Kurumsal Yatırımcı Kimdir?

Kurumsal Yatırımcı Kimdir?

Kurumsal Yatırımcı, Sermaye Piyasası Kurulu’nun belirlemiş olduğu kuralların dışarısına çıkmadan kurum adına yatırım yapma izni evrilmiş olan ve tüzel kişiliklere sahip olan kuruluşlar statüsüdür. Temel olarak kişisel yatırımcılar küçük bir yatırımcı grubunu temsil ederken kurumsal yatırımcılar büyük bir kuruluşu temsil etmektedir.

Kurumsal yatırımcılar büyük bir örgütlenme niteliği taşıdığından dolayı piyasa gelişmeleri üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Bunlar, finansal araçlara yatırım yapmaya yetkili çeşitli yasal biçimlerdeki tüzel kişiliklerdir. Yaptığı alım-satım işlemleri birer kurumsal yatırımdır.

Özel ve Kurumsal Yatırımcılar Arasındaki Fark Nedir?

Çoğu özel yatırımcının aksine, kurumsal yatırımcılar sadece kendi varlıklarını değil aynı zamanda dış fonları da yönetirler. Kurumsal ve özel yatırımcılar arasındaki ayrım, ihracatçılar, sermaye yönetimi şirketleri ve varlık yöneticileri için büyük önem taşımaktadır.

Kurumsal yatırımcılar, perakende yatırımcılardan çok daha büyük miktarlarda yatırım yaparlar. Bunu şirket, dernek veya diğer kuruluşların sahiplerinin veya müşterilerini kalkındırmak üzere ekonomik çıkarları için yaparlar ve bu hizmetler karşılığında komisyon ücretleri alırlar. Kurumsal yatırımcılara verilebilecek en güzel örnek yatırım fonlarını yöneten büyük portföy sahipleridir. Kurumsal yatırımcılar genellikle tüm sermaye piyasalarına ve finansal araçlara erişebilir.

businessman analyzing investment charts 2022 05 17 22 14 29 utc scaled 1

Yatırım Alanları Ne Kadar Geniştir?

Kurumsal yatırımcılar çok sınırlı yatırımcı koruması alırlar ve çoğunlukla onlara tabidirler sadece birkaç yatırım kısıtlaması vardır. Bu, bir yatırımla ilgili kararların kimin adına verileceğine bağlıdır. Gereksinim olarak, kurumsal yatırımcılar piyasa koşullarında yatırım konusu olarak tercih edilebilecek birçok yatırım ürününe yakından alakalıdırlar. Yatırım danışmanlığındaki ayrım özellikle önemlidir: finansal sağlayıcılar, özel yatırımcılara daha kapsamlı tavsiyelerde bulunmalı ve yatırım sıkıntılarını çözerek belgelemelidir.

Kurumsal Yatırımcı Faydaları Nelerdir?

Özel ve kurumsal yatırımcı genellikle yatırımları için aynı istekleri yaşarlar. Yatırımcılarda bilindiğin üzere genel amaç; Varlıkların korunması ve mümkün olduğunca az riskle uygun bir getiri elde edilmesidir. Kurumsal yatırımcıların yatırım yaptıkları yüksek hacimler nedeniyle, yatırımlarını özel yatırımcılara göre çok daha geniş çeşitlendirebilir (çeşitlendirme) ve birbirleriyle çok ilişkili olmayan piyasaların yatırım fırsatlarından faydalanabilirler.

Yatırım Stratejileri Nelerdir?

Bankalar veya varlık yöneticileri tarafından kendi yatırım stratejilerini oluşturmaları da mümkündür. Finansalhizmet sağlayıcıları, kurumsal yatırımcıların her varlığı için bireysel çözümler geliştirirken, özel yatırımcılar yardımcı olur standartlaştırılmış teklifler karşılanmalıdır. Kurumsal yatırımcı için yatırım kavramı, hedeflerine ve isteklerine uyarlanmıştır, özel yatırımcılar genellikle mevcut ürünlere yönelik risk alma istekliliklerini tabi kılmak zorundadır.

Kurumsal yatırımcılar özel yatırımcılardan çok daha fazla yatırım altyapısı oluşturdukları için ve ve daha fazla gelir bekledikleri için, finansal sağlayıcılar tarafından sıklıkla tercih edilirler. Örneğin, genel kamu için ihraç edilen fonlar, kurumsal yatırımcılar için özel fonlardan daha yüksek maliyete sahip olma eğilimindedir.

business people discussing over new investment pro 2022 01 19 00 15 13 utc scaled 2

Kurumsal Yatırımcıların Dezavantajları Nelerdir?

Kurumsal yatırımcılar, alım satım faaliyetleri ile yatırım ürünleri üzerinde etkili bir şekilde belirleyici durumdadır. Bunun sebebi ellerindeki fonların oldukça geniş bir kapsam sağlıyor olmasıdır. Piyasalardaki düşüş Trendini artırabilir ve hızlandırabilirler.

Bazen, büyük yatırımcılardan sorumlu olanlar yanlış değerlendirmelere maruz kalırlar, böylece küçük yatırımcılar kurumsal yatırımcıların kararlarını anlamaktan her zaman faydalanmazlar. Ancak, kurumların bazı yatırım kararları çok şeffaf olmayıp özel yatırımcılar tarafından izlenemez.

Birçok özel şahıs da büyük yatırımcıların yatırım stratejilerine katılma araçlarından ve fırsatlarından yoksundur. Ancak kurumsal yatırımcılar yatırım fonlarına yatırım yapıyor. Büyük yatırımcılar olarak daha kampsamlı ve geniş düzenlemelerden yararlanmak için orijinal olarak özel şahıslar için tasarlanmıştır.

Kurumsal Yatırımcıların Ekonomi İçin Önemi Nedir?

Kurumsal Yatırımcılar Ekonomik açıdan bakıldığında, profesyonel yatırımcılar son derece önemlidir çünkü işlemleri, hisse senedi ve tahvil gibi piyasalarda likiditenin artmasını ve sürekli olarak garanti edilmesini sağlar. Kurumsal Yatırımcılar Yeterli satış üretilmesini ve fiyatların adil belirlenmesini sağlar.

Örneğin, bir şirket sermaye piyasasında borç alırsa, tahvil genellikle çok yüksek miktarlarda ihraç edilir, böylece özel yatırımcılar kendi Portföylerini çeşitlendirmeye yardımcı olmak için bu tahvili satın alamazlar. Ayrıca hissedarlar olarak profesyonel ve Kurumsal yatırımcılar önemli bir rol oynar.

Son Yıllarda Profesyonel Yatırımcılar

Son yıllarda profesyonel kurumsal yatırımcıların yatırım hacimlerim mükemmel bir şekilde büyümüştür. Özel yatırımcılar, sermaye piyasalarında Kurumsal yatırımcıların taleplerinden özellikle yaşlılık karşılıkları için yararlanabildiler.

Kurumsal yatırımcı, gayrimenkul veya hisse gibi parasal ve maddi varlıklara ihtiyaç duyarak ekonominin gelişmesinde büyük etkiye sahiptir. Onlar önemli ekonomik mali sektör için bir faktördür. Kurumsal yatırımcıların yatırım davranışı sermaye piyasalarını istikrara kavuşturabileceği gibi istikrarsızlaştırabilir.

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

İsmail Karaçengel

Bahçeşehir Üniversitesi Yeni Medya
Girişim Haberleri Kurucusu

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.