/

Mobil Uygulamalarda Bu Hafta Neler Oldu? (13-20 Mart 2023)

Mobil Uygulamalarda Bu Hafta Neler Oldu? (13-20 Mart 2023)

Girişim Haberlerinin haftalık uygulama raporuna hoş geldiniz. Her hafta cebimizde taşıdığımız uygulamalara ne gibi yenilikler geldiğini ve uygulama dünyasında neler yaşandığını sizlere başlıklar altında aktarıyoruz. Kaçırdıysanız geçen haftanın raporuna buradan ulaşabilirsiniz. Gelin bakalım uygulamalar dünyasında bu hafta neler oldu?

 

Platformlar

  • Google

 

  1. -Google bu hafta sağlıkla ilgili uygulamalar için açık kaynaklı programı olan Open Health Stack’i piyasaya sürdü. Android için bir yazılım geliştirici kiti (SDK) ve sağlık uygulamaları için tasarım yönergeleri içerir. Google, Open Health Stack’in geliştiricilere, çevrimdışı da çalışabilen güvenli uygulamalar oluşturmak için Android FHIR SDK’ya erişim sağladığını söyledi.
  2. -Ayrıca Google bu hafta Android oyunların Windows kullanıcıları için Google Play Oyunlar hizmetinin Japonya ve Avrupa pazarlarına açılacağını ve oyun geliştiriciler için yeni başlıklar ve araçlar getirileceğini açıkladı. Hizmet önümüzdeki birkaç ay içinde bazı popüler oyunlara gelecek. Ayrıca çeviri için Play Console’da makine çevirisine erken erişim sunacak. Bu erişim 8 dil içeriyor.

Mobil Uygulamalarda Bu Hafta Neler Oldu? (13-20 Mart 2023)

  • Apple

  1. -Apple, canlı uzman yardımıyla iPone satın almanın yeni bir yolunu başlattı. Sizin görünmeyip satış temsilcilerini görebileceğiniz bu yol sayesinde modeller, özellikler, teklifler, takaslar ve daha fazlası hakkında bilgi alabileceksiniz.
  2. Apple’ın bu yıl AR/VR kulaklığı sayesinde kendini ileri taşıdığını belirtti.
  3. – The New York Times’ın yeni haberine göre Apple Siri için ‘’ dil üreten konseptleri’’ deniyor. Eski bir Apple mühendisi, gazeteye Siri’nin gelişiminin, güncellemeyi zorlaştıran hantal kod nedeniyle yavaş olduğunu söyledi. Apple’ın şu anda kendi LLM’lerini mi oluşturduğu yoksa mevcut bir modeli mi benimsediği bilinmiyor.

 

Mobil Uygulamalarda Bu Hafta Neler Oldu? (13-20 Mart 2023)

Uygulama Güncellemeleri Ve Haberleri

  • Sosyal Medya

  1. -Snapchat, hassas ve müstehcen içeriklerin gençler için görüntülenmesini engelleyen bir ebeveyn sistemini ekledi. Şirket, ebeveynlerin gençlerin yasaklanmayan ancak Hikayeler (Keşfet) ve Spotlight’ta daha genç kullanıcılara tavsiye edilmemesi gereken içeriğe maruz kalmasını kısıtlamasına izin verecek içerik filtreleme özelliklerini kullanıma sunduğunu söyledi.
  2. Pinterest Amerika’nın en büyük yayıncısı Dotdash Meredith ile birçok başlık için markaların videolarını yayınlamak için anlaşma yaptı. Pinterest kısa süre önce Condé Nast ile benzer bir anlaşma yaptığını duyurdu.
  3. Meta 10 bin kişiyi daha işten çıkaracağını açıkladı.
  4. Meta NFT’lerden vazgeçti. NFT’nin ve Instagram ve Facebook’taki dijital koleksiyon özelliklerini kapattı.
  5. Instagram, arkadaşlarınıza gönderdiğiniz Reels’ları göndermenin kolay yolunu test ediyor.
  6. ABD’de Meta Launched kullanıma sunuldu. Web için 12 dolar ve mobil için 15 dolardan satışa sunuldu

26 Ekim Çarşamba Neler Oldu? 📢

  1. Twitter, öncelikle İOS’ta kullanıma sunulan bir tweet’in kaç kez kaydedildiğini gösteren yapıyı kullanıma sundu. Ancak kimlerin tweet’leri kaydettiğini göstermeyecek.
  2. Twitter API paketlerine zam getirdi. Şirketin yeni Kurumsal paketleri, 50 milyon tweet için aylık 42 bin dolardan başlıyor.

 

  1. YouTube, Trump’ın geri gelebileceğini söylüyor.
  2. Youtube artan içerik maliyetleri nedeniyle fiyatları aylık 72,99 ABD dolarına çıkarıyor . Artışı biraz telafi eden hizmet, ABD kullanıcılarının başlangıçta spor içeriği olmak üzere aynı anda dört adede kadar akışı izlemelerine olanak tanıyan çoklu görüntülemeyi kullanıma sunmaya başladığını da duyurdu.

 

  1. TikTok, MLS ile bir yıllık anlaşmaya gitti. Artık TikTok’ta “MLS” araması yapabilecek ve MLS kulüplerinden ve oyuncularından yeni içerikler içeren yeni bir “MLS Merkezi”ne erişebilecek.
  2. TikTok kullanıcıları için bir buton getiriyor. Yenile adlı buton sayesinde kullanıcılar tek tuşla TikTok’a başladıkları ilk hale geri götürecek. Tabi ki bu sadece içerikler için olacak. Yani daha önceki arama kaydınız ile önerilerin sunulmadığı hal.

 Uygulamalarda Bu Hafta Neler Oldu? (13-20 Mart 2023)

  1. Twitch CEO’su Emmett Shear istifa ediyor. Justin.tv’nin orijinal kurucularından biri olan Shear, Twitch’te 16 yıldır çalışıyor ve yoluna devam etmeye hazır. Twitch başkanı Dan Clancy, derhal geçerli olmak üzere CEO rolünü üstlenecek.

17 Mart Cuma Neler Oldu? 📢

  1. Spotify, HiFi’nin bir noktada “hala çıkacağını” söyledi.

 

  1. FTC, Epic’in kabataslak Fortnite satın alımları üzerindeki 245 milyon dolarlık anlaşmasını tamamladı. FTC, “Fortnite’ın mantığa aykırı, tutarsız ve kafa karıştırıcı düğme yapılandırması, oyuncuların tek bir düğmeye basarak istenmeyen ücretlere maruz kalmasına neden oldu” diye yazdı. Ayrıca Epic’i, çocukların ebeveynlerinin izni olmadan yetkisiz satın alma işlemleri yapmasına izin verdiği için eleştirdi.
  2. Resmi bir Fortnite hesabından atılan bir tweet’e göre Unreal Editor for Fortnite (UEFN), 22 Mart’ta piyasaya sürülecek.

 

  • Yapay Zeka

  1. Görme engelli ve az gören kişiler için telefonlarında ne gördüklerini anlatmaya olanak tanıyan Be My Eyes, GPT-4 tarafından desteklenen yapay zeka sistemi kazanıyor. Uygulamanın yeni “Sanal Gönüllü” özelliği, kullanıcıların çektiği görüntülerle ilgili soruları yanıtlayabilecek ve çok çeşitli görevler için anında görsel yardım sağlayabilecek.
  2. Dil öğrenme uygulaması olan Duolingo, İspanyolca ve Fransızca dilleri için (İngilizceden alan) GPT-4 desteğini kullanıma sundu. Aylık fiyatı 30 dolar ve yıllık fiyatı 168 dolar olarak belirlendi. İlk olarak İOS’ta kullanıma sunuldu.
  3. Microsoft, Bing’in başından beri GPT-4 kullandığını ortaya çıkardı. Şirket daha önce GPT modelinin “yeni nesli” olarak adlandırmıştı.
  4. Discord, ekran kayıtları ve sohbetlerden veri toplamama taahhüdü de dahil olmak üzere yeni AI özelliklerini duyurduğunda birkaç gizlilik politikası sözünü iptal etmişti. Bunun üzerine kullanıcılar bir hayli kızmış ve Discord sözcüsü bir açıklama yapılacağını açıkladı.

  • Daha Fazlası

  1. WordPress.com sahibi Automattic, WordPress eklentisi ActivityPub’ı satın aldı ve geliştiricisini işe aldı. Şirket, Mastodon gibi uygulamalar da dahil olmak üzere blogların Fediverse ile entegre olmasına yardımcı olmak istediğini söyledi.

 

  1. Tinder artık flört edenlerin “ilişki türlerini” tanımlamasına, profillerine zamirler eklemesine izin verecek. Tinder ebeveyn Match Group’a ait başka bir uygulama olan Hinge’den bir özellik ödünç alan Tinder kullanıcıları artık profillerinde aradıkları ilişki türünü belirtebilecekler.

 

  1. Reddit bu hafta bir saatten fazla süren bir kesinti yaşadı.

Mobil Uygulamalarda Bu Hafta Neler Oldu? (13-20 Mart 2023)

  1. Starbucks ve DoorDash, Kanada’da bir teslşmat ortaklığı için anlaşmaya oturdu.

 

Hukuksal Olaylar

 

  1. Meta izleme araçlarının kullanımının veri aktarımlarına ilişkin AB kurallarını ihlal ettiği tespit edildi. TC’den Natasha Lomas, “Avusturya’nın veri koruma kurumu, kişisel veriler bilgilerin devlet gözetimi nedeniyle risk altında olduğu ABD’ye aktarıldığı için Meta’nın izleme teknolojilerinin kullanımının AB veri koruma yasasını ihlal ettiğini tespit etti.”
  2. Hindistan’ın akıllı telefon üreticilerini, kullanıcıların önceden yüklenmiş uygulamaları kaldırmasına izin vermeye zorlamayı planladığı ve yeni güvenlik kuralları aracılığıyla işletim sistemi güncellemelerinin taranmasını zorunlu kılacağı bildiriliyor.

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

 

 

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.