/

James Jebbia, 1994’te Supreme Markasını Kuran Adam

James Jebbia, 1963 yılının 22 Temmuz tarihinde, Amerika Birleşik Devletleri’nin New York şehrinde dünyaya gözlerini açtı. Amerikalı, Birleşik Devletler Hava Kuvvetleri’nde çalışan bir baba ve İngiltereli ev hanımı, öğretmen bir annenin çocuğu olarak dünyaya gelen Jebbia, henüz 1 yaşındayken ailesiyle beraber Amerika Birleşik Devletleri’nden Birleşik Krallık’ın West Sussex isimli ülkesine taşındı.

Burada Crawley şehrine yerleştiler ve Jebbia’nın çocukluğu burada geçmeye başladı. Jebbia’nın küçük yaşlarda oyunculuğa olan ilgisi ve yeteneği sayesinde 1977 yılında ITV’nin Just William dizisinde, 1978 yılında BBC’nin Grange Hill dizisinde ve 1979 yılında ise bir sitcom olan Butterflies dizisinde küçük oyuncu olarak rol aldı.

James Jebbia, 10 yaşına geldiğinde annesi ve babası anlaşmazlık sonucu boşanınca annesi ve babası ayrı olarak büyümek zorunda kaldı. 19 yaşındayken de Amerika Birleşik Devletleri’ne geri dönüp New York City’e tekrar yerleşti. New York City’de Staten Island adlı ilçede bir apartmana 500 dolar ödeyerek kalmaya başlarken bir yandan da iş aramaya başladı. İlk olarak SoHo’da bulunan Parachute adlı bir dükkanda iş buldu. Bu dükkan, minimalist bir paten dükkanı ve giyim mağazasıydı.

Union NYC’nin Kuruluşu

1989 yılında çoğunlukla İngiliz markalarının bulunduğu bir mağaza olan aynı zamanda da James Jebbia’nın ilk girişimi olan Union NYC’yi kurdu. Burada 2 yıl yalnız çalıştıktan sonra 1991 yılından 1994 yılına kadar Stüssy’nin kurucusu olan Shawn Stussy ile beraber çalıştı.

Supreme’in Kuruluşu

1994 yılında ise James Jebbia, ufak bir sokak stili giyim markası ve kaykay mağazası olan Supreme’i kurdu. Supreme’in ilk mağazası Manhattan, New York’taki Lafayette Caddesi’ndeydi. O dönemlerdeki New York kaykaycılarının toplandığı ve sosyalleştiği bir dükkan haline kısa sürede gelmişti.

Supreme’in diğer markalardan ayrılmasının en önemli nedenlerinden biri de cinsiyetsiz ürünlere, cinsiyetsiz hayat tarzına ve kültür çeşitliliğine önem vermesiydi. Jebbia yaptığı gözlem sonucunda marka iş birliği yapmasının gerektiğini ve ilk adımı da çok geçmeden atması gerektiğinin farkına vardı. Robert De Niro’nun “Taxi Driver” adlı filmindeki fotoğrafını ürünlerinin üzerine bastırarak ilk marka iş birliğini gerçekleştirdi. Bu ürünler herkes tarafından çok sevilince, Supreme’in sesini çok daha fazla insan duymaya başladı.

İkinci marka iş birliği ise Vans ile oldu. Vans ayakkabısı üzerine kamuflaj deseni bastırarak halka sunan Supreme markası bu sefer kaykay kullanıcıların favorisi olmayı başardı. Günümüzde de ikinci el olarak 1000 doların üzerinde satılan Supreme x Vans ilk iş birliği ayakkabısı hala büyük ilgi görüyor.

Supreme’in logosu Barbara Kruger adlı sanatçıdan esinlenilerek tasarlandı. Barbara Kruger tarafından tasarlanan ve tüm dünyanın propaganda fontu olarak bildiği Barbara Fontu Supreme markasında görülünce dikkatleri üzerine topladı. Hatta Supreme markası büyüyüp, tanınmaya başlayınca Barbara Kruger, Supreme’e marka tecil davası açtı. Fakat James Jebbia, tasarımın çalıntı olmasığını, sadece Kruger’in sanat eserlerinden esinlendiklerini söyledikleri için dava kapandı.

Supreme gün geçtikçe devleşen bir marka haline geldi. Los Angeles, Londra, Paris, San Francisco, Tokyo gibi büyük ve önemli şehirlerde mağazalarını açmaya başladı. 2006 yılına kadar düzenli olarak kendi dergilerini yayımlayan marka, sosyal medyanın gücünün ne kadar büyük olduğunu anladıktan sonra oraya yöneldi.

Supreme’in güçlü olarak büyümesinin nedenlerinden bir tanesi iş birliğini gerçekten çok iyi yapmasıydı. Bir diğeri ise pazarlama ve reklam stratejilerini çok iyi yapıyo olmasıydı. Bunlardan en önemlisi Supreme’in sınırlı sayıda ürünler çıkartmasıydı. “Drop” kelimesi Supreme sayesinde popüler olan bir kelime oldu. Supreme ürünlerine lansman yaptığında “Supreme yeni bir ürün droplayacak” gibi ifadeler kullanılıyordu. Marka lansmanı yaptığı ve ürünü çıkarttığı gün direkt tükeniyordu.

Supreme bu şekilde yükseldi ve bir diğer popüler olmasına sebep olan kelime ise “hypebeast” oldu. Bu ise Supreme’in fan ailesinin, çok yakın takipçilerinin bir ismi gibi olup, bu markaya aşık olan insanların oluşturduğu bir kültür olmuştu. “Hypebeast”ler Supreme’in yeni bir ürün çıkartacağı haberini alır almaz mağazanın önünde kamp kuracak, sabah akşam o yeni ürünleri bekleyecek kadar markaya aşık olan insanlardan oluşuyordu.

Giysilerin yanı sıra marka, 2010 yılında bir yeniliğe daha imza attı. Artık Supreme’de kıyafetler dışında, Rizzoli tarafından yayınlanan Supreme takvimleri 24 inç kruvazör bisikletleri ve bir Supreme kitabı yayımlandı. Böylelikle marka kıyafet ve kaykay dışındaki alanlara da yayılmaya başladı.

Supreme’in Unicorn Olması

2018 yılının ekim ayında dünya üzerinde 200’den fazla markaya yatırım yapmış olan Carlyle Group, Supreme markasının yüzde ellilik kısmını 500 milyon dolara satın aldı. Bu satın almadan sonra Supreme’in değerlemesi 1 milyar doları geçti. Böylelikle marka unicorn bir girişim oldu.

Supreme Markası’nın İlginç Olan Bilinmeyenleri
  • Supreme mağazası James Jebbia tarafından ilk kurulduğunda toplam maaliyeti sadece 12.000 dolardı. Şimdi ise bir dünya markası…
  • 3 adet Supreme markalı kaykay tahtası 16.000 dolara satıldı. 2006 yılında J.Koons ile çalışan Supreme, “Monkey Trained Skate” adındaki 3 kaykay tahtasını açık arttırma ile 16.000 dolara sattı.
  • Supreme Metro Kartları 2017 yılında New York’ta metro kartlarının üzerine Supreme’in logosunun basılması kararı verildi. Fakat marka her zamanki stratejisiyle bu kartları sınırlı sayıda çıkarttığını duyurdu. Gerçek fiyatı 6 dolar olan bu kartlar birçok internet sitesinde 100 dolar ile 1000 dolar arasında satılıyor.
  • 170 dolardan başlayan Supreme tuğlaları! Supreme sadece bir kıyafet ve kaykay markası değildi. Aklınıza gelebilecek ne varsa satılıyor ve sevilerek de alınıyordu. Marka üzerinde Supreme logosu olan bir tuğla bile sattı ve hala satmaya da devam ediyor. Yine tahmin edeceğiniz üzere sınırlı sayıda çıkan tuğlaların gerçek fiyatı 30 dolardı. 2016 yılında çıktıktan sonra saniyeler içinde tükendi ve 2. El olarak 170 dolardan başlayıp 1000 dolara kadar fiyatı çıktığı görülebiliyor.

 

  • James Jebbia hala Kaykay sürmeyi bilmiyor! Markanın kurucusu James Jebbia, bir röportajında kaykay sürmeyi hala bilmediğini fakat görüntüsünün ve kaykay tahtası üzerine yapılan grafitilerin hoş olduğunu söyleyerek Supreme’i bu yüzden açtığını söyledi. Ayrıca bu markayı açma sebeplerinden bir tanesi de o zamanlarda kaykay ile ilgili çok marka olmadığının farkına varması oldu. Böylelikle bu kültürün bir öncüsü olarak sayılıyor.
James Jebbia’nın Özel Hayatı

James Jebbia şu anda Bianca Jebbia ile evli ve iki çocuk babası. Şu anda New York’ta aşağı Manhattan’ın West Village semtinde yaşıyor.

Supreme’in internet sitesine buradan ulaşabilirsiniz.

James Jebbia’yı ne kadar iyi tanıyorsun? Eğer sen de kendini test etmek istersen, SUPREME’NİN KURUCUSU JAMES JEBBİA’YI NE KADAR TANIYORSUN? testimize göz at!

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılarım

Güney Işıkları Da Var Mı?

Ingvar Kamprad, 17 Yaşında IKEA’yı Kuran Adam

Caizcoin Nedir? Caizcoin Gerçekten Caiz Midir?

Toplam 45 Bin₺ Ödüllü ESA Esports Otomobol Kupası Başlıyor!

Bindirbeni Nedir?

Gucci’den 12 Dolara Ayakkabı Sahibi Olun!

Girişim Haber 

Serra Taş

Müzikten, spordan ve gezmekten keyif alan bir üniversite öğrencisiyim. Her gün yeni bilgiler keşfedip bu bilgileri paylaşmak, farkındalık yaratmak, insanların hayatlarına biraz olsun iyi bir şekilde dokunabilmek ise beni ben yapan motive kaynaklarım.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.