/

Peter Thiel Kimdir?

Peter Thiel

Yaşamı

Peter Thiel tanınmış bir girişimci, risk sermayedarı ve yazardır. 1967’de Almanya’nın Frankfurt kentinde doğdu ve Kaliforniya’da büyüdü. Önde gelen bir çevrimiçi ödeme sistemi olan PayPal’ı kurdu ve şirket 2002’de eBay tarafından satın alınana kadar CEO olarak görev yaptı. Aynı zamanda Facebook’un ilk yatırımcılarından biriydi ve şirketin yönetim kurulunda görev yaptı. Thiel, felsefe diploması aldığı Stanford Üniversitesi mezunudur. Stanford Hukuk Okulu’ndan hukuk derecesi almaya devam etti, ancak hiçbir zaman hukuk ile ilgilenmedi.

Thiel, özgürlükçü görüşleri ile tanınır ve serbest piyasa kapitalizminin sesli bir destekçisi olmuştur.

PayPal ve Thiel

Peter Thiel
Photo by Marques Thomas on Unsplash

Peter Thiel en çok, insanların ve işletmelerin çevrimiçi işlem yapma biçimlerinde devrim yaratan bir çevrimiçi ödeme sistemi olan PayPal’ın kurucu ortak rolüyle tanınır. Diğer girişimcilerden oluşan bir ekiple birlikte, çevrimiçi para göndermenin ve almanın güvenli ve güvenilir bir yolunu oluşturmak amacıyla 1998’de PayPal’ı kurdu.

Thiel’in CEO liderliği altında PayPal hızla büyüdü ve dünyanın en popüler çevrimiçi ödeme sistemlerinden biri haline geldi. Şirket 2002 yılında halka açıldı ve daha sonra eBay tarafından 1.5 milyar dolara satın alındı. Satın almanın ardından birkaç yıl boyunca hem PayPal hem de eBay’in yönetim kurulunda görev yaptı.

Peter Thiel, teknoloji endüstrisinde birkaç başarılı girişimin kurulmasında yer almış, oldukça başarılı bir yatırımcı ve girişimcidir. PayPal’dan sonra, veri analitiği ve siber güvenlik konusunda uzmanlaşmış bir yazılım şirketi olan Palantir Technologies’i kurdu ve birkaç başka şirketin kuruluşunda yer aldı.

Thiel ayrıca muhafazakar ve özgürlükçü siyasi görüşleri ile tanınır ve birçok yüksek profilli siyasi tartışmaya dahil olmuştur. 2016 ABD Başkanlık Seçimlerinde Donald Trump’ın erken bir destekçisiydi ve o yıl Cumhuriyetçi Ulusal Konvansiyonunda konuştu. Ayrıca teknoloji endüstrisinin ve onun algılanan liberal önyargısının sesli bir eleştirmeni oldu.

Thiel’in PayPal’daki başarısı ve ardından risk sermayedarı olarak kariyeri, onu teknoloji endüstrisindeki en saygın ve etkili figürlerden biri yaptı. Girişimcilik, teknoloji ve toplum hakkındaki görüşleri, birçok genç girişimcinin ve yatırımcının düşüncelerini şekillendirdi ve çalışmalarının bugün yaşama ve çalışma şeklimiz üzerinde önemli bir etkisi oldu.

Yazıları ve “Sıfırdan Bire” Kitabı

Peter Theil

Thiel üretken bir yazar ve yorumcudur ve teknolojinin geleceğinden toplumdaki rekabetin rolüne kadar geniş bir yelpazede birçok kitap ve makale yayınlamıştır. “Sıfırdan Bire” adlı kitabı, girişimciler için mutlaka okunması gereken bir kitap olarak kabul ediliyor ve startup dünyasına dair içgörülerinden dolayı geniş çapta övülüyor.

Yaşlanma karşıtı teknolojiler, eğitim ve siyasi savunuculuk araştırmaları da dahil olmak üzere çeşitli amaçlara milyonlarca dolar bağışta bulunan tanınmış bir hayırseverdir. Peter Thiel, teknoloji endüstrisi, siyaset ve hayırseverlikle ilgilenmesinin yanı sıra, çok çeşitli konularda benzersiz ve bazen tartışmalı görüşleriyle de tanınır.

Yatırımları

Thiel, uluslararası sularda yüzen platformlarda kalıcı yerleşim yerleri oluşturma fikri olan “seasteading” in savunucusu olmuştur. Açık denizlerde yeni, egemen uluslar yaratma fikrini destekleyen kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Seasteading Institute’a milyonlarca dolar yatırım yaptı.

Thiel aynı zamanda yüksek öğrenimin sözlü bir eleştirmeni olmuştur ve üniversitenin abartıldığını ve çoğu zaman öğrencileri gerçek dünyaya hazırlamakta başarısız olduğunu savunmuştur. Üniversiteye alternatif olarak iki yıllık programlar sunan biri de dahil olmak üzere, geleneksel eğitimi bozmayı amaçlayan birkaç girişime yatırım yaptı. Bunlara ek olarak yaşamı uzatmaya olan ilgisiyle de tanınır ve insan ömrünü uzatmanın yolları üzerinde çalışan birkaç şirkete yatırım yapmıştır. Yaşlanmanın tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu savunmuş ve bu alanda araştırma yapmak için milyonlarca dolar bağışlamıştır.
Son olarak Thiel, teknoloji endüstrisinde ve ötesinde tartışmalı bir figür oldu ve birçok kişi onun siyasi görüşlerini ve bazen alışılmadık fikirlerini eleştirdi. Bununla birlikte, bir yatırımcı ve girişimci olarak başarısından dolayı geniş çapta saygı görüyor ve teknoloji endüstrisine yaptığı katkılar önemli.

Thiel, SpaceX, Airbnb ve Lyft dahil olmak üzere son yılların en başarılı teknoloji şirketlerinden bazılarına yatırım yapan bir girişim sermayesi şirketi olan Founders Fund’ın kurucu ortağıdır.

Peter Thiel

Thiel, yenilikçiliği ve girişimciliği teşvik etmek için tasarlanmış yeni, amaca yönelik inşa edilmiş şehirler olan “başlangıç ​​şehirleri” fikrinin bir savunucusu olmuştur. Yeni Zelanda’da özgürlükçü ilkelerle yönetilecek yeni bir şehir yaratmayı amaçlayan “Yeni Zelanda’nın Özgürlükçü Ütopyası” adlı bir projeye yatırım yaptı.

Thiel, yapay zekanın güçlü bir destekçisi olmuştur ve yapay zekanın sağlık hizmetlerinden ulaşıma ve eğlenceye kadar toplumun birçok alanında dönüştürücü bir rol oynayacağını savunmuştur. Güvenli ve faydalı AI geliştirmeyi amaçlayan bir araştırma şirketi olan OpenAI dahil olmak üzere birçok AI girişimine yatırım yaptı.

Hukuk ve Thiel

Thiel açıkça eşcinsel ve LGBTQ haklarının bir destekçisi. Bununla birlikte, birçok kişinin kendi kimliği ve LGBTQ topluluğunun çıkarları ile çeliştiğini düşündüğü muhafazakar siyasete dahil olduğu için de eleştirildi.

Thiel, güreşçi Hulk Hogan adına finanse ettiği Gawker Media’ya karşı bir dava da dahil olmak üzere birçok yüksek profilli davaya karıştı. Dava, Gawker aleyhine 140 milyon dolarlık bir kararla sonuçlandı ve bu da nihayetinde şirketin iflasına ve kapanmasına yol açtı.

Thiel’in tahmini net değeri 7,19 milyar dolardır ve Bloomberg Milyarderler Endeksi’nde 297. sırada yer almaktadır.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

İlginizi çekebilecek diğer #Başarı hikayeleri yazılarımız İçin tıklayınız.

Eray Avcı

Kendimi arıyorum, yoldayım, tadını çıkarıyorum

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.