Eğitim ile Öğretim ne kadar farklı?

Her sene “Yeni eğitim-öğretim yılında…” diye başlayan cümleler duyarız. Peki bu eğitim ve öğretim ne demek oluyor hiç düşündünüz mü?

Öncelikle beriltmeliyim ki eğitim ve öğretim bir bütün. Benim vurgum bu iki yarımı yanlış anlamlandırmamıza.

Bizim genelde “eğitim” olarak kabul ettiğimiz Osmanlı tarihi, 2+2, x³ ün türevi ve diğerleri içerik aktarımından öte bir kavram değil yani “öğretim”dir. Eğitim ise Osmanlı’nın dünya lideri dönemini ele alıp günümüzün dünya lideri kavramından bahseder ve “nasıl olabiliriz?” üzerinde durur, sorar ve düşündürür. Eğitim türevi almayı değil türevin teknolojiye neler kattığını anlatır. Öğrencinin kafasında sadece saf matematik olan türevin mimarideki, finanstaki yansımalarından bahseder, akabinde ilgilisine öğretir. Gelin bir örnek daha vereyim.

Bizim alışık olduğumuz olgu yani öğretim bize bu bardağın üstünde 40 tane yıldız olduğunu, alt taraftaki sembollerin tarihçesi ve anlamlarını, adet başı maliyet ve kullanım alanlarını öğretir, bizim sistemimizin bize uyguladığı tarife budur genel olarak. Eğitim ise önce sorar : Sizce tek kullanımlık karton bardak mı daha kolay geri dönüşür yoksa plastik bardak mı?

Alt satıra geçmeden sizde bir düşünün. Hangisi ve neden?

Ben sorduğum zaman kağıttan olduğu için karton bardak cevabını almıştım. Akla ilk gelen cevap, kartondan yapıldığı için işlenmesi daha kolay olur nedenselliği içinde karton bardak cevabı oluyor genelde ama doğru cevap bu değil. Karton barakların iç yüzeyini kaplayan ince bir plastik tabaka vardır. Isı yalıtımı ve bardağın erimesini engellemek amacıyla orada olan bu ince tabaka sayesinde karton bardakların geri dönüşümü plastik bardaklardan daha maliyetli. Bu maliyet sebebiyle de özel firmalar bu geri dönüşüme girmekten kaçınıyor ve o “karton” bardaklar daha çok doğayla buluşuyor. Diye açıklamasını yaparak plastik bardak kullanımının doğaya daha az zarar verdiği konusunda bize çevre ve tüketim bilinci kazandırır eğitim dediğimiz olgu. Akabinde bu konuya kaşlarını kaldırarak ilgi duyan öğrenciler için öğretim başlar.

Aslında olması gereken “eğitim-öğretim” bu şekilde kurgulanmalıdır. Biz galiba bir şeyleri yanlış anladık ya da bize yanlış anlatıldı. Bizlerin yapabileceği ise bize öğretilmeye çalışılan şeyleri irdelemek.

Sayfaları kazıyarak arkasındaki dünyaları görüp anlayacak kadar çok farklı açıdan irdelemeliyiz o öğretileri…

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #YatırımHaberleri Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.