/

Teknoloji girişimleri Fernvaille ve Delivery One yatırımcılarını arıyor

Kitle fonlama platformu fonbulucu iki teknoloji girişimini eş zamanlı olarak fonlamaya sundu. 17 Nisan Pazartesi günü paya dayalı kitle fonlama turuna çıkan girişimler, Web3 tabanlı oyunlar geliştiren Fernvaille ile akıllı teslimat ağı Delivery One oldu. Yatırım turlarında Fernvaille şirket paylarının %8’sini yatırımcılara arzıyla 7,2 milyon TL fon talep ederken, Delivery One şirket paylarının %7’si karşılığında 5 milyon TL fon hedefliyor. 

RushAway ve VR Okey adlı oyunlarının yanı sıra blockchain teknolojisine dayalı pek çok Web3 oyunu geliştiren Fernvaille ile IoT tabanlı lojistik çözümler sunan Delivery One girişimleri, Türkiye paya dayalı kitle fonlama sisteminin en güçlü oyuncusu fonbulucu’da yatırım turuna çıktı. 17 Mayıs’a kadar kampanyasını sürdürecek olan Fernvaille’in toplam fon talebi 7,2 milyon TL iken; 5 milyon TL taleple yatırımcılarla buluşan Delivery One, Picksy Lite ürünleriyle 16 Haziran’a kadar turda kalacak. 

Fernvaille: Paya dayalı kitle fonlaması ile kurulan ilk oyun şirketi 

Paya dayalı kitle fonlaması ile kurulan ilk oyun şirketi olan Fernvaille Oyun Teknolojileri şirketi; benzersiz kurgusu ve hikayesi ile oyun dünyasının popülerlerinden Battle Royale türündeki Fernvaille projesiyle, 2021 yılında çıktığı yatırım turunda hedeflenen ve ek olarak bildirilen tüm fonlamayı başarmıştı. Girişim, o dönemde iki rekor birden kırarak 545 yatırımcıdan %222 oranında ön yatırım talebi toplamış, 516 bin TL değerinde arz edilen %8,4 şirket payına karşılık ödeme yapan yatırımcıların toplam talep tutarı 954 bin TL olmuş, bildirilen ön talebin %36’sı nitelikli yatırımcılardan gelmişti.

Fonlama sonrası paya dayalı kitle fonlaması tarihinde bir ilk olarak yatırımcılarına beş katı ile hisselerinden exit imkanı sunan  Fernvaille Oyun Teknolojileri Anonim Şirketi, bu kampanyanın da başarıyla sonuçlanması halinde Negentra Yazılım Bilişim Eğitim Danışmanlık AR-GE Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ile birleşmeye giderek Negentra Yazılım ve Oyun Teknolojileri Anonim Şirketini kuracak. Girişim; kısa vadede SociaPol, VR Okey  ve RushAway oyunlarının yayına alarak Web3, blockchain, metaverse, NFT tabanlı ürünlerini geliştirmeye devam edecek.

Fernvaille’in uzun vadedeki hedefi ise ürünlerinin pazar penetrasyonunu ivmelendirerek stratejik iş birlikleri ve satın almalar yoluyla küresel oyun sektöründeki rekabet gücünü artırmak. Fernvaille’in kampanyası https://fnb.lc/negentra üzerinden bireysel ve kurumsal yatırımcıların katılımlarına açık. 

Eski ve yeni yatırımcılar bedelsiz paylarla hisselerini artıracak

Girişim şirketi turun başlama tarihi olan 17 Nisan 2023 Pazartesi günü saat 10.00 itibari ile 10 iş günü içerisinde EFT veya kredi kartı ile yatırım yapan tüm yatırımcılara %25 fazladan pay verecek. Yatırım turunun başarılı olması halinde, elde edilecek en az 7,2 milyon TL fonun sermayeye ilavesiyle, ilk yatırım turuna katılan 545 yatırımcı bedelsiz pay elde etmiş olacak. Fernvaille Oyun Teknolojileri Anonim Şirketi’nin 516 bin TL’lik ödenmiş sermayesine mevcut iç kaynaklardan  ve birleşmeden elde edilecek kaynaktan toplamda 994 bin TL eklenecek. 1 milyon 510 bin TL’ye çıkacak olan yeni sermaye artışı mevcut 545 ortağa yine bedelsiz olarak dağıtılacak. Öte yandan yatırım turu başarılı bir şekilde tamamlandıktan sonra toplanan fonun girişim şirketine aktarıldığı tarihten itibaren 12 ay sonra şirketin alacağı ilk yatırımda tüm yatırımcılara paylarının en fazla %10’u kadar öncelikli çıkış hakkı tanınacak. 

Delivery One, KOSGEB ve TÜBİTAK tarafından destekleniyor 

Son kilometre teslimatına yönelik donanım ve yazılım ürünleri geliştirmek üzere Eylül 2020’de kurulan Delivery One, aynı yıl 200 bin TL olan TÜBİTAK 1512, Girişimcilik Destek Programı almaya hak kazandı. Bu destek programı ile Akıllı Teslimat İstasyonu’nun ve İnsansız Hava Aracı’nın ilk prototiplerini üreterek  otonom teslimat testini gerçekleştirdi. Kasım 2021’deki lansmanın ardından Picksy ürününün AR-GE çalışmalarına başlayan şirket, bu esnada İnsansız Kara Aracı ve Akıllı Teslimat İstasyonu’nun yeni versiyonu ile Sabit Kanatlı Dikey İniş/Kalkış Yapabilen İnsansız Hava Aracı AR-GE çalışmaları için KOSGEB AR-GE ÜR-GE ve TÜBİTAK 1507 Destek Programlarına başvurdu. Ocak 2022’de 600 bin değerindeki TÜBİTAK 1507 KOBİ AR-GE Başlangıç Destek Programı başvurusu, otonom teslimat sürecinde kullanılacak olan Sabit Kanatlı Dikey İniş Kalkış Yapabilen İnsansız Hava Aracı projesinin hayata geçirilmesi için onaylandı. 2022 Mart ayında ise İnsansız Kara Aracı prototipi ve Akıllı Teslimat İstasyonu’nun ikinci versiyonunun üretimi için 400 bin TL değerindeki KOSGEB AR-GE ÜR-GE programını almaya hak kazandı. Delivery One’ın toplamda 4,2 milyon TL değerindeki yeni hibe başvurularıyla ilgili onay süreci ise devam ediyor. 

Akıllı teslimat pazarının kilit oyuncusu olmayı hedefliyor 

Son kilometre teslimatındaki problemleri yenilikçi  donanım ve yazılımlarla çözen Delivery One çatısı altında geliştirilen Picksy ürünleri; kargo otomatları, akıllı teslimat robotları ve otonom teslimat robotları olmak üzere üç ana kapsamda eş zamanlı olarak geliştiriliyor. Dünya’da henüz benzerinin olmadığı, insansız hava ve kara araçları ile paket transferi ekosistem hakkının şirket içerisinde saklı kalması adına uluslararası yasal tescil süreçlerini başlatan Delivery One, kısa vadede nakit akışını güçlendirmek adına kargo otomatı iş modellerini kullanacak. Girişim şirketinin orta ve uzun vadedeki hedefi ise 2029 yılında 1,8 milyar dolarlık hacme ulaşması beklenen Kargo Otomatı ile 85 milyar dolar seviyelerine yükselmesi öngörülen Otonom Teslimat pazarlarının  kilit oyuncu olmak. 

Paya dayalı kitle fonlama kampanyasının başlama tarihi olan 17 Nisan Pazartesi günü saat 10.00 itibari ile 20 iş günü içerisinde EFT veya kredi kartı ile yapılan yatırımlarda yatırımcılara %20 fazladan pay vereceğini duyuran Delivery One’a https://fnb.lc/picksy üzerinden online yatırım yapılabiliyor.  

fonbulucu Hakkında

fonbulucu, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK)’dan 8 Nisan 2021 tarihinde lisans alarak “paya dayalı kitle fonlaması” alanında ilk kez faaliyete geçen ve Türkiye’de girişimcilik ve yatırımcılık ekosistemini geliştirmek, sermayeyi tabana yaymak amacıyla kurulan bir finans teknolojileri girişimi.

Platforma 2021 yılı itibariyle 4.000’den fazla girişim finansmana erişmek için başvurdu. Platformda yatırım turuna çıkmaya hak kazanan 76 girişimden 64 tanesi kampanyasını başarıyla sonuçlandırarak toplamda 360 milyon TL’nin üzerinde fon toplandı. Sisteme bugüne kadar 49 binden fazla kişi üye oldu ve dijital girişimcilik yatırımcılığı ile tanıştı.

fonbulucu’nun kurmuş olduğu yenilikçi ve kapsayıcı yatırım ekosisteminin önemli bileşenleri olan “girişim sermayesi yatırım fonu” ve “melek yatırımcı ağı” da hızla gelişmeye devam ediyor. fonbulucu bünyesindeki “Reinves Melek Yatırımcı Ağı”, kuruluşunun akabinde yaklaşık 1 yıl içinde 400’ün üzerinde başvuru aldı. Melek yatırımcılık konusunda yaptığı bilgilendirici çalışmalarla ülkemizde girişim yatırımcılığına ilişkin farkındalığın artmasına da önemli destekler sunan fonbulucu, şu an 3 farklı Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’nu da yönetiyor. 

Melek yatırımcılar, paya dayalı kitle fonlama platformu ve girişim sermayesi yatırım fonu ile girişimlere desteğini paydaşları ile büyüten fonbulucu, girişimcilik odağında butik çalışmalar yürütecek bir yatırım bankası kurmak hedefiyle de çalışıyor. Fikir aşamasından girişimlerin ölçeklenmesine kadar ihtiyaç duydukları finansman aşamalarında tüm bileşenleri ile girişimlere çözümler sunan fonbulucu, başarılı girişimlerin halka arzına kadar olan finansman ihtiyaçlarını karşılamak için de tüm birimleri ile hizmet veriyor. 

fonbulucu, paya dayalı kitle fonlaması alanında hayata geçirdiği yeniliklerin yanı sıra “Borçlanmaya Dayalı Kitle Fonlaması’ ile ilgili çalışmalarını da büyük ölçüde tamamlamış durumda. Bu sayede üretim ve teknoloji alanında faaliyet gösteren daha fazla girişim finansmana erişim sağlayabilecek. fonbulucu bu çoklu yapının gücüyle 2022 yılı sonunda 150 milyon TL hedefini aşarak 230 milyon TL’den fazla fona ulaştı. Şirket, 2023 sonuna kadar ise 1 milyar TL finansman hacmi hedefi için çalışmaya devam ediyor.

https://invest.fonbulucu.com

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır.

En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir.

Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Zoom Haberleri  Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

İsmail Karaçengel

Bahçeşehir Üniversitesi Yeni Medya
Girişim Haberleri Kurucusu

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.