İşletmelerin Gıda İsrafına FAZLA Çözümü

İşletmelerin Gıda İsrafına FAZLA Çözümü

Sunduğu teknolojik çözümlerle 5 yıldır 30 bin ton gıdayı israf olmaktan kurtaran Fazla Gıda, şimdi de “FAZLA” uygulamasıyla gıda işletmelerinin “israfa dur” derken ek gelir elde etmelerini sağlıyor.

İşletmelerin Gıda İsrafına FAZLA Çözümü

Dünyada üretilen her 3 gıdadan 1’i çöpe gidiyor. İsraf olan gıda bir taraftan toplam karbon emisyonunun %8’ine sebep olurken, diğer taraftan da bu israfın belli bir kısmının kurtarılması bile bugün dünyada açlık çeken 800 milyon insanın bu sorununu çözebilir durumda.

2017 yılından bu yana 30 bin ton gıdayı kurtaran, bu sayede 75 bin tondan fazla karbon salımını engellemiş olan ve kurtardığı gıdaların bir kısmını bağış operasyonları aracılığıyla aylık bazda düzenli olarak 1.100.000’in üzerinde ihtiyaç sahibine ulaştıran Fazla Gıda’nın HORECA işletmelerine ve perakendecilere hitap eden FAZLA uygulaması hem israfı önleyecek hem de ihtiyaç sahiplerine ulaşacak.

 

İşletmelerin Gıda İsrafına FAZLA Çözümü

FAZLA uygulaması; restoran, kafe, mezeci, pastane ve market gibi işletmelerin gün içinde satışını gerçekleştirememe ihtimali olan, üretim fazlası veya çeşitli sebeplerle ertesi güne kalma riski taşıyan ürünlerini son tüketiciye ön satış yaparak gün sonunda indirimli fiyatlarla buluşturduğu bir uygulama. Bu şekilde gıda satış noktaları gün sonunda ellerinde kalan ürünleri ile gıda kurtarma hareketinde yer alırken yeni müşterilere de erişim imkanı buluyor. Uygulama ayrıca fazla üretilen ürünler üzerinden işletmelerin finansal kazanç elde etmelerine ve atık oluşumuna bağlı karbon ayak izlerini en aza indirmelerine de olanak tanıyor.

İşletmelerin Gıda İsrafına FAZLA Çözümü

Fazla Gıda Pazarlama Müdürü Koray Koçer,

“Gıda üretimi ve satışı yapan işletmelerde gıdaların yüzde 10’u ila 20’si arası her gün israf oluyor. Fazla üretim ya da gün içerisindeki düşük talep nedeniyle satılamayan bu gıdalar hala tüketime uygun durumdayken çöpe gidiyor. FAZLA, bu taze gıdaların %50 indirimli şekilde tüketicilerle buluşmasını sağlıyor. İşletmeler, gün içerisinde satamama riski gördükleri ürünleri sürpriz kutular şeklinde uygulamada listeliyor. Tüketiciler uygulama üzerinden diledikleri işletmelerin sürpriz kutularını satın alarak belirlenen teslimat saatinde işletmeye giderek kutularını teslim alıyor. Gün içerisinde satılamayan taze ürünlerle dolu olan kutular tüketicilere her seferinde farklı ve sürpriz lezzetler sunuyor. Yani işletmelerin günlük olarak ürettiği ancak gün içerisinde satma şansı bulamadığı ürünler uygulama aracılığıyla tüketicilerle buluşuyor. Uygulamamız şimdilik sadece İstanbul’da binlerce tüketiciye ve yüzlerce işletmeye ulaştı. 2022 içerisinde tüm Türkiye’de yer almak için çalışmalarımız hızla sürüyor. Uygulamada yer almak, işletmeler için tamamen ücretsiz. Hareketimize katılmak isteyen işletmeler FAZLA uygulaması içerisinden ya da www.fazla.com websitemizden bize ulaşabilirler.” şeklinde konuştu.

İşletmelerin Gıda İsrafına FAZLA Çözümü

Fazla Gıda Kimdir ?

Fazla Gıda 2015 yılında kurucuları Olcay Silahlı ve Arda Eren’in İklim Eylemi’ne yönelik teknoloji tabanlı bir girişim ile çözüm bulma amacı ile fikir olarak ortaya çıkmıştır. Gıda Atığı kaynaklı oluşan karbon salımı İklim Değişikliğine sebep olan karbon salımının %8’ini oluşturmaktadır. Gıda tedarik zincirinde oluşan gıda atığının 2030 yılına kadar %50 azaltılması için teknoloji tabanlı çözümler oluşturmak amacı ile yola çıkan kurucular, 2016 yılında Fazla Gıda’yı resmi olarak kurarak özel sektörde konu üzerinde farkındalık yaratma çalışmalarına başlamış ve etki odaklı bir girişim olarak 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na dikkat çekmek ve yeni girişimlerin oluşması konusunda örnek oluşturmayı hedeflemiştir. Gıda Atığını önlerken diğer iki önemli Küresel Hedef olan Sorumlu Üretim ve Tüketim ile birlikte Açlığa Son hedeflerini de çözerek dönüşüm ekonomisi oluşturma konusunda niyetini ve sağladığı altyapı ile başarılı örnekleri ortaya çıkartan Fazla Gıda, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı(UNDP) tarafından desteklenen Accelerate 2030 Hızlandırma Programı’na seçilen dünyadan 9 etki odaklı girişimden biri seçilmiş ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından organize edilen 2017 Cenevre Sosyal Fayda Zirvesi’nde Türkiye’den tek temsilci olarak yer almıştır. Günümüzde sosyal sorunların çözümü için Devlet Kurumları ya da Dernek ve Vakıfların tek başına tüm sorunlar ile başa çıkmasının mümkün olmadığı görüşü ve kar amacı güden işletmelerin de en az dernek ve vakıflar kadar sorumlu olduğu düşüncesi ile iş yapış şekillerini sosyal sorumlu şekilde değiştirmeleri ya da kurmaları gerektiğini düşünerek bu konuda örnek olmak misyonu ile çalışan Fazla Gıda, sadece Türkiye’de değil Dünya’da da etkin şekilde Gıda Atığı ve Açlık ile mücadelede sağladığı teknoloji altyapısı ile çözüm üretmektedir.

 

*Bültenden Düzenlenmiştir

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Fatma Koyun

Güncellenen dünyayı kendi değerlerim etrafında dizayn ederek her gün deneyim kazanmaya çalışan bir üniversite öğrencisiyim. Asıl maharetin bilmekten geldiğine inanırım ve buna paralel olarak da bir öğrenme hevesine sahibim . Ayrıca gözlemlemeyi , yazmayı , insanlarla konuşmayı ve araştırmayı da çok severim.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.