/

Girişimci Kimdir? Kimler Girişimci Olur?

Girişimci Kimdir? Kimler Girişimci Olur?

  Girişimci, bir iş fikri olan ve bunu hayata geçirmek için öz sermayeye ihtiyaç duyan kişidir. Girişimcilik ise kâr elde etmek için riski üzerine alan kişidir. Devletin girişimciler için verdiği birçok destek bulunmaktadır. Girişimcilerin bu desteklerden yararlanmak için nasıl bir yol izlemeleri gerekiyor? Başvuruda bulunmadan önce fizibilite çalışması ve girdiği sektörün analizini çok iyi yapması gerekiyor. Her şeyden önce piyasayı iyi araştırması gerekmektedir. Girişimci olmanın en önemli kriterlerinden biri de piyasada olmayan, hiç denenmeyen bir ürünü üreterek onu satmaktır. Bu nedenle de tüm bunları yapmadan işinizi kursanız bile kısa bir süre sonra hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz.

 

29 Yaş Altı Genç Girişimci Desteği Nedir?

  29 yaş altı genç girişimci desteği nedir? 29 yaş altı genç girişimci desteği, ağır vergi prosedürleri sebebiyle kendi şirketini kuramayan, 18–29 yaş arası girişimcileri teşvik eden bir düzenlemedir. 18–29 yaş arasındaki girişimciler, 75.000 TL’ye kadar olan kazançlarının gelir vergisinden üç vergilendirme dönemi boyunca muaf tutulmaktadır. Aynı zamanda ilk bir yıl boyunca Bağ-Kur primleri devlet hazinesi tarafından karşılanıyor. Bu vergi muafiyetinin kapsamı, yazımızın üst paragrafında da belirttiğimiz üzere üç yıldır. Bu destek programından faydalanmak için öncelikle şirket kuruluşunda ilk defa vergi mükellefi olma şartı bulunuyor. Daha önceden iş yeri açtıysanız ya da geçmişte bir şirkete bir ortak olduysanız genç girişimci desteğinden yararlanamıyorsunuz. Ayrıca 01.06. 2018 tarihinden sonra adınıza kurulan herhangi bir şahıs şirketi veya adi ortaklık şirketi bulunanlar maalesef bu genç girişimci destek programlarından faydalanamıyor.

 

Genç Girişimci Destekleri Neler?

  Devlet tarafından genç girişimcilere sağlanan devlet destekleri neler? 2022 yılı itibariyle 29 yaş altına nasıl girişim destekleri veriliyor? Bu konuları ele alacağız. Temel olarak sağlanan iki tane destek var. Bir tanesi 75 bin liralık gelir vergi desteği diğeri ise Bağ-Kur prim desteği. Bu desteği almak için öncelikle 18 yaşından büyük, 29 yaşından küçük olmanız gerekiyor.

 

Genç Girişimci Olmanın Avantajları Nelerdir?

Genç girişimci olmanın avantajı işletme kurup destek başvurusu yaptıktan ve başvurunuzun onaylanması durumunda kuruluş ve performans desteğinden yararlanabilmenizdir. Genç girişimcilerin tamamını kapsayan kuruluş desteği ve artı performans desteğinden de faydalanabiliyorsunuz. Performans desteğinden yararlanabilmek için iş yeri açtıktan bir yıl sonra 5000 TL değerinde genç girişimci performans desteği alırlar. İkinci yılı doldurduktan sonra ise artı 5000 TL alıyorsunuz. Yani toplamda 10.000 TL destek almış oluyorsunuz. Bu konuda KOSGEB’in kendi sitesinden güncel olarak yayınladığı girişim haberlerini takip ederek tüm gelişmelerden anında haberdar olabilirsiniz.

Girişimci Kimdir? Kimler Girişimci Olur?

KOSGEB’in Gençlere Verdiği Destek Nedir?

KOSGEB’in genç girişimcilik destek programı içinde farklı bir destek programından anlatılmak istenen ilk kez vergi mükellefi olacak girişimcilerin Bağ-Kur primlerinin bir yıl boyunca devlet hazinesi tarafından karşılanmasıdır. İşletmelerin açılmış olduğu tarih itibariyle 30 yaşından gün almamış gençler üç vergi yılı için vergi giderlerinden muaf tutulurlar. Bunun KOSGEB destek programı ile herhangi bir ilgisi yoktur. Bu konuda KOSGEB’in size sağladığı bir vergi avantajı olmaz. Genç girişimci desteğinin gençlere sağladığı avantajı ile KOSGEB girişimci destek programıyla gençlere sağlamış olduğu vergi avantajı birbirinden farklıdır.

 

2022 KOSGEB Genç Girişimci Hibe Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?

Ekonominin ilerlemesinin yanı sıra istihdam sorunlarının çözüme ulaşması için girişimciliği yaygınlaştırmayı hedefleyen 2022 KOSGEB genç girişimci hibe desteği için başvuru işlemleri e-Devlet Kapısı üzerinden ücretsiz olarak gerçekleştirilebilir.

Girişimci Kimdir? Kimler Girişimci Olur?

Başvuru Süreci ve Şartlar

l 10 gün içinde şirket açılış bildirim şartı: Şirketinizi kurduktan sonra 10 gün içerisinde bağlı bulunduğunuz vergi dairesine bunu bildirmeniz gerekiyor. Vergi dairesinden aldığınız yazıyla birlikte SGK’ye giderek başvuru dilekçeniz, vergi levhanız ve genç girişimci onay belgeniz ile birlikte teslim ederek başvurunuzu yapmış oluyorsunuz.

l Kendi adına şirket açma: Genç girişimcilik desteğinden yararlanabilmek için öncelikle iş yeri kendi adınıza açılmalıdır.

l İş yerinin başında kişinin kendisinin olması gerekiyor: Ne iş yapıyorsanız o işin başında mutlaka kendiniz olmanız gerekiyor.

l Kaydınızın tam mükellefiyet olarak geçmesi gerekiyor: Yerleşim yeriniz Türkiye de ise ve burada bir faaliyet gerçekleştiriyorsanız tam mükellefiyet kapsamına giriyorsunuz. Diğer türlü bu destek programından faydalanamazsınız.

l Hangi şirket tipi için teşvik geçerli? Genç girişimcilerin en çok merak ettiği konulardan biri de hangi şirket tipinde bu teşviğin geçerli olduğudur. Teşvik sadece adi ortaklık ve şahıs şirketleri için geçerlidir. Anonim ve limitet şirketleri bu uygulama kapsamına girmez.

l Ortak olduğunuz kişi ile birlikte bu muafiyetten yararlanabilir misiniz? Bunun için iş ortaklarının tamamının aynı anda şartları yerine getirmesi gerekir. Faaliyetiniz adi ortaklık ya da şahıs şirketi bünyesindeyse, ortak olduğunuz kişi ya da kişilerle işe başlama tarihleriniz aynıysa, bu kişiler 29 yaşını doldurmadıysa ve ilk defa işletme kuruyorsa bu muafiyetten yararlanabiliyorsunuz.

l Bir işletme devir alanlar bu muafiyetten yararlanabilir mi? Devraldığınız kişi eşinizse ya da üçüncü dereceden akrabanızsa bu muafiyetten yararlanamazsınız. 

 

Bu Muafiyet Hangi Vergileri Kapsıyor?

  2022’de vergi dairesinin vergi muafiyeti neleri kapsıyor? 29 yaşının altında, işletme kurmak isteyen genç girişimciler tüm bu vergilerin hepsinden muaf olmuyor. Öncelikle bu konunun altını çizmek istedik. Gelirlerinin 75.000 TL ye kadar bölümünden üç vergi yılı boyunca vergiden muaf tutuluyorlar. Bunun dışında KDV, stopaj, damga vergisi gibi belli tutarların ödenmesi gerekiyor.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Kişisel Gelişim Yazılarımız İçin Buraya Tıklayınız

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.