Adi ve Rudi Kardeşlerin Kavgasından Doğan Markalar: Adidas ve Puma

Rudolf Dassler 1898 yılında, kardeşi Adolf Dassler ise 1900 yılında Almanya’nın Bavyera eyaletinde Herzogenaurach’ta dünyaya geldiler. Çok iyi şartlarda büyümeyen iki kardeş 1924 yılında Gebrüder Dassler Schuhfabrik’i (Dassler Kardeşlerin Ayakkabı Fabrikası) kurdular. Annelerinin çamaşırhanesinde kurdukları bu küçük fabrikada ilk zamanlarda elektrik bile yoktu. Bisikletten enerji üreterek ayakkabı derilerini kesiyorlardı. 

Hedefleri atletlerin yarışlarında, antrenmanlarında kullanabilecekleri hafif ve rahat ayakkabılar üretmek olan Dassler kardeşler, birbirlerinin eksik yanlarını tamamlayarak büyümeye çalışıyorlardı. Adolf ayakkabıları tasarlayıp üretirken, Rudolf bu ayakkabıları tanıtmak ve daha fazla satış yapmak için canla başla çalışıyordu.

Bu işi yapmaya devam eden kardeşler, 1936 yılında düzenlenen Berlin Olimpiyatlarında Jesse Owens’a tasarladıkları ayakkabıyı verdiler. Başarılı atlet Owens olimpiyatlarda 4 tane altın madalya kazandıktan sonra Dassler kardeşlerin adlarını tüm dünya duydu ve ünlü ayakkabı üreticileri Adi ve Rudi Kardeşler oldular. 

Şirket hızla büyürken Dassler kardeşlerin arası beklenenin tersine günden güne kötüye gidiyordu. Aralarında kıskançlıklar başlayan kardeşlerin eşleri de birbirleriyle iyi geçinmeyi bırakmıştı. Kardeşlerin arasını ciddi şekilde açan ilk olay aslında bir yanlış anlaşılmadan ibaretti. 2. Dünya Savaşı sırasında kardeşlerin yaşadığı yer bombalanırken Adi ve eşi korunmak için bir sığınağa sığındılar. Buraya daha önceden gelen Rudi ve eşini gördüklerinde aslında düşmanı kastederek: “kahrolasılar, yine geldiler” demeleri üzerine Rudi bu sözü üstüne alarak kırıldı ve kardeşinden uzaklaştı. 

Nazi Partisi’ne (Nasyonel Sosyalist Alman İşçi Partisi) üye olan Dassler kardeşler 2. Dünya savaşı sırasında partiye olan bağlarını daha da sıkı bir hale getirdiler. Adi, askerler için savaş botu üretirken; Rudi, askere yazıldı. Fakat bir süre çabaladıktan sonra askerliğin zorluklarına dayanamayan Rudi firar etti, çok geçmeden tutuklanandı ve buna sebep olan kişinin Adolf olduğunu düşündüğü için bağlarını tamamen kopardı.

Unknown 3

1948’de iki kardeş yollarını tamamen ayırma kararı aldı ve Aurach nehrinin iki ucunda kendi fabrikalarını kurdular: Adidas ve Puma. Zamanla bu fabrikalar kasabayı da ikiye böldü. Adidas tarafında olan insanlar, Puma tarafında olan insanlarla iletişimlerini bile kestiler. Bu kasabada yaşayan insanlar karşısındakiyle konuşmaya başlamadan önce ayakkabı markasına baktığından Herzogenaurach, “Eğik Boyunların Şehri” olarak anılmaya başladı. 

1974’te Rudolf, 1978’de ise Adolf vefat etti ama iki marka arasındaki gerginlik yıllarca devam etti. 2009 yılında ise iki şirket arasında oynanan dostluk maçı tüm küskünlüğü bitirdi. 61 yıl süren düşmanlık 21 Eylül Dünya Dostluk Günü’nde yerini dostluğa bıraktı.

 

Serra Taş

Müzikten, spordan ve gezmekten keyif alan bir üniversite öğrencisiyim. Her gün yeni bilgiler keşfedip bu bilgileri paylaşmak, farkındalık yaratmak, insanların hayatlarına biraz olsun iyi bir şekilde dokunabilmek ise beni ben yapan motive kaynaklarım.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.