//

Mobil Uygulamalarda Bu Hafta Neler Oldu? (6-13 Mart 2023)

Mobil Uygulamalarda Bu Hafta Neler Oldu? (6-13 Mart 2023)

Girişim Haberlerinin haftalık uygulama raporuna hoş geldiniz. Her hafta cebimizde taşıdığımız uygulamalara ne gibi yenilikler geldiğini ve uygulama dünyasında neler yaşandığını sizlere başlıklar altında aktarıyoruz. Kaçırdıysanız geçen haftanın raporuna buradan ulaşabilirsiniz. Gelin bakalım uygulamalar dünyasında bu hafta neler oldu?

 

Platformlar

Google

 

  • Google yıllık Geliştirici Konferansı, pandemi sürecinden sonra 10 Mayıs’ta Mountain View’deki Shoreline Amphitheatre’a geri dönüyor. COVID öncesi döneme göre daha az etkinlikle dönecek. Etkinlik Google’ın Android ve Wear OS gibi işletim sistemi çabalarına odaklanacak.
  • Android 14’ün ikinci geliştirici ön izlemesi yayınlandı ve genel olarak güvenlik ve gizlilik önlemleri barındırıyor. Artık kullanıcılara bir uygulamaya her fotoğrafa mı yoksa yalnızca seçili olanlara mı erişim izni vermek isteyip istemediklerini soran güncellenmiş fotoğraf seçici etkinliği sunmakla birlikte platform API’si olarak bir kimlik bilgisi yöneticisi ekliyor.
  • Gogle, Android’deki yeoni Privacy Sandbox için ilk Beta’yı Android cihazların küçük bir yüzdesine sunmaya başladı. Çaba, tüketici gizliliğine daha fazla saygı duyarak mobil cihazlar için kişiselleştirilmiş reklamlar sağlamak için yeni teknolojiler geliştirmeye odaklanıyor.
  • Android 15’in kod adı Vanilla oldu.

Apple

Mobil Uygulamalarda Bu Hafta Neler Oldu? (6-13 Mart 2023)

  •  Apple’ın uzun süredir savaş verdiği bir konu olan App Store fiyatlandırmasında uzlaşmaya varıldı. Artık kullanıcılar uygulama satın alması ve tek seferlik uygulama içi satın alma gibi bütün alım işlemleri esnek olacak. Bu da Apple’ın fiyatlarını küresel pazarla eşitleyeceği anlama geliyor.
  • Apple’ın acil durum sinyali olup uydu mesajlaşması sağlayan Acil SOS özelliği AB’de genişlemesinin ardından 12 yeni pazarda daha kullanıma sundu. Yeni desteklenen ülkeler arasında ABD, Kanada, Avusturya, Belçika, İtalya, Lüksemburg, Hollanda ve Portekiz bulunmakta.
  • İOS 16.4 genel Beta sürümü duyuruldu. Burada Apple 31 yeni emoji, Safari anlık bildirimleri ve birinci taraf uygulamalarına değişiklikler getiriyor. Bu aynı zamanda kullanıcıların bir sertifika yüklemesini gerektiren son beta olacak ; bundan sonra beta güncellemeleri bunun yerine kullanıcıların Apple Kimliklerine bağlanacak.
  • The WSJ anketine göre Apple şu anda Kore’de 18 ila 29 yaş arasındaki kilit demografide Samsung’u geride bırakmış durumda.

Uygulama Güncellemeleri Ve Haberleri

Mesajlaşma

  • Facebook 2016 yılında ayırdığı Messenger’ı Facebook’a geri getiriyor. Artık kullanıcılar Facebook içerisinden mesajlara ulaşabilecek.
  • WhatsApp getirdiği yeni özellik sayesinde bilinmeyen numaralardan gelen aramalar otomatik olarak susturulabilecek spam önleme özelliği üzerinde çalışmasını sürdürüyor.
  • Telegram pil tasarufu modunu hali hazırda Mac’te duyurmuştu. Bu özelliği artık İOS’ta da kullanıma sunuyor. Bu özellik, pil ömrünü uzatmak için animasyonları ve diğer efektleri devre dışı bırakır ve pil belirli bir yüzdeye ulaştığında otomatik olarak açılacak şekilde geliştirilmiş bir sistem olarak karşımıza çıkıyor.
  • Japonya menşeili mesajlaşma platformu olan LINE kendine ChatGPT’yi entegre ettiğini duyurdu. Ücretsiz olarak günde 5 mesaja izin veren sistem aylık 5 ABD doları karşılığında sınırsız sayıya çıkıyor. Özellik oldukça popüler bir durumda ilk günden 200 bin kullanıcıya ulaşmış durumda.
  • Discord kendi  yapay zeka botu olan Clyde’a ChatGPT teknolojisini entegre edeceği bir güncelleme ve yeni AI deneyimlerini duyurdu.Sürümle birlikte, kullanıcılar Clyde’a sorular sorabilecek, sohbet edebilecek veya bottan size bir GIF göndermek gibi görevleri gerçekleştirmesini isteyebilecek.

Mobil Uygulamalarda Bu Hafta Neler Oldu? (6-13 Mart 2023)

  • Signal ve WhatsApp, Birleşik Krallık’taki Çevrimiçi Güvenlik Yasasına karşı tavır aldı.

Sosyal Medya

  • TikTok artık içerik kullanıcılarının biyografisine mağaza bağlantıları eklemelerini engelliyor. Sadece ticari hesaplar bu özelliğe erişebilecek
  • Twitter bu hafta başka bir kesinti yaşadı. Bu kesintide resimler ve bağlantılara ulaşım aksadı.
  • Reddit, TikTok tarzı bir format getireceğini geçen hafta sizlere aktarmıştık. Şirket bu hafta Read adındaki özelliğin tasarımlarını başlattı. Şirket bu video formatlarının ve metin formatlarının ayrılmasının kullanıcıya yararı olacağını açıkladı. Ayrıca Reddit Clubhouse klonu Reddit Talk’u kapattığını söyledi. Bunun sebebinin üçüncü taraf ses satıcısının kapandığını ve şirketin şu anda bu özelliği kaldıracak altyapısının hazır olmadığını açıkladı.

8 Mart Çarşamba Neler Oldu? 📢

  • Meta’nın 2021 yılında çıkardığı teşvikli içerik programının artık bittiğine ve Instagram ve Facebook’ta yer alan içerik kullanıcılarına Reels bonuslarını sunmayacağını açıkladı.
  • Bir NBC News soruşturması, Pinterest’te genç kızların resimlerini sabitleyen sübyancıları buldu. Şirket, yakın vadede kullanıcıların panoları bildirmesine ve profilleri işaretlemek için daha fazla seçeneğe olanak tanıyan bir özelliği kullanıma sunacağını ve daha sonraki bir tarihte yaş doğrulama önlemlerini getirmeyi planladığını söyledi.
  • TikTok Seri adlı içerik oluşturucuların 20 dakikaya kadar 80 adede kadar ücretli videodan oluşan Koleksiyonları satmasına olanak tanıyan özelliğini duyurdu.

Eğlence Ve Daha Fazlası

  • TikTok furyası devam ederken bundan etkilene tek uygulama Spotify değil. SoundCloud bu hafta keşfet benzeri dikey video akış bölümünü duyurdu. Ayrıca kendine yeni bir CEO edindi. Daha önce Yaratıcı ve Kadro bölümleri, strateji, M&A, içerik ortaklıkları, biz dev, dağıtım ve sanatçı ortaklıklarından sorumlu olan Eliah Seton yeni görevine getirildi.
  • Apple, ön sipariş için Apple Music Classical uygulamasını başlattı.

Mobil Uygulamalarda Bu Hafta Neler Oldu? (6-13 Mart 2023)

  • Wattpad ekonomik kriz nedeniyle personelinin %15’ini işten çıakracağını duyurdu. 267 kişilik personelden 42’si işten çıkarılacak.
  • Snoop Dogg , içerik oluşturucuların NFT’lerini tanıtmasına, sanal ipuçları toplamasına ve bir web3 topluluğuyla etkileşim kurmasına olanak tanıyan Shiller adlı yeni bir uygulamanın kurucu ortakları arasında yer alıyor.
  • Epic Games artık geliştiricilerin Epic Game Store’da kendi uygulamalarını yayınlamasına izin veriyor. Satışlarda %12 komisyon alan şirket kendi ödeme sistemleri olan IAP’ı kullanırsa kesinti yapmıyor.
  • Microsoft’un Outlook Mac uygulaması, 365 aboneliği gerektirmek yerine ücretsiz hale getirdi.

 

Hukuksal Olaylar

  • ABD senatörlerinden oluşan iki partili bir grup, yönetimin teknolojiyi ulusal bir güvenlik tehdidi olarak görmesi durumunda TikTok da dahil olmak üzere yabancı teknolojileri kısıtlamasına ve hatta yasaklamasına izin verecek yeni bir yasa olan RESTRICT Yasasını çıkardı. Kabul edilirse, Ticaret Bakanlığı’na yabancı düşmanlardan gelen yazılım, donanım ve hizmetleri “inceleme, önleme ve hafifletme” yetkisi verecek.
  • TikTok ayrıca, AB kullanıcı verilerinin Avrupa’daki sunucularda tutulmasını ve Avrupalı bir firma tarafından denetlenmesine izin veren Project Clover’ı duyurdu.
  • FT, AB düzenleyicilerinin Twitter’da daha fazla moderatör ve teyitçi tutmalarını önerdi.
  • İrlandalı veri koruma komiseri Helen Dixon, düzenleyicilerin Twitter’ın abonelik hizmeti Twitter Blue’yu DPC ile herhangi bir bildirimde bulunmadan veya DPC ile görüşmeden başlatma kararından endişe duyduklarını söyledi.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.