Apple, Uygulama İçi Satın Alma İşlemlerinden %27 Komisyon Alacak!

apple

Uzun zamandır merak edilen Apple tarafından paylaşılan yeni bilgilere göre şirketin 3. parti ödeme sistemleri ile yapılan uygulama içi satın almalardan ne kadar komisyon alacağı şimdilerde belli oldu.

apple

Bilinen üzerine kendi e-posta ve internet tarayıcısına sahip olan Apple, iPhone ve iPad’ler için bu uygulamaların yerini doldurabilecek 3. parti uygulamaların varsayılan olarak ayarlanabilmesi üzerinde çalışmalarını sürdürüyordu.

Apple’ın hem geliştiriciler hem de tekelleşme karşıtı çalışmalar ile yaşadığı problemler geçtiğimiz dönemlerde pek çok kez gündeme gelen durumlardı. Geçtiğimiz haftalarda Illinois senatörleri, Apple ve Google’ın geliştiricilerin istedikleri ödeme yöntemlerini kullanmalarına izin vermesini sağlamak için “Freedom to Subscribe Directly Act” isimli bir yasa tasarısı sunmuştu.

Apple’ın bu hamlesinden birkaç gün sonra ise Hollanda Tüketiciler ve Pazarlar Kurumu (ACM), Flört uygulaması geliştiricilerinin 3. parti ödeme yöntemlerini kullanmasına müsaade etmediği için Apple’a haftalık olarak 5 milyon euro ceza verdi. Apple’ın bu durum düzelene kadar ceza almaya devam edeceği de geçtiğimiz haftalarda sıkça gündeme gelen olaylardan idi.

Bugün Apple’ı kendisi tarafından paylaşılan yeni bilgilere göre gerekli düzenlemeler yapıldı ve Apple şirketinin 3. parti ödeme sistemleri ile yapılan uygulama içi satın almalardan ne kadar komisyon alacağı belli oldu. Bu düzenleme öncesi dönemde yani normal şartlarda Apple, uygulama içi satın almalarda yüzde 30 oranında komisyon alıyor.

apple

Apple tarafından paylaşılan bilgilere göre ise şirket, alternatif (3. parti) ödeme yöntemlerinden gerçekleşen uygulama içi satın almalardan yüzde 27 oranında komisyon alacak. Geliştiriciler tarafından iOS platformunda 3. parti ödeme sistemlerinin kullanılmasına şu an için sadece Hollanda’daki flört uygulamaları için izin verilmiş durumda.

Yani 3. Parti (alternatif diye tabir edebileceğimiz) bir uygulama içi ödeme sağlayıcısını kullanarak ödeme alan Hollanda’daki flört uygulamaları gerçekleşen ödemeler üzerinden Apple’a yüzde 27 oranında komisyon verecek. 3. parti ödeme yöntemlerini kullanmak isteyen geliştiricilerin her ay Apple’a satışlarını listeleyen bir rapor göndermeleri gerekiyor. Raporları inceleyecek olan Apple, 45 gün içinde ise ödenecek olan komisyonlarlar ile ilgili faturaları geliştiricilere iletecek.

Yaklaşık 2 yıl önce Fortnite’ın geliştiricisi Epic Games ile başlayan 3. parti ödeme sistemi savaşı, her geçen gün büyüyerek devam ediyor. Apple’ın ilerleyen dönemlerde başka ülkelerde de 3. parti ödeme sistemlerine izin vermeye başlaması sürpriz olmayacaktır. Konu ile ilgili gelişmeleri yakından takip ediyor ve siz değerli okuyucularımıza iletiyor olacağız.

apple

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

İLGİNİZ ÇEKEBİLECEK DİĞER #GÜNDEM YAZILARIMIZ İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.