//

7 Aşamada Kariyer Planı Nasıl Yapılmalı?

7 Aşamada Kariyer Planı Nasıl Yapılmalı?

Her insanın karakteri, hayalleri, yetenekleri farklıdır fakat iyi bir kariyer için uygulanması gereken kurallar genelde nettir. Bu kurallar kişilere göre esnetilse bile genel hatlarıyla çoğu insanı (doğru uygulandığında) başarıya ulaştırır.

Şimdi kurallarımızı inceleyelim..

1. Öncelikle kendinize belirli bir sürede ulaşmak istediğiniz bir yer yani hedef belirlemelisiniz. Ulaşmak istediğiniz hedeften emin olmanız çok önemli. O hedefi ne kadar çok benimserseniz ulaşmak için gösterdiğiniz gayret de aynı oranda artacaktır.
Unutmayın engeller her konuda mevcuttur ve her zaman her yerde karşınıza çıkabilir. Önemli olan engelin engel olduğunu fark edip aşmak için harekete geçmektir. Yedekte bir B planınızın bulunması bu konuda sizin kendinize olan güveninizi arttırır.

2. Bir sonraki adım sektör belirlemektir. Bunun hedefin içine dahil olduğunu düşünebilirsiniz ki kısmen öyledir de. Fakat hedef çok geniş bir kavram. Sektör belirlemek hedefinizi daraltıp daha spesifik bir düşüncede karar kılmanıza yardımcı olacaktır.
Sektöre karar verdikten sonra hedef firmaları araştırmanız, hangi firmanın sizin için daha uygun ve kendinizi geliştirmenize devam etmeniz için imkanlarının ne denli geniş olduğunu görmeniz karar sürecinizi hızlandıracaktır. Elbette bunları yaparken kişisel niteliklerinizi, bilgi birikiminizi ve potansiyelinizi göz önünde bulundurmalısınız. Kendinize güvendiğiniz bir alansa, mezun olduğunuz fakülteyle ilgisi olmasa da sizi başarıya ulaştırabilir.

3. Kariyerinize başlamadan önce kendinizi tanıdığınızdan emin olmalısınız. Tanımaktan kastım elbette eksik yönlerinizi keşfetmek ve ihtiyacınız olan ek eğitimleri belirlemektir. Örneğin bir öğretmen akademik bilgilere yeterince hakim olsa da anlatma stilini her zaman öğrencilerine uygun olacak şekilde güncellemek zorundadır. Bu eksikliği kariyerine başlamadan fark etmesi onun için oldukça önemlidir.

4. Kendinizi tam olarak nerede konumlandırdığınız çok önemli. Çalışmak istediğiniz pozisyonu önceden netleştirmek oraya doğru attığınız adımları sağlamlaştıracaktır. Bu sizin çalışma performansınızı öngörmeniz ve ona göre kendinizi geliştirmeniz için çok önemlidir. Hedefiniz netleştikçe adımlarınız büyür. Kendize fırsat tanıyın, kendinizi dinleyin. Ne istediğinizden emin olun.

5. İdollerinizi iyi seçin. Uzmanlaşmak veya çalışmak istediğiniz alanda daha önce başarılı olmuş kişilerin hedeflerine ulaşırken izlemiş oldukları yolculuk sizler için bir rehber olabilir. Böylece onların yapmış olduğu hatalar varsa sizler için de potansiyel tuzakların neler olduğunu anlamanız kolaylaşacaktır. Onların hayatları hakkında araştırma yapabilir, dersler çıkarabilirsiniz.

6.Bu planlarınız her zaman hayatınızın bir parçası olmalıdır. Ne kadar çok üstüne düşerseniz o kadar kusursuzlaştırırsınız. Ayrıca sürekli düşünmek hayatın olağan akışına uyum sağlamak için de çok önemlidir. Mesela ilerde yaşamak istediğiniz ülke veya şehir planınız değişmiş olabilir. Bu değişiklik bütün planınızı etkiler. Son karar verdiğiniz şehirdeki olanaklar, çalışmak istediğiniz sektörün o şehirdeki durumu ve finansal imkanlar değişiklik gösterecektir. Bu yüzden planlarınızı sürekli güncel tutmanız sizin için iyi olacaktır.

7. İletişim kurduğunuz insanlarla bağınızı kesmeyin. Bir daha o kişilerle görüşmenin size bir artısı olmadığını düşünseniz de hayatın ne getireceğini bilemeyiz. Bazen hiç ummadığımız insan sayesinde hayatımız değişebilir. Çevrenizin geniş olması sizler için her zaman daha iyidir.

Sonuçta ne kadar planlı olursanız olun şartlar sürekli değişiklik gösterecektir. Önemli olan ne istediğini bilmek ve planlarınız için çok çalışmayı göze almaktır. Elbette her insan gibi sizlerin de hataları olacaktır. Kendinize kızmayın, motivasyonunuzun düşmesine izin vermeyin.

Diyelim ki motivasyonunuz tam ve hedefinize doğru ilerliyorsunuz. Büyük ihtimalle herkeste olduğu gibi sizlerde de bir süre sonra bıkkınlık oluşacaktır. Bu çok normal, insan olmanın doğasında var. Bu gibi durumların en büyük sebebi aceleci davranma isteği. Olabildiğince çabuk olsun istiyor olabilirsiniz. Hemen kazanç sağlamak çok cazip görünse de uzun vadeli planlamalardaki kazançlar uzun vadede daha verimli olur. Beklemeyi, sabretmeyi bilmelisiniz.

Diğer yapılan yanlış kendinden başkasını dinlememek olacaktır. İdolünüz olmasa da çevrenizdeki insanlara kulak vermelisiniz. Deneyimin her türlüsü faydalıdır. Aklınıza yatmadıysa yine kendi bildiğinizi denemeye devam etmelisiniz. Başkalarının fikirlerini dinlemek kendi doğrularınıza gölge düşürmemelidir buna izin vermemelisiniz. Bu sizin hayatınız, sizin hedefleriniz..

Uygulamaya çalışanlara başarılar diliyorum…

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilecek Yazılarımız 

Instagram Link Çıkartmalarıyla Her Kullanıcının Hikayeye Link Bırakmasına İmkan Sağlayabilir!

2021 Yenilenebilir Enerji

Genç Başarı Eğitim Vakfı ve MetLife Türkiye iş birliğinde düzenlenen “JA StartUp 2021 Türkiye”nin Kazananları Belli Oldu!

Evan Spiegel, Snapchat’i Kuran Adam

 

Sosyal Medya Hesaplarımızı Takip Etmeyi Unutmayın 🙂

Instagram Hesabımız

Twitter Hesabımız

Linkedln Hesabımız

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.