Oprah Winfrey : Boş Tarlada Kargalara Konuşma Yapan Bir Çocuktan Dünya Çapında Milyonlarca İzleyiciye Ulaşan Bir Kadının Hikayesi

Oprah -asıl ismi Orpah’tır ve İncil kökenli ismini, telaffuz sorunlarından dolayı Oprah olarak kullanmaktadır- 1954’te Mİssisippi kırsalında doğdu. Anne ve babası evlenmemiş genç bir çiftti ve durumları yoktu. Oprah hayatının ilk altı yılını büyük annesiyle bir çiftlikte yoksulluk içinde geçirdi. Anlayacağınız Oprah’ın çocukluk yılları pek de bolluk içinde geçmedi ancak Oprah verdiği röportajında hayatı boyunca ‘ne olacağını bilmese de koşullarının bir gün değişeceğini bildiğini’ bunu istediğini, özellikle de dördüncü sınıfta kendini bir kraliçe arı gibi hissettiğini demiştir. Ki kendisi şu an Forbes verilerine göre net 2.5 milyar USD’lik bir servete sahip. Peki Oprah’ın öyküsünde neler olmuş?

Oprah’ın büyükannesi ona henüz üç yaşındayken okuma yazmayı öğretip kiliseye götürmeye başladı ve Oprah’ın hikayesi bu noktada başladı. Kendisi ‘gerçekten üstün yetenekli ne demek bilmese dahi, küçükken üstün yetenekli olduğunu buna inanmaya başlayacak kadar çok duyduğunu’ demiştir. Oprah verdiği bir röportajda ‘çocukları Pazar günü kiliseye götürmek için para topladığını, kiliseye gidince vaizi büyük bir dikkatle dinlediğini ve Pazartesi okula dönünce öğretmeni Bayan Duncan’a –bu öğretmeninin onun için çok etkileyici olduğunu da röportajında dile getirmiştir- ibadet etmek için yalvardığını’ dile getirmiştir. Oprah çok küçük yaşlarda çoğu ayeti ezberden okuyabilen bir zihne sahipti bu da onun yarı dalga yarı sevgiyle ‘vaiz’ olarka anılmasına sebep olsa da bu lakaptan ilham aldığını, memnun olduğunu dile getirmiştir.

Oprah okulda oldukça başarılı bir öğrenci olmuştur. Öyle ki iki sınıfı -2 ve 8. Sınıflar- okumadan atlamıştır ve prestijli bir liseden burs kazanmıştır ancak kendisi okulda başarısı arttıkça isyankarlığının arttığını da ekler. Nitekim defalarca evden kaçmasına karşılık Oprah’ın bakımını babası üstlenir ve On dört yaşındayken Tennessee’ye gider. Oprah’ın babası sert bir insan olmasına karşı eğitime karşı olan tutucu tavrıyla Oprah’ın okuluna tekrar gereken özeni vermesini sağladı ve Oprah oldukça başarılı bir öğrenci oldu. Lisesinin konuşma takımına katılarak çeşitli yarışmalarda dereceler kazandı ve derecelerinden birisi sayesinde Tennessee Eyalet Üniversitesi’nde İletişim konusunda öğrenim gördü. Aynı zamanda on sekiz yaşındayken Tennesseee Beauty Pageant’ı (Tennesseee Güzellik Gösterisi) kazandı.

Oprah’ın büyük annesi onun konuşmayı öğrendiğinden beri sahneden inmediğini, gençliğinde mısır koçanlarından yaptığı bebekleriyle ailesinin arazisini çevreleyen çite konan kargalara konuşma yaptığını söyler. Gerçekten de okumayı üç yaşında söken Oprah Nashville’deki tüm kiliselerde sahne almıştır. Kendisi birçok kez aslında oyunculuk yapmak istediğini ancak gerek ailesinin oyunculuğa olan bakış açısı gerek kariyerine bir konuşmacı olarak başlamasından dolayı oyuncu olamadığını da dile getirmiştir.

Oprah’ın gerçek medya kariyeri henüz üniversitedeyken yerel bir radyoda çalışmasıyla başladı ve yerel medyada çalışırken hem en geç haber sunucusu hem de WVTD-TV’nin ilk siyahi kadın haber sunucusu olarak biliniyordu. Birçok showda sunuculuk yaptı ancak asıl yıldızının parlaması 1983’te sabahları yayınlanan, yarım saatlik, çok da izlenmeyen bir şov olan Chicago’yu sunmak için Illinois’e taşınmasyla oldu. Program Oprah’ın iş başına geçmesinden sonra birkaç ay içinde listelerde en üst sıraya yerleşti ve adını The Oprah Winfrey Show olarak değiştirerek yayın saatini ülke çapında tam saate çıkardılar. Rakibi olan Donahue’ı Chicago çapında yerel markette zaten geçmiş olan Oprah, kısa zamanda ulusal izleyici oranını ikiye katlayarak şovunu Amerika çapında bir numara yaptı.

TIME dergisi, Oprah’ın bu raddeye gelebileceğinin o dönem şartlarında pek tahmin edilemez olduğunu şu sözlerle yazdı: “Beyaz erkeklerin egemen olduğu bir alanda, o cüsseli siyah bir kadındı. Aslında bir röportajcı olarak Phil Donahue’yi yerinden zorlaması mümkün bile değildi. Gazetecilik kabiliyetindeki eksikliğini açık sözlü yaklaşımı, şaka kabiliyeti ve samimi empatisiyle dolduruyordu. Acıklı hikayelerini anlatmaya gelen konukları sık sık Oprah’ın gözlerini yaşartabiliyordu. Buna karşılık da konuklar kimseye anlatmayı akıllarından bile geçirmeyecekleri bazı sırlarını çekinmende ifşa edebiliyorlardı. Bir bakıma Oprah’ın şovu Grup Terapi Seansı gibi bir talk show haline geldi.”

Oprah da başarısız bir gazeteci olduğunun düşünülmesini şu şekilde açıklar: Ama biliyorsunuz, benim açıklığım, bir haber muhabiri olarak o kadar da iyi olmamamın nedenidir. Çünkü eskiden göreve giderdim ve o kadar açıktım ki, yangınlardaki insanlara – ve çocuklarını kaybettiler – “Sorun değil. Benimle konuşmak zorunda değilsin.” Derdim ve sonra haber odasına geri döndüğümde haber müdürü şöyle derdi, “Ne demek istiyorsun, seninle konuşmak zorunda değiller?” “Ama çocuğunu yeni kaybetti ve biliyorsun ki kendimi çok kötü hissettim” derdim. Bu yüzden çok iyi yapamadım. Çok ilgiliydim. İnsanların cenazelerine giderdim ve içeri girmezdim. Onlarla konuşmak, onları rahatsız etmek, ağlamak istemem.

ABD’de yaklaşık 20 yıldır yayın hayatında olan Oprah Winfrey’i dünyanın en güçlü ve zengin kadınlarından biri hâline getiren ünlü televizyon programı Oprah Winfrey Show, 25 Mayıs 2011 tarihinde sona erdi.

Yalnızca ABD’de her hafta 42 milyon kişinin izlediği tahmin edilen ünlü talk-show programı, 145 ülkede de gösterilmiş ve yaklaşık 20 yıldır en çok izlenen sohbet programı oldu.

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

İlginizi çekebilecek diğer #Başarı hikayeleri yazılarımız İçin tıklayınız.

 

Sena Yıldırım

22, öğrenci hemşire’3, girişimcilik dünyasıyla büyülenmekle meşgul. Dijital pazarlama, girişimcilik ve yaratıcı marka kurma hikayeleriyle ilgileniyor. Özgün, tutkulu, meraklı bir dünya anlayışına sahip.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.