/

Konaklama Platformlarına Yönelik Yeni Düzenleme Yürürlüğe Girdi: Airbnb, Missafir,…

Konaklama Platformları

Airbnb ve Missafir gibi konaklama platformlarının son dönemde turizm sektörünün sürdürülebilirliğini sekteye uğrattığı hakkında sektör temsilcilerinden gelen geri dönüşler sonucunda konaklama alanına yönelik hukuki düzenlemelere yönelik maddeleri içeren kanun düzenlemesi, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

İlk olarak düzenlemelerin sinyalini Temmuz ayında veren Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un işaret ettiği, konaklama platformlarına yönelik hukuki ve idari maddeleri içeren kanun düzenlemeleri, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Günlük Kiralama Platformlarına Sertifika Zorunluluğu ve Vergi Sistemi Geliyor!

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın konaklama platformlarına yönelik TBMM’ye sunmuş olduğu kanun düzenlemelerin ayrıntıları belli oldu.  Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın tasarısının yasalaşmasının ardından bakanlık, kısa süreli kiralama yapılan evlere yönelik, belirli şartların sağlanmasının ardından turizm konutu belgesi verecek ve bu belgenin edinimi tüm konaklama platformları için zorunlu kılınıyor olacak.

Konutların turizm maksadıyla kiralanmasına yönelik yeni kanun bağlamında, 100 günden kısa süre için konut kiralama işlemleri için izin belgesi zorunluluğu getirildi. Konutların kiralama aşamalarında turizm amaçlı kiralama yapılabilmesi için sözleşme yapılmadan önce bakanlıktan izin belgesi alınması zorunlu hale getirildi. Bununla birlikte bakanlığın belirlemiş olduğu nitelikleri taşıyan platformlara plaket verilecek ve turizm amacıyla kiralama yapılan yerlerin girişine asılacak. Bir konutun Airbnb ya da başka bir platform tarafından kullanıldığı da dışarıdan görülebilecek.

Turizm konutu belgesini edinebilmek için ise şu şartlara sahip olmak gerekiyor.

  • Kiralanacak dairenin yer alacağı binalarda, tüm tapu sahiplerinin oybirliği ile onayı, sitelerde sadece kiralama işlemi gerçekleşecek dairenin yer aldığı binada yer alan kat maliklerini onayı
  • Tapu sahibinin Kültür ve Turizm Bakanlığına başvuru yapması (yalnızca tapu sahibi başvuru yapabilir)
  • Müstakil ev veya tapu sahiplerinin, komşu onaylarına gerek olmadan direkt olarak bakanlığa başvuruda bulunmasıyla birlikte;

Ev sahipleri turizm belgesi alabilecek. Turizm konutu statüsüne sahip ev sahipleri, kendileri ya da Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) A grubu turizm belgesine sahip şirketler vasıtasıyla evlerini kısa dönem kiraya verebilme imkanına sahip.

Bununla birlikte, izin belgesi edinmeden turizm amaçlı kiralama işlemi gerçekleştiren kişilere, kiralama yapılan konut başına 100.000 TL idari para cezası verilecek ve izin belgesi edinimi için 15 gün zaman tanınacak. Tanınan süre boyunca izin belgesi edinmeden turizm amaçlı kiralama işlemi gerçekleştiren kişilere ise 500.000 TL idari para cezası kesilecek ve tekrardan 15 gün süre tanınacak. İkinci 15 günü aşan zaman diliminde, kiralama işlemlerini devam ettiren kişilere 1 milyon TL idari para cezası kesilecek ve duruma göre tamamen oturuma kapatılma gibi yaptırımların da gelebilmesi söz konusu olacak.

*Sosyal medya platformu X’e getirilen sesli ve görüntülü arama özelliğinin ayrıntılarını anlattığımız haberimize buradan erişebilirsiniz.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

 

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.