/

Insider Nasıl Unicorn Oldu?

Bu yazımızda Türkiye’nin 6. unicornu, yazılım alanında ise ilk unicornu olan Insider girişiminin kuruluşundan itibaren attığı adımları ve nasıl unicorn olduğunu derledik. Umarız ilham ve keyif aldığınız bir yazı olur…

Insider Kaç Yılında Kuruldu ve Kurucuları Kimdir?

Insider, 2012 yılında “SociaPlus” ismi ile 5 ortak tarafından kurululdu: Arda Koterin, Hande Çilingir, Mehmet Sinan Toktay, Serhat Soyuerel, Muharrem Derinkok. Okan Yedibela

Insider Girişiminin Amacı Nedir?

Şirketin temel amacı, e – ticaret sitelerini merkezine alıp bu sitelerin satışlarını artırmaya yarayan çeşitli araçlar sağlamaktır. Algoritma ve yapay zekanın yardımıyla bir sonraki adımda ne olacağını hesaplayarak bu şirketlerin hayatlarını basitleştirmek için çalışan Insider, 2012 yılından beri amacı uğrunda özveri ile devam ediyor.

Insider’ın Kuruluşundan Bu Yana Attığı Önemli Adımlar

Öncelikle Insider tüm sektörü inceleyerek ve listeleyerek başladıklarını söylüyor. Bu listeleme ve filtreleme metoduna “Lead Qualification” deniyor. Bu listeleme yöntemiyle Insider, müşterilerine puanlar verip onları daha iyi anladı ve doğru müşterilere ulaştı. Bu ulaştığı müşterilerine ise “Cold Calling” isimli satış yöntemi uyguladı. Daha sonra yeni müşteriler kazanmaktansa elinde olan müşterilerini hep bünyesinde tutmaya odaklandı. En büyük ve sürekli müşterisi de Beymen’di. Bu Insider’ı çok güçlendirdi.

Asıl Insider kurulduğu yıldan bu yana hangi önemli adımları attı? Gelin beraber Insider zaman yolculuğuna çıkalım.

  • 2013 yılında SociaPlus ismi ile bilinen şirket, Galata Business Angels’tan 400.000 TL yatırım aldı. Bu ilk yatırımdan 9 ay sonra şirket Rusya’ya açıldı.
  • 2014 yılında ikinci yatırımlarını Aslanboa Capital’den aldıktan sonra New York merkezli uluslararası girişimci ağı olan Endeavor Girişimcisi olarak seçildiler. Bu çok önemli bir dönüm noktası oldu ve şirket hızla yükseldi. Bu noktadan sonra yurt dışına daha da ağırlık verdiler.
  • 2016 yılında Wired dergisi “İstanbul’un En Gözde 10 Grişimi” isimli listeyi açıkladı. SaaS alanında ise Insider’ı seçti.
  • Yine 2016 yılında Insider, 2.2 milyon dolar yatırım aldı. Bu yılda girişimin Londra, Moskova, Singapur, Dubai, Varşova, İstanbul, Kuala Lumpur, Jakarta ve Milan’da ofisleri bulunuyordu. Dünyaya kısa sürede hızla yayılmaya başlamışlardı.
  • 2017 yılında 500 Startups’tan yatırım aldı ve bu yatırımla 17 ülkede faaliyet göstermeyi amaçladı. 2017 yılında Tokyo, Singapur, Londra, Dubai, Moskova, Varşova, Kuala Lumpur, Cakarta ve İstanbul olmak uzere 10 ülkede faaliyet gösteriyordu.
  • Yine 2017 yılında yeni martech platformu olan InOne isimli platformu çıkardı.
  • 2018 yılında şirket, Ukrayna merkezli yapay zeka girişimi Infinitesoft’u satın aldı. Böylelikle yapay zekâ konusunda daha da gelişmiş oldu. Gelişen şirket hızla büyümeye devam ediyordu.
  • Yine 2018 yılında dünyanın önde gelen girişim sermayesi Sequoia Capital’dan 11 milyon dolar yatırım aldı. Bu yatırım Insider’ı çok güçlendirdi.
  • Ardından yine 2018 yılında yurt dışında çalışma imkanı sağlayan SAM Academy programını başlattı.
  • 2019 yılında InStory’i çıkardı.
  • Yine 2019 yılında Eureka’yı çıkardı.
  • 2020 yılında Sequoia Capital, Riverwood Capital, Endeavor Catalyst ve Wamda Capital’in dahil olduğu turda toplam 32 milyon dolar yatırım aldı. O yılda 500’den fazla çalışanıyla 23 ülkede faaliyet gösteren şirket, hızla ve gücüne güç katarak başarı merdivenlerini tırmanıyordu. Aynı zamanda 2020 yılı Endeavor Lindas Ödülü’nün de sahibi oldular.
  • 2022 yılında ise unicorn ve turcorn oldu!

121 milyon dolar yatırım aldı. Türkiye’nin 6. Unicornu Yazılım alanındaki ilk unicornu oldu.

Şu anda 5 kıtada 800’den fazla Insider üyesine sahip olan 25 ofisleri var.

Insider kurucusu Hande Çilingir’in açıklaması:

“INSIDER Nisan 2012 yılında kuruldu. Kurulum aşamasında bizim gibi teknoloji işlerinde özellikle dünyadaki örneklere bakmak başarılı girişimcileri izlemek önemlidir. 2012’de başladık ondan önceki bir sene ise tamamıyla araştırma ve geliştirme ile geçti. 13 yatırımcıdan yatırımlar aldık.

Bizim hedefimiz uluslararası bir şirket olmak olduğu biçin 9. ayda yurtdışı açılımımızı gerçekleştirdik. Şu an INSIDER olarak 5 farklı ülkede fiziksel ofisi olan ekibi 100 kişiyi geçmiş ve Türk teknolojisini yurtdışına ihraç eden bir yazılım şirketiyiz. Asıl uzmanlığımız ise özellikle kullanıcı davranışlarını kaydedip takip ederek kullanıcın bir sonraki hareketini tahminliyor olmak.”

Ayrıca Hande Çilingir’in felsefesi ise: “İnsanlık için bir şey yapmak, insanların hayatına yeni bir şeyler katıp, bir dokunuş ile farklılık yaratan bir girişimin parçası olmak.”

“Zor zamanlar güçlü insanlar yaratır. Güçlü insanlar da çözüm üretir. İnsanın hayatında iki önemli gün vardır. Biri doğduğu gün, diğeri de neden doğduğunu keşfettiği gün. Bu ikinciyi keşfedenler birbirlerini bulduklarında ortaya güzel bir sinerji çıkıyor. Benim için de böyle oldu. Mükemmel bir ekibimiz var”

Başarı basamaklarını emin adımlarla tırmandığını gördüğümüz Insider, hak ettiği başarıya sahip oluyor! Bizler de Insider ile gurur duyuyor ve başarılarının devamını diliyoruz.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Serra Taş

Müzikten, spordan ve gezmekten keyif alan bir üniversite öğrencisiyim. Her gün yeni bilgiler keşfedip bu bilgileri paylaşmak, farkındalık yaratmak, insanların hayatlarına biraz olsun iyi bir şekilde dokunabilmek ise beni ben yapan motive kaynaklarım.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.