/

Bazen durmak da yolculuğa dahildir

Network
Network

Bazen durmak gerek…

 Hedefin uğruna durup dinlenirken de hala hedefine hizmet ediyorsun, korkma!

Bugün sevgili Ece Aybike Ala’nın Yapa Yapa Öğreniyoruz podcast serisini dinledim. Zaten kendisini sosyal medyada çok uzun süredir severek takip ediyorum. Ancak podcast dinlemeyi pek tercih etmeyen ve bu davranışı konusunda kendini geliştirmeye pek de çalışmamış birisi olarak, ne kadar merak etsem de podcastini henüz dinlememiştim. Bugünün podcast dinlemek konusunda tabularımı yıkma günü ilan etmeye karar verdim ve tabiki dinlediğim ilk podcast onun Yapa Yapa Öğreniyoruz serisi olacaktı. Kendisinin özşefkat ve olaylara başka açıdan bakma konusundaki açıklamaları kesinlikle ilham oldu çünkü!


 İçimdeki Çocuğa Yeni Yıl Hediyem bölümünde diyor ki;

 “…fakat benim şu son birkaç senede terapi sayesinde öğrendiğim bir şey varsa o da şu: Gelişmeyi hedeflemek çok güzel ama hedefim sürekli gelişmeye çalışmak olursa bunu sürdüremem ve bu beni tüketir. İşte tam da bu noktada hayatın sürekli ‘ hedef koy ve başar, yap-yap-yap, geliş-geliş-geliş’ten ibaret olmadığını da hatırlayalım istedim. Sahip olduğumuz hedeflerimiz doğrusunda adımlar atmak, elbette şahane bir şey fakat bunu yaparken zaman zaman zihni ve bedeni kelimenin tam anlamıyla rölantiye almanın da, keyif için keyif yapmanın da çok doğal birer ihtiyaç olduğunu hatırlatmak istedim…


Bu sözler bende tam olarak “İşte bu!” etkisi yaratıyor. Çünkü özellikle de gençliğimin ilk yıllarında hedefim için çalıştığıma inanmanın tek yolunun daima koşmaktan geçtiğini sanardım (Ki podcastte bundan da ‘Eyleme geçme yanılgısı’ olarak bahsediliyor) ve kendimi zorlayana dek koşardım. Koşamazsam da hedefim için koşamadığım için kendimi kötü hissederdim ve bu daha da büyük bir sorun çünkü telaşım ve anksiyetemin, özsaygım ve özşefkatimle ters açı kuran bir grafiği vardı. Bu anlattıklarımda derinden parçalar bulan insanlar olduğunu biliyorum. Etrafımdaki birçok arkadaşımda bu durumu gözledim ve aralarında bu konuyu bizzat açıp nasıl hissettiğini oldu.

Network

Girişimcilik yolculuğunun dümdüz bir yol olmadığını zaten hepimiz biliyoruz. Zaten yol biraz da çıkıntılar, tepecikler ve bataklıklar sayesinde çeşitleniyor, farklı yerlere çıkarıyor ve öykü değerleniyor. Girişimci kişinin bu uzun yol sırasında alnında terler birikiyor, bakış açısı buğulanıyor, yoruluyor ve hatta düşebiliyor, yaralanabiliyor.

Ben bu durumu biraz da şuna benzetiyorum. Dağa tırmanmaya o kadar odaklanıyorsun ki, zirveye çıksan bile geri inmenin düşüncesiyle manzaraya odaklanamıyorsun. Yazık değil mi o manzaraya daha dikkatli şekilde bakmamak ve o güzel görüntünün tadını sonuna kadar çıkarmamak?

Sevgili arkadaşım, yazımı bitirirken demek isterim ki; ilerlemek için daima hareket etmek zorunda değilsin. İlerlemek olduğu kadar; durmak, etrafa bakmak, ağlamak, başka şeylerle eğlenmek da yolculuğa ait. Ki okuduğumuz çoğu bu tarz iki ileri adım- bir geri adım tarzı hikayelerde, bir geri adım attıklarında yaşadıkları aydınlanmayla yaşadıkları sorunu çözdüklerini anlatan insanlarla karşılaşırız. Bir problemi çözmek için bu kadar hızla ilerlemek istiyorsan bile, belki de bir adım geri gidip elindeki verileri daha dikkatli incelemen gerekiyordur. Ya da haklısındır, sadece daha da ilerlemen gerekiyordur ama kendini böylesine harap ettikten sonra ödülünü alınca ödülünden ne kadar keyif alacaksın?

Her şeyden önce senin iyi olduğundan emin ol lütfen.

Çok teorik bir yazı olmadı genel Girişimpedia’nın aksine ama bence önemli bir nokta.

Kendine iyi bak. 🙂 Podcasti linkliyorum! 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #GirişimPedia Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Sena Yıldırım

22, öğrenci hemşire’3, girişimcilik dünyasıyla büyülenmekle meşgul. Dijital pazarlama, girişimcilik ve yaratıcı marka kurma hikayeleriyle ilgileniyor. Özgün, tutkulu, meraklı bir dünya anlayışına sahip.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.