenen sistemin işlemediği durumlarda birçok firma pivot etmektedir. Peki pivot etmek nedir?

pivot etmek

Pivot Etmek Nedir?

 

Pivot etmek, firmanın planladığı iş modelinin istenen verimi vermemesi sonucu değiştirilmesi ve yeni bir iş planına geçiş yapılmasıdır. Projenizde köklü değişikliklere giderek daha iyi verim alabileceğiniz bir iş modeli oluşturmanız pivot etmek anlamına gelmektedir.

Startup dünyasında ilk girişimler istenen sonucu vermeyebilir. Bu durumun nereden kaynaklandığını gözlemleyip iyi tahlil ederek değişikliğin nerde ve nasıl yapılacağı bilinmelidir.  Müşterilerin isteklerine göre yeni bir rota oluşturmanız gerekmektedir. Bunların ışığında pivot etmek başarısızlığı engellemenin anahtarı diyebiliriz. Bu yüzden her girişimci pivot etmeye alışık olmalı, değişimlere ve yeniliklere açık olmalıdır. Daha iyi sonuçlar için bazı fedakarlıklar yapmak gerekiyor.

Bu sistem değişikliği şirketler için yeni bir başlangıç olarak da anlamlandırılabilir. Yeni kurulan iş planı ve yapılan değişiklikler ile farklı hedef kitlelere ulaşılır, yeni pazar yerleri oluşturulur.  Özellikle yeni stratejiler ile şirketler işlerini büyük hacimde büyültebilir. Bu yüzden pivot etmek birçok olumlu ögeyi de beraberinde getirir.

Pivot Etmeniz Gereken Durumlar

pivot etmek

İlerleme çok yavaş

Şirketiniz, beklenenden çok daha yavaş ilerleme kaydediyorsa, pivot etmeniz gerekebilir.

Zorlu rekabet

Fikriniz benzersiz görünebilir, ancak piyasada her zaman sizden daha köklü ve fazla kaynağa sahip bir şirketin sizin ürettiğinize benzer bir değer üreterek rakibiniz olması mümkündür. Bu durumda yapacak pek fazla bir şey kalmasa da, sıfırdan yeni bir iş fikri üzerine çalışmak yerine mevcut işinizi geliştirmeye odaklanmalısınız.

Şirketin yükselişi durma noktasında

Şirketinizin gelişimi yavaşlar veya durma noktasına gelirse, pivot etmeyi gerektiren bir sorun olduğu anlamına gelebilir. Bu, yanlış bir strateji veya ekibinizin motivasyonunu yitirmesi sebebiyle ortaya çıkmış olabilir. Şirketteki potansiyel sorunları nesnel bir şekilde kontrol etmeli ve düzeltilebilecek ne varsa bulmaya odaklanmalısınız.

Şirketin sadece bir kısmı düzgün işliyor

Şirketin sadece bir yönü başarılıysa ve geri kalanı için aynı şeyi söyleyemiyorsanız, bu şirkette neyin işe yaradığına ve neyin yaramadığına yönelik bir değerlendirme yapmanız gerektiği anlamına gelir. Bu değerlendirme sonucunda oluşturduğunuz stratejiye bağlı olarak, verimlilik, gelir veya üretkenlik açısından iyileşme görebilirsiniz.

pivot etmek

Hedeflenen pazardan yeterli geri dönüş alınamıyor

Pazarınız için en iyi araştırma yöntemini kullansanız da, gerçek dünyada bu araştırma çıktılarının geçerli olacağının bir garantisi yok. Özellikle pazara yeni çıkmış bir ürünün yeterli talebi görmemesi her zaman kötüye işaret değildir, doğru uygulanan pazarlama yöntemleri ve iyi ilişkiler ile bu durumu düzeltebilirsiniz, bunun dışında da pazarınızı ürününüzün değerine ikna etmek için yapabileceğiniz çok fazla şey vardır.

Yeni fırsatlar

Şirketinizi kurduktan ve çalışmaya başladıktan bir süre sonra; hedef, vizyon veya değerleriniz değişebilir. Bakış açınıza göre daha iyi olduğunu düşündüğünüz yeni bir yol bulmanız veya üzerinde ilerlemekte olduğunuz yolun size uygun olmadığını düşünmeniz mümkündür.

Nerede ne yapacağını bilmek

Her girişim, başarıya giden yolda önemli zorluklarla karşılaşır, ancak engel ile imkansızlık arasındaki farkı bilmeniz gerekir. Başka bir deyişle, işler sizin için zorlaştığında, kendinize şu soruyu sorun: “Bu sorun daha fazla finansman, araştırma, istihdam vb. ile çözülebilir mi?” Cevabınız hayır ise ve imkansızlığı fark etmeksizin bir çözüm bulamıyorsanız pivot etmeyi düşünme sırası gelmiştir.

Nasıl etkili şekilde pivot edilir?

pivot etmek

Pivot etmeye karar verdikten sonra, başarılı olması için gereken sayısız faktörü göz önüne almalısınız. Bu bölümde, pivotun neden olduğu riskleri azaltarak doğru sonuçlar alma şansınızı artıracak bazı ipuçları var.

Mümkün olduğunca çabuk yapın

Birçok şirket birden fazla kez pivot yapar, bu yüzden şirketinizi yönettiğiniz sürece yolunuzu birkaç kez değiştirmeniz gerekeceğini bilin ve pes etmeyin. Ancak mümkün olduğunda hızlı bir şekilde pivot etmeniz gerekir, bu zaman, çaba ve para israfını önlemenize yardımcı olur.

Vizyonunuzla örtüşen yeni hedefler seçin

Girişimcilik zordur ve kendinize karşı acımasız şekilde dürüst olmanızı gerektirir, bir şirketi kurmak ve yürütmek çok zorlu bir çabadır. Şu an bulunduğunuz yol size uygun değilse, sadece geri adım atmak veya başka bir yol seçmek değil, aynı zamanda yeni vizyonunuzun sizin açınızdan tatmin edici olmasını sağlamak için daha fazla çaba sarf etmeniz gerekir.

Tamamlamadığınız işi çöpe atmayın

Pivotlar her durumda radikal değişiklikler anlamına gelmediği için, şirketteki hangi kısımların nasıl düzenleneceğini iyi planlamak önemlidir. Sürdürülebilir bir iş kurmak için halihazırda çok fazla zaman, enerji ve para harcadınız, bunları tek kalemde silmek yerine mevcut kaynaklarınızı verimli şekilde kullanarak yeni hedefinize yönlendirmelisiniz.

Müşterileri dinleyin

Müşteri geri bildirimleri, pivot etme konusunda karar vermek için mükemmel bir göstergedir. Müşterinin özellik, maliyet, süreç gibi konularda verdiği geri bildirimler, bunları değerlendirerek aldığınız pivot etme kararınızın temelini sağlamlaştırır.

pivot etmek

Pivot etmenin gelişiminiz için yeni şanslar sunduğundan emin olun

Pivot etmek girişiminizin önünde ilerlemenizi durduran bir engel olduğunda doğru bir karar olabilir. Ancak, sonraki adımda ne yapacağınızı planlamadan şirketinizi yeni bir yöne çevirirseniz, aynı şekilde ilerlemenizi durduran yepyeni bir engelle karşılaşmanız olasıdır. Bunu önlemek için uzun vadeli düşünün, yalnızca mevcut yolunuzu değiştirmeyi değil, yeni yolunuzda karşınıza çıkabilecek engelleri dikkate aldığınızdan da emin olun. Pazar küçük, rekabet fazla veya müşteri kitleniz kısıtlı ise radikal bir değişiklik yaparak sıfırdan başlamaya değmez, bu yüzden çözüm aramayı sürdürün.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer GirişimPedia Yazılarımız İçin Buraya Tıklayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.