Girişimcilik Gerçekten Ruhunda Var Mı?

GİRİŞİMCİ

“Bütün insanlar girişimcidir. Bir işletme kurmaları gerektiği için değil, yaratma arzusu insan DNA’sında kodlandığı için.” Reid Hoffman

Bazı insanlar doğuştan girişimcidir bazıları ise buna dahil olmaya çalışırlar ancak hiçbir zaman gerçek bir girişimci olamazlar. Ya sıkılıp bırakırlar ya da mazeretler üretip kendilerini savunurlar.

Bu yazımda gerçekten girişimci olan, pes etmeden, tüm kalbiyle ve benliğiyle kendini girişimciliğe adayan kişilerin sahip olduğu 10 özelliği dile getireceğim. Kim bilir, belki sizler de bu yazıyı okurken kendinizden bir şeyler bulup bir girişimci olacaksınızdır.

GİRİŞİMCİ

Girişimci Nedir?

Girişimci; ticaret, sanayi gibi alanlarda sermaye koyarak bir işi yapmaya girişen, kâr amacıyla riski üzerine alan kişidir. Girişimci mal ve hizmet üretebilmek için bütün üretim öğelerini en iyi koşullarda bir araya getirir. Kâr amacı güderek riski üzerine alır ve ihtiyaçları karşılamak için üretim öğelerini satın alır, bunları bir araya getirecek imkânı sağlar. Kâr amacı gütmekle beraber zararı da kabullenir.

Kaynak: tr.wikipedia.org

Peki, siz gerçekten bu ruha sahip misiniz yoksa kendinizi mi kandırıyorsunuz?

1. Kararlılık

Her girişimcin ruhunda olan bu özellik, karar vermeye ve realist bir şekilde muhakeme yapabilme yeteneğine dayanır. Karalılık özelliği girişimci ruhlu insanların girdikleri işlerdeki konumunu güçlendirir. Sonu iyi olmayan bir şeyi tercih etse bile bunu sakinlikle avantaja çevirir ve eğer birlikte çalıştığı insanlar varsa o insanlara kararlılığıyla güven verir.

2. Özgüven

Özgüven bir girişimcinin olmazsa olmaz özelliğidir. Eğer kişi özgüvenliyse ve bu özgüveni doğru yerlerde kullanıyorsa ayrıca özgüveni egoyla karıştırmıyorsa o kişi için eninde sonunda başarılı olacaktır diyebiliriz. Bu noktada özgüveni ego ile karıştırmamak ayrı bir önem taşımaktadır. Girişimcilerin en önemli özelliklerinin başında kibir sahibi olmamaları gelir. Bunun içinde hayatlarına egoyu hiçbir zaman dahil etmemelilerdir. Çünkü bir işin büyümesini istiyorlarsa bu iş için çalışan insanların emeklerine ve desteklerine ihtiyaçları olduğunu bilmelidirler.

GİRİŞİMCİ

3. Azim

Girişiminiz yeni bir girişim ise bu sizin için gerçekten önemlidir. O işi başlatmak kadar devam ettirmek de bir o kadar önemlidir. Yılmadan, pes etmeden devam eden işlerin getirisi de iyi olacaktır. Tabi ki bu konuda sabır da devreye girer. Sabırlı olmak bazen harekete geçmekten daha iyidir.

4. “Dalgasız Denizde Herkes Kaptan”

Girişimcilik aslında bu çerçevede ilerleyen bir süreçtir. Zorluklara karşı göğüs geremeyen buna çekinen kişinin girişimci olması beklenir bir durum değildir. Zorluklar her zaman olacaktır, olmalıdır da. Zorluklar olmasaydı bunca başarılı girişimci kişi bugün bu noktada bulunamazlardı. Her karşılaştığımız zorluk bizleri daha da heveslendirmeli yaptığımız işe daha çok bağlamalıdır.

“Mesele nakavt olup olmadığınız değil, ayağa kalkıp kalkmayacağınızdır.” Vince Lombardi

GİRİŞİMCİ

5. Sürekli Pozitif Değil, Realist Olunmalıdır.

Eğer bir girişiminiz varsa ve bu girişiminizin devamını getirmeye çalışıyorsanız pozitif olmak pek de işinize gelmeyebilir. Şirketiniz gerçekten kötü durumda ise siz de ‘evet hallolacak, devamı gelecek her şey güzel olacak’ şeklinde düşünüyorsanız bu durum sizin aleyhinize olacaktır. Böyle bir durumda objektif bir durum değerlendirmesi yapmak ve sorunlara gerçekçi yaklaşmak sizler için işleri daha iyiye götürebilir.

6. Risk Alabilmeli

Bir girişimin iyi zamanları olduğu kadar zorluklarının olduğu zamanlar da olabilir. Zorlukları aşmak için belli riskler alması gerekebilir. Doğru zamanda risk aldıkları zaman, yaptıkları işte çok daha başarılı olacaklardır ve girişim adına daha fazla tecrübe edinmiş olacaklardır.

GİRİŞİMCİ

7. Yöneticilik

Her girişimci aslında çok iyi bir liderdir. Girişimcilik ruhuna sahip olan herkes de hayatlarının her alanında yönetimi ele almalılardır. Sadece girişimlerini yönetebilmek değil zamanı yönetebilmek, önceliklerini yönetebilmek gibi eylemler de bu noktada çok önemlidir. Liderliğinin yanında öngörülü olmak ve durumu iyi yönetmek girişimcin olmazsa olmazlarındandır.

8. İletişim Becerileri

İyi bir girişimci aynı zamanda iyi bir satıcıdır. Bu satış sadece ürün ve hizmet değildir. Girişimciler öncelikli olarak fikirlerini satabilmelidir. Aksi takdirde fikirleri havada kalacaktır. İşte bu noktada da iletişim becerileri ön plana çıkacaktır. Ne kadar iletişimi kuvvetli ve yerinde ise o kadar başarılı bir girişimci olacaktır.

GİRİŞİMCİ

9. Stres Yönetimi

Stres, hepimizin baş etmekte zorlandığı bir duygudur. Bu duygu yeteri kadar iken çok iyi bir verimle işlerimizi gerçekleştirebiliriz. Eğer bu duyguyu yönetemeyip büyümesine izin verir isek her şey daha karmaşık hale gelir. Girişimci de bu duyguyla baş etmeyi öğrenmelidir. Sonuçlara bakarak demoralize olmadan kendisini hedefe odaklayarak stresini azaltabilmelidir.

10. Fırsatları Değerlendiren

Başarılı girişimciler, önlerine çıkan her fırsatı değerlendirebilmelidir. Bunun için de iyi bir gözlemci olmalı ve analitik zekâya sahip olmaları gerekmektedir. Bazı zamanlar önünüze fırsatlar çıkmayabilir. Ancak bunu lehinize de çevirme imkânına sahipsiniz. Fırsat önünüze çıkmıyorsa siz fırsatınızı kendiniz yaratabilirsiniz.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Kişisel Gelişim Yazılarımız

6 Etkili Sunum Tekniği

Zamanınızı Verimli Kullanın; Pomodoro Tekniği

HAYIR DİYEBİLMENİN 6 YOLU

 

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.