Moxie Mars’ta 5 Gram Oksijen Üretti

 

“Moxie” ilk kullanımı sırasında toplam beş gram oksijen üretebildi – bu da bir astronotun yaklaşık on dakika nefes almasını mümkün kılıyor . Ancak gelecekte, cihazın saatte on grama kadar oksijen üretebilmesi hedefleniyor.

ABD Mars görevi bir ilki daha duyurdu:

ABD uzay ajansı NASA tarafından duyurulduğu üzere, keşif gezgini “Perseverance”, kırmızı gezegen Mars’ın atmosferindeki karbondioksiti oksijene dönüştürdü. Uzay yolculuğu tarihinde ilk kez, bu süreç  başka bir gezegende gerçekleştirildi.

NASA Uzay Teknolojisi Misyonu İdaresi Yöneticisi Jim Reuter “belirleyici bir ilk adım”dan bahsetti. Uzun vadeli hedeflerinin, gelecekteki Mars yerleşimcileri ve cihazları için oksijen üretmek olduğunun bir kez daha altını çizdi.

“Moxie”: Saatte on grama kadar oksijen üretebilecek mi?

20 Nisan’da gerçekleştirilen deneyde, “Moxie” (Mars Oksijen Yerinde Kaynak Kullanımı Deneyi) adlı özel bir cihaz kullanıldı. Araba aküsü büyüklüğünde altın bir kutu. Cihaz, elektriksel ve kimyasal işlemlerle CO2’yi parçalar ve bu şekilde oksijeni çıkarır.

 

Mars’ta insan misyonu için dönüm noktası yaşandı:

Mars atmosferi ağırlıklı olarak karbondioksit içerdiğinden, deneylerde kullanılan metotlar sayesinde bir gün astronotların kırmızı gezegene adım attıklarında nefes almalarına izin verebilir. Her şeyden önce, roketi Dünya’ya dönüş yolculuğunda itmek için büyük miktarlarda ihtiyaç duyulan oksijeni de sağlayabilir. Pazartesi günü NASA, mini helikopteri “Ingenuity” yi Mars’ta yarım dakikadan fazla uçurmayı çoktan başardı. “Perseverance” ise  Şubat ortasında Kızıl Gezegene inmişti.

 

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberlerimiz:

Facebook Diem İle Kripto Para Dünyasına Giriyor!

Nasdaq Coinbase Hisseleri Üzerine Çalışıyor

Trendyol Aldığı 330 Milyon Dolar Yatırımla Türkiye’nin En Değerli Şirketi Oldu!

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.