/

Coinbase’in 100 Milyar Dolar Değerlemeye Uzanan Başarı Hikayesi

Coinbase şirketi 14 Nisan 2021 tarihinde 100 milyar değerlemeye sahip oldu. Coinbase şirketi kurucu ortakları Brian Armstrong ve Fred Ehrsam ise bu sevinçlerini Twitter üzerinden şirketlerinin kuruluş hikayelerini paylaşarak bizlere gösterdi. Öncelikle Brian Armstrong ve Fred Ehrsam’ın kim olduklarını öğrenelim, sonra şirketin kuruluşu ve o gurur verici tweetlerle beraber bu sevinci hep beraber tadalım.😋 Okumaya devam edinn!

Coinbase’in Kurucu Ortağı Brian Armstrong Kimdir?

Brian Armstrong, 1983 yılının 25 Ocak tarihinde dünyaya Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya eyaletinde San Jose’de gözlerini açtı. Üniversite eğitimine Teksas’ta bulunan Rice Üniversitesi’nde başladı. Armstrong, bu üniversitedeyken öğrencilerle öğretmenleri birleştiren bir girişimde bulundu. 2005 yılında Ekonomi ve Bilgisayar Bilimi bölümlerinde çift anadal lisansı yaptı. Bunun ardından 2006 yılında ise Bilgisayar Bilimleri alanında Yüksek Lisans derecesi aldı.

Mezun olduktan sonra bir eğitim şirketinde çalışmaya devam ederken aynı zamanda Buenos Aires’te bir yıl geçirdi. Burada dikkatini en çok çeken şey ise Arjantin’i o sıralar etkileyen enflasyon etkileri oldu.

Brian Armstrong kariyerine ilk başladığı zamanlar IBM için bir geliştirici olarak çalışıyordu. Daha sonra da Deltoitte’de danışman olarak çalıştı. 2010 yılında Satoshi Nakamoto takma adı altında yayınlanan Bitcoin teknik incelemesiyle karşılaştı.

2011 yılında ise Airbnb’de yazılım mühendisi olarak çalışmaya başladı. Airbnb’de çalışırken 190 ülkede olan ödeme sistemlerini fark etti ve bu sistemleri iyice araştırdı. Deneyim kazandıkça Güney Amerika’ya para göndermenin ne kadar zor olduğunu fark etti. Burada çalışırken vakit kaldığı zamanlarda ve hafta sonları kripto para satın almak ve depolamak için Ruby, JavaScript gibi programlama dilleriyle kod yazmak için çalışmaya başladı. 2012 yılında YCombinator girişim hızlandırıcısına girdi ve Coinbase’i kurmak için 150 bin dolarlık bir yatırım aldı.

Coinbase’in Kurucu Ortağı Fred Ehrsam Kimdir?

Fred Ehrsam, 1988 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin Massachusetts eyaletinde Concord’da dünyaya gözlerini açtı. Küçüklüğünde ve lise çağındayken profesyonel olarak video ve bilgisayar oyunları oynadı. Oyunlarda ustalaşan Ehrsam’a, oyun içi dijital para birimlerini daha çok en sevdiği oyunlardan biri olan World of Warcraft öğretti.

2010 yılında Fred Ehrsam, Kuzey Kaliforniya’da bulunan Duke Üniversitesi’nden üstünbaşarı ve çok iyi bir derece ile mezun oldu. B. S. Bilgisayar Bilimleri bölümünden mezun olan Ehrsam yan dal olarak Ekonomi bölümünü de bitirmişti. Fred Ehrsam, mezun olduktan sonra New York’ta bulunan Sachs yatırım bankasında döviz tüccarlığına başladı. Bitcoin ile tanışması da bir makale sayesinde oldu. Georgetown Üniversitesi’nden bir profesörün makalesini okurken kripto para ve Bitcoin ile tanıştı ve öğrenir öğrenmez boş zamanlarında ticaret yapmaya başladı.

2012 yılında Coinbase’i ortağı Brian Armstrong ile kurdular. Sonra Ersham, 2017 yılının ocak ayında Coinbase şirketinden ayrılacağını ama şirketin yönetim kurulunda kalacağını duyurdu. Daha sonra ise 2018 yılında ise Fred Ersham, eski Sequoia Capital yatırımcısı olan Matt Huang ile kripto para yatırım şirketi olan Paradigm’i kurdu.

Coinbase Şirketinin Kuruluşu

2012 yılında Fred Ersham ve Brian Armstrong, kripto para ve kripto paralarının gözdesi olan Bitcoin meraklıları için bir şirket kurdu. Bu şirketi kurmalarındaki en önemli amaç kripto para severlerin, Bitcoin ve diğer dijital para birimleri ile kolayca ticaret yapabilmeleriydi. Bunun için gece gündüz düşünüp kendilerini geliştirdikten sonra San Francisco’daki bir apartman dairesinde Coinbase şirketini kurdular. Fred Ersham, Coinbase’in ilk başkanı olarak görev yaptı. Brain Armstrong ise şirketin ilk CEO’suydu.

  • 14 Nisan 2021 tarihinde 100 milyar dolar değerlemeye ulaşan Coinbase şirketinin kurucu ortakları Brian Armstrong ve Fred Ehrsam Twitter’dan bu şirketin hikayesinin nasıl başladığını birer tweet serileriyle anlattılar.
Brian Armstrong’un Tweetleri

Armstrong tweet serisine “Today is a big moment for @coinbase as we become a public company. But it’s also a big one for crypto. This all started with the Bitcoin whitepaper 12 years ago, a deceptively simple 9 page document by Satoshi Nakamoto that ignited a global movement.” cümlelerinden oluşan bir tweet ile başladı. Yani bugünün Coinbase için büyük ve önemli bir gün olduğunu aynı zamanda da Bitcoin için de önemli bir gün olduğunu duyurdu. Bunların hepsi 12 yıl önce Satoshi Nakamato’nun aşırı derecede basit olan 9 sayfalık bir Bitcoin teknik raporu ile küresel bir hareketin başlangıcı oldu.

Satoshi Nakamato’nun aldatıcı bir şekilde basit olan 9 sayfalık Bitcoin raporuna buradan ulaşabilirsiniz.

Serinin 2. tweeti ise “The Coinbase journey started when I read the Satoshi whitepaper while I was home for Thanksgiving in 2010. As I read it, I realized that crypto had the power to unlock a future where economic freedom was a reality for everyone.” cümlelerinden oluşuyor. Yani Coinbase yolculuğunun 2010 yılında bir Şükran Günü için evdeyken Satoshi Nakamato’nun teknik incelemesini okuduğunda başladığını, okurken ise kripto paranın ekonomik özgürlüğün herkes için bir gerçeklik olduğunu, bir geleceğin kilidini açma gücüne sahip olduğunu fark ettiğini söylemiş.

Serinin 4. tweeti “While the Coinbase app has evolved a lot since then (It was first called Bitbank until I learned that “bank” carries a very specific legal, regulatory definition!), the mission is the same: to increase economic freedom in the world.” cümlelerinden oluşurken burada o zamandan beri misyonlarının tek olduğunu yani dünyada ekonomik özgürlüğü artırmak olduğunu ve Coinbase şirketinin adının ilk başlarda Bitbank olduğunu söylemiş.

Sonraki tweetlerde ise asıl işini bırakıp sürekli Coinbase için çalıştığından ve çevresinden gördüğü baskılardan dolayı kendini deli zannettiğini ve zaman zaman boşuna uğraşıyormuş gibi hissettiğini açıklamış.

Daha sora ise “I’m forever thankful to @paulg, @sama, @garrytan and @ycombinator for giving me a chance and guiding me. Their $150k first check helped me believe in myself and gave me the courage to quit my job and really try building a company. It was the first legitimizer of a crazy idea.” cümleleriyle aldığı ilk yatırım olan 150 bin dolar için teşekkür etmiş.

Armstrong’un YCombinator’daki yatırımcılara ilk demo sunumuna buradan ulaşabilirsiniz.

Sonra “The next decision I had to make probably had the most impact on Coinbase today: my choice of cofounder. I needed someone that I could trust implicitly, balance my strengths and weaknesses, and share my vision for crypto and economic freedom.” ve “After meeting with more than 50 possible partners (it’s a lot like dating), I met @FEhrsam through Reddit and we set out to build Coinbase.” cümleleriyle ortak bulmanın ne kadar önemli ve zor olduğunu, 50’den fazla kişiyle görüştüğünü ama sounda Reddit (Reddit, 367 Milyon Dolar Yatırım Aldı) üzerinden Fred Ehrsam ile tanışıp anlaştıklarını anlatmış.

Ofislerini San Francisco’da kurduklarını anlatan ve küçük bir çatıda hızla büyüdüklerini söylediği tweet de şu cümlelerden oluşuyor: “Our first office was a small loft in SF’s SoMa district that we quickly outgrew. We had early employees working in the laundry room (between washing cycles), in the bathroom, and the hallways. Some even camped out on the roof.”

Daha sonra “But perhaps the most challenging time for Coinbase was in the fall/winter of 2017/18. Fueled by a boom in ICOs, we experienced a surge in trading volumes like nothing we had ever seen before. Virtually overnight, we saw 10x our average volumes.” cümleleriyle Coinbase şirketinin en çok zorlandığı zamanın 2017 sonbaharı ve 2018 kışı olduğunu ve ICO’lardaki bir patlama yüzünden ticaret hacimlerinde daha önce görmedikleri bir artış yaşadıklarını, zorlu olduğunu anlatıyor.

Ardından Armstrong, geleceğe baktıklarında şirket olarak yapmak istediklerinin sadece küçük bir kısmını başardıklarını ve kripto paranın herkese ekonomik özgürlüğü sağlayabilmesi için sonuna kadar çabalayacklarını söyleyip It’s Only Beginning adlı bir Youtube (Ayrıca Youtube şirketinin nasıl kurulduğunu ve kurucularından Jawed Karim’in hayatının nasıl olduğunu merak ediyorsanız Youtube Kurucularından, Jawed Karim isimli yazımıza göz atabilirsiniz.) videosuyla bitirmiş tweet serisini.

It’s Only Beginning isimli video buradan ulaşabilirsiniz.

Fred Ehrsam’ın Tweetleri

Fred Ehrsam ise tweet serisine “When @brian_armstrong and I started @coinbase in 2012, a #bitcoin was worth $6 and only known by a few nerds on the internet. #bitcoin was the crazy idea that the world could have a digital money for everyone.” cümleleriyle başlamış. Yani Coinbase şirketini Armstrong ile kurduğunda Bitcoin’in sadece 6 dolar ver her şeyin çılgın bir fikirden ibaret olduğunu söyleyerek başlamış.

“@coinbase had one mission: to make crypto easy to use.” “Coinbase’in tek bir misyonu vardı: kripto kullanımını kolaylaştırmak.”

 

Sonra başlangıçların pek de göz alıcı olmadıklarını, başka bir şirketle paylaştıkları iki yatak odalı bir apartman dairesiyle yola çıktıklarını anlatan, “Beginnings were not glamorous.  @coinbase launched out of a two bedroom apartment we shared with another company.” cümleleriyle tweet serisine devam etmiş, Fred Ehrsam.

Ehrsam, Armstrong’un açıkladığı zor dönemleri şu şekilde açıklamış: “There was serious hardship. In the 3 years between 2014 and 2017, the outside world thought crypto was dead. Over a third of employees left.” 2014 ile 2017 yılları arasında çok ciddi zorlukların olduğundan ve insanların kripto paranın öldüğünü sanmasından bahsediyor. Ayrıca çalışanlarının üçte birinden fazlası o dönem işten ayrılmış.

Daha sonra ise bu dönemin toplanarak kripto paraların düzelmeye ve hızla artış sağlamaya devam etmesi, Ethereum’un sahneye çıkıp her şeyi çok daha fazla iyileştirmesi ve bankaların, varlık yöneticilerinin, fintech şirketlerinin, hatta finansal olmayan şirketlerin bile kriptoyu benimsediğini anlatarak devam etmiş tweet serisine.

Son olarak ise “And crypto is just getting started. We are ~1% into the most important technology of the coming decades.

Crypto will redefine money and information, the two fundamental ways the world coordinates.”

“I feel honored to be a small part of this journey which will transform society for the better. I salute all the crypto builders exploring this fertile and critically important frontier. And I look forward to seeing what we all create together.” cümleleriyle kriptonun henüz yeni başladığını ve önümüzdeki on yılların en önemli teknolojisine girdiklerini söylemiş.

“Kripto, dünyanın koordine ettiği iki temel yol olan para ve bilgiyi yeniden tanımlayacak.” ve “Toplumu daha iyi hale getirecek olan bu yolculuğun küçük bir parçası olmaktan onur duyuyorum. Bu verimli ve kritik öneme sahip sınırı keşfeden tüm kripto kurucuları selamlıyorum. Hep birlikte yarattığımız şeyi görmek için sabırsızlanıyorum.” cümleleriyle tweet serisine son verirken bu yoldaki en önemli kişiye de teşekkür etmeyi unutmamış.

“Thank you Satoshi, whoever you are.” “Teşekkürler Satoshi, her kimsen.”

Hiçlikten ve zorluklardan doğan; pes edecekken, fikir delice gelirken kimseyi aldırmadan pes etmeyip harikalar yaratan bir şirketin başarı hikayesinin daha sonuna geldik. Brian Armstrong ve Fred Ersham’a da Coinbase şirketinin bu ilham veren başarı öyküsünü tweet atarak bizlere böyle güzel anlattıkları için teşekkrü ederiz. ☺️

Siz de ne olursa olsun pes etmeyin, insanların ne dediğini umursamayın ve çok kötü başlasanız bile arkanıza bir dakika bile bakmadan hedefinize odaklanın. Başarabilirsiniz….

Coinbase şirketini ve kurucularını yakından tanıdığınızı kanıtlamaya ne dersiniz? COİNBASE’İ VE KURUCULARINI NE KADAR TANIYORSUN? testimiz sizi bekliyor!

Coinbase şirketinin Twitter hesabına ulaşmak isterseniz buradan,

Coinbase’in kurucu ortağı Brian Armstrong’un Twitter hesabına ulaşmak isterseniz buradan,

Coinbase’in kurucu ortağı Fred Ersham’ın Twitter hesabına ulaşmak isterseniz buradan ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Başarı Hikayeleri

Spotify’ın Kurucularından, Daniel Ek

Amancio Ortega, 1975 Yılında ZARA Markasını Kuran Adam

James Jebbia, 1994’te Supreme Markasını Kuran Adam

Ingvar Kamprad, 17 Yaşında IKEA’yı Kuran Adam

Mehmet Akif Ersoy’un İlham Veren Başarı Hikayesi

Howard Schultz, Starbucks’ı Bir Dünya Markası Yapan Adam

Serra Taş

Müzikten, spordan ve gezmekten keyif alan bir üniversite öğrencisiyim. Her gün yeni bilgiler keşfedip bu bilgileri paylaşmak, farkındalık yaratmak, insanların hayatlarına biraz olsun iyi bir şekilde dokunabilmek ise beni ben yapan motive kaynaklarım.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.