Milton Hershey ve Çikolata Sanatı

Milton Hershey’nin Erken Yaşamı

Milton Hershey, 1857 yılının 13 Eylül tarihinde Derry Township, Pennsylvania, Amerika Birleşik Devletleri’nde dünyaya gözlerini açtı. Milton Hershey daha çok küçükken büyük bir acıyla karşı karşıya kaldı. 1862 yılının nisan ayında doğan Hershey’nin kız kardeşi Sarena Hershey doğdu ve 1867 yılında 4 yaşında öldü. 1867 yılında bu acıyla kavrulan aile bir şekilde yaşamaya devam etti. Zamanın gereksinimleri nedeniyle birçok kırsal genç insanı gibi, Hershey’den de aile çiftliğine yardım etmesi bekleniyordu. Israr etmeyen ve işlere yardım eden Milton Hershey çok çalışmanın ve azmin değerini erkenden öğrendi.

Bu işlere çok fazla yardım eden Hershey, 4. Sınıfa kadar eğitim aldı. Daha sonra okula gitmeyip çiftlikte ailesiyle kaldı. Yani 1871 yılında Milton Hershey okulu temelli bıraktı ve Almanca-İngilizce dillerinde gazete yayınlayan yerel bir matbaacı olan Sam Ernst’e çıraklık yaptı. Hershey bu tür işleri pek sevmiyordu ve çok sıkıcı olduğunu düşünüyordu. Bir gün işyerinde kazayla şapkasını makinelerden birine düşürdü. Patronu asabi olduğu için kısa süre sonra kovuldu. Babası Ernst’ten onu geri almasını istedi. Ardından Ernst de ona ikinci bir şans vermeye karar verdi ama Mattie Snavely yani Hershey’nin teyzesi ve annesinin farklı bir fikri vardı. Onun yerine Milton Hershey’den şeker yapımını öğrenmesini istediler. Bu yüzden annesi, 14 yaşındaki Hershey’nin Pennsylvania, Lancaster’da Joseph Royer adlı bir şekerciye çıraklık yapmasını sağladı.

Şekerleme Sanatını Öğrendi

Sonraki 4 yıl boyunca, Hershey şekerleme yapımını ve sanatını öğrendi. Günlerce üzerinde çalıştı ve kendini geliştirdi. 1876’da ilk şekerleme işine başlamak için Philadelphia’ya taşındı. Milton Hershey daha sonra Denver’a gitti. Ardından yerel bir şekerlemecide iş bularak taze süt kullanarak karamel yapmayı öğrendi. Fakat birilerinin yanında çalışmak Hershey’e göre değildi. Kendi işini açmalıydı. Daha sonra, 1883 yılında New York’a yerleşmeden ve Huyler’s’de eğitim almadan önce fırsatlar aramak için New Orleans ve Chicago’ya gitti. Başlangıçta başarılı olmasına rağmen sadece 3 yıl süren ikinci işine başladı ve 1886 yılında kapandı.

Lancaster Caramel Company

Hershey, 1883 yılında Lancaster’a döndü. Kısa sürede başarıya ulaşan Lancaster Caramel Company’yi kurmak için bankadan borç para aldı. Daha önceki seyahatlerinde edindiği karamel tarifini şekerleme yapmak için kullandı. Ayrıca önceki seyahatlerinden karamellerin toplu olarak daha iyi sattığını deneyimledi. Bu yüzden topluca karamel satabileceği böyle bir şirket açmaya karar verdi. Lancaster Caramel Company’nin asıl yükselişi ise, İngiltere’den bir adamın Lancaster’ı ziyaret etmesiyle oldu. İngiliz adam Hershey’nin şekerlerini tattıktan sonra çok sevdi ve İngiltere’ye teslim edilmek üzere büyük bir sipariş verdi. Hershey bu sipariş sayesinde borcunu ödeyebildi ve daha fazla malzeme ile ekipman satın almak için elinde parası kaldı.

1890’lı yılların başlarında Lancaster Caramel Company, iki fabrikada 1.300’den fazla işçi çalıştıran çok büyük bir şirket olmuştu. Dünya Kolomb Sergisi için Chicago’ya gittikten sonra Hershey, çikolatayla ilgilenmeye başladı. Uzun bir süre karar vermeye çalıştıktan sonra, bir risk aldı ve ünlü Hershey Çikolata Şirketi’ni kurmak için Lancaster Caramel Company’yi 1 milyon dolara sattı.

The Hershey Chocolate Company

Milton Hershey, Lancaster Caramel Company’nin satışından elde edilen geliri kullanarak, Hershey başlangıçta Lancaster’ın yaklaşık 30 mil (50 km) kuzeybatısında, doğduğu Derry Kasabası yakınında çiftlik arazisi satın aldı. Orada, mükemmel sütlü çikolatayı daha da mükemmelleştirmek ve üretmek için gereken büyük miktarda taze sütü elde edebilirdi. O zamanlar lüks bir ürün olan sütlü çikolatanın potansiyelinden heyecan duyan Hershey, sütlü çikolata için bir formül geliştirmeye ve bunu Amerikan halkına pazarlamaya, satmaya kararlıydı. Deneme yanılma yoluyla kendi sütlü çikolata formülünü yarattı. İlk Hershey çubuğu 1900 yılında üretildi. Hershey’s Kisses 1907 yılında geliştirildi ve Hershey’s Bademli Bar 1908 yılında tanıtıldı.

2 Mart 1903’te dünyanın en büyük çikolata üretim şirketi olacak şirketin inşaatına başladı. 1905 yılında tamamlanan tesis, en son seri üretim teknikleri kullanılarak çikolata üretimi için tasarlandı. Hershey’nin sütlü çikolatası, türünün ulusal olarak pazarlanan ilk ürünü oldu.

Fabrika bir mandıra tarım arazisinin merkezindeydi, ancak Hershey’in desteğiyle evler, işletmeler, kiliseler ve tesisin etrafına bir ulaşım altyapısı yapıldı. Arazi süt çiftlikleri ile çevrili olduğundan, Hershey kaliteli sütlü çikolata üretmek için taze süt kullanabildi. Hershey, Drexel Hill’e taşındığında karamel yapmak için ilk öğrendiği teknikleri kullanarak sütlü çikolata yapma sürecini denemeye ve mükemmelleştirmeye devam etti.

1945 yılının 13 Ekim tarihinde Milton Hershey 88 yaşındayken hayata gözlerini yumdu. Geriye mükemmel çikolataları ve şekerlemeleri kaldı.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Başarı Hikayeleri

Elvis Presley’nin Başarı Hikayesi

2009 Yılında Squid Game’i Yazan Hwang Dong-hyuk

Sean Parker, Napster Kurucusu

12 Yaşında İlk Filmini Yapan Steven Allan Spielberg

2 Yaşında Babasını Kaybeden Stephen King’in Başarı Hikayesi

Henry Ford’un İlham Veren Başarı Hikayesi

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Serra Taş

Müzikten, spordan ve gezmekten keyif alan bir üniversite öğrencisiyim. Her gün yeni bilgiler keşfedip bu bilgileri paylaşmak, farkındalık yaratmak, insanların hayatlarına biraz olsun iyi bir şekilde dokunabilmek ise beni ben yapan motive kaynaklarım.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.