/

Güney Işıkları Da Var Mı?

Güney Işıkları’nı daha önce hiç duydunuz mu? Bu isim Kuzey Işıkları’ndan aşina olduğunuz için bilindik bir şey gibi gelebilir ama aslında çoğumuz Güney Işıkları’nın farklı bir şekilde var olduğundan bir haber. Oysa ki en az kuzeydeki ışıklar kadar güneydekiler de mükemmel. Peki neden Güney Işıkları’ndan çok bahsedilmiyor? Keyifli okumalar..

Kutup Işıkları Nedir?

Önce biraz bilgi edinelim 😋 Kutup Işıkları ya da Kutup Auroraları dünya üzerindeki kutup bölgelerinde bulunan ve olağanüstü bir görsel şölene sebep olan ışıklara denir. Bu ışıklar yeryüzünün manyetik alanı ve Güneş’in saçtığı yüklü parçacıkların etkileşimi sonucunda çıkan doğal ışımalarla oluşur. Dünya’nın kuzeyinde bu etki Kuzey Işıkları yani Aurora Borealis, Dünya’nın güneyinde ise bu etki Güney Işıkları yani Aurora Australis ışıkları olarak adlandırılır.

Bu ışımalar ağırlıklı olarak atmosferin termosfer olarak da bilinen iyonosfer adlı katmanında gerçekleşir. Yaygın olarak kuzey ve güney yarım kürelerinin 60 derce ve 72 derece enlemleri arasında görülür ve evet Güney Işıkları da tabii ki var ve onlar da bizleri kuzeydekiler kadar büyülüyor 😊

Peki Bu Sözcükler Nereden Geliyor?
  • Aurora aslında Roma mitolojisindeki şafak tanrıçasına verilen isimdir. Yunan mitolojisinde ise gül parmaklı Eos olarak geçer. Fakat bu ışıklara Aurora ismi verilirken daha çok Roma mitolojisindeki şafak tanrıçasından esinlenildiği biliniyor.
  • Boreas ise Yunanca da kuzey rüzgarı anlamına geliyor. Bu isim Pierre Gassendi tarafından 1621 yılında verilmiş.
  • Kutup Işıkları’na ise Cree yani bir diğer adıyla Kri halkı da bu ilginç olaya Ruhların Dansı adını vermiş. Orta çağ zamanlarında Avrupa’da bu olayın Tanrı’dan birtakım işaretler olduğuna inanılırmış.
Peki Güney Işıkları Varsa Neden Bu kadar Az Duyuluyor?

Hepimizin bildiği ve birçoğumuzun da görmek için can attığı, hayallerini süsleyen Kuzey Işıkları’na rakip olan Güney Işıkları aslında Kuzey Işıkları gibi aynı sıklıkta ve aynı güzellikte oluşuyor. Fakat Kuzey Işıkları insanların daha kalabalık olan yaşadığı yerlerde gözüküyor. Bu ışıklar Kuzey Amerika, Kuzey Avrupa ve Rusya’dan rahatlıkla gözlenebildiği için kendilerinden de daha  çok bahsettirmeyi başarıyorlar.

Güney Işıkları’nın oluştuğu bölgelerde ise yerleşim ya hiç yok ya da yok denilebilecek kadar az olduğundan bazı insanlar bu ışıkların sadece Kuzey Işıkları olduğunu ve kuzey yarım kürede görüldüğünü düşünüyorlar. Avustralya, Yeni Zellanda, Arjantin’in güney sahilleri ve Şili’nin güney sahilleri ise Güney Işıkları’nının uzaktan da olsa izlenilebileceği yerlerden bazıları. Ayrıca bu ışıklar yeşil Kuzey Işıkları’nın pembe kardeşleri olarak da biliniyor.

Oluşma zamanları

Kuzey ışıkları aslında yılın her günü oluşabiliyor. Fakat en sık görüldüğü zamanlar yılın ekinoks zamanları ve daha çok ekim ile mart ayları arasında görülme şansı daha fazla oluyor. En sık görülme saat aralığı ise 23.00 ile 02.00 arasıdır.

Kuzey Işıkları için böyle bilgiler verilebilirken maalesef Güney Işıkları için aynı bilgiler verilemiyor. Yine bu ışıklar da yılın her günü oluşuyor fakat bu ışıkların görülme olasılığı kuzeydekilerden çok daha az.

Hatta BBC News’teki bir habere göre Avustralya’nın doğu kıyısındaki Tasmanya eyaletinde Güney Işıkları’nı bekleyen fotoğrafçılardan biri yıllardır bu anı beklediklerini ve gece gündüz bunun için uğraştıklarını anlatmış.

İlham Almaya Devam Edin!

GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ VE KULAKLIĞIN BİRLEŞİMİ: BOSS FRAMES

SAĞLIKLI VE TEMİZ KAMUSAL ALANLAR İÇİN URBAN SUN!

Zoom Görüşmelerinden Kaçmak Mümkün Mü?

Tasarımların Vintage Hali, Hepimizin Aşina Olduğu Ünlü Logolarda!

Girişim Haber 

Serra Taş

Müzikten, spordan ve gezmekten keyif alan bir üniversite öğrencisiyim. Her gün yeni bilgiler keşfedip bu bilgileri paylaşmak, farkındalık yaratmak, insanların hayatlarına biraz olsun iyi bir şekilde dokunabilmek ise beni ben yapan motive kaynaklarım.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.