/

Metaverse: Çevre İçin Bir Nimet Mi Yoksa Lanet Mi?

Bazı uzmanlar, Metaverse’i çalıştırmaktan kaynaklanan yapay zeka iş yüklerinden kaynaklanan çevresel maliyetlerin çok büyük olabileceğini düşünüyor. Bununla birlikte, veri merkezleri, çevresel sıkıntıları azaltmaya yardımcı olacak son teknolojik yenilikleri de beraberinde getiriyor.

Disney, Apple, Nvidia, Microsoft ve Meta gibi şirketler meta veri deposu üzerinde çalışırken , uzmanlar yapay zeka (AI) iş yüklerinin meta veri deposunu çalıştırmaktan kaynaklanan çevresel maliyetlerinin çok büyük olabileceğini düşünüyor. Ancak veri merkezleri, çevresel etkiyi azaltmaya yardımcı olacak son teknolojik yenilikler üzerinde çalışıyor.
metaverse

Pozitif etki

En büyük çevresel fayda, insanların seyahat ihtiyacını azaltacak olmasıdır. İşe gidiş gelişlerin ortadan kaldırılması, hava kirliliğini ve gezegenin ısınmasını azaltacaktır. Elektrikli araçlar (EV’ler) de karbon emisyonlarının azaltılmasına yardımcı olur, ancak trafik sıkışıklığı gibi sorunları çözmemektedir.
ABD merkezli haber sitesi CleanTechnica tarafından hazırlanan bir rapora göre , metaverse, aşırı derecede kirletici olan iş düzeni ile ilgili diğer faaliyetlerin azaltılmasına yardımcı olabilir. Metaverse, sanal dünyada savaş uçakları uçuran pilotlar gibi askeri eğitim tatbikatları yapmak ve böylece emisyonları azaltmak için de kullanılabilir.
Metaverse’in bir başka etkisi de, tehlikeli görevleri yerine getirmek için eğitim sırasında meydana gelen kazaları azaltarak insan hayatını kurtarmak olabilir.
çevre

Olumsuz etki

Bazı analistler, metaverse’in geniş çapta benimsenmesinin emisyonlarda önemli bir artışa neden olabileceğinden korkuyor.
Metaverse, seyahati azaltarak karbon emisyonlarını azaltsa bile, sanal gerçeklik (VR) teknolojilerine ve veri merkezlerine olan bağımlılığı çevre üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir. Veri merkezleri, göz ve el hareketlerini izlemek için yapay zekayı kullanırken, VR bulut hizmetlerine bağlıdır. Bu tür tesislerin işletilmesi için büyük miktarda güç gerekir ve bu da büyük bir çevresel maliyete neden olur.
İngiltere merkezli dijital dönüşüm şirketi ECS, Massachusetts Üniversitesi tarafından yürütülen araştırmaya göre, tek bir yapay zeka modelinin eğitiminin yaklaşık 284.000 kg karbondioksit salabileceğini ve bunun ortalama bir arabanın yaşam boyu emisyonunun neredeyse beş katı olduğunu söyledi.
çevre
Lancaster Üniversitesi tarafından yürütülen bir başka araştırma, oyuncuların yüzde 30’unun 2030 yılına kadar bulut oyun platformlarına geçmesi durumunda, karbon emisyonlarının yüzde 30 oranında artmasına yol açacağını gösterdi.
Veri merkezleri, daha sürdürülebilir hale gelmek için geçtiğimiz yıl çeşitli yenilikleri benimsedi; bunlar, gelecekte meta verinin çevresel etkisini azaltması muhtemel görünen önlemlerdir.
Meta, operasyonlarında ve değer zincirinde 2030 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşma sözü verdi.
ABD’deki çok kiracılı veri merkezlerini kiralamada lider olan Microsoft , Azure bulut platformu için 2025 yılına kadar tamamen yenilenebilir enerjiye geçmeyi taahhüt etti. Şirket ayrıca 2030 yılına kadar tükettiğinden daha fazlasını yenilemeyi ve 2030 yılına kadar sıfır atık sertifikası almayı planlıyor.
Bu taahhütler, Metaverse’in sürdürülebilir kaynaklar üzerinde çalışmasını sağlayabilir.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.