Ferruccio Lamborghini’nin Başarı Hikayesi

Ferruccio Lamborghini’nin Erken Yaşamı

Ferruccio Lamborghini, 1916 yılının 28 Nisan gününde, Kuzey İtalya’nın Emilia-Romagna bölgesinde, Ferrara Eyaletindeki Renazzo di Cento’daki 22 numaralı evde dünyaya gözlerini açtı. Antonio ve Evelina Lamborghini’nin çocuğu olarak dünyaya geldi. Vaftiz belgesine göre, Ferruccio dört gün sonra 2 Mayıs’ta bir Roma Katolik olarak vaftiz edildi.

Genç bir adam olarak Lamborghini, çiftçilik yaşam tarzının kendisinden ziyade çiftçilik makinelerine ilgi duymaya başladı. Bu tutkusunun peşinden gitmek isteyen Lamborghini, mekaniğe olan ilgisinin ardından Bologna yakınlarındaki Fratelli Taddia teknik enstitüsünde eğitim gördü. 1940 yılında İtalyan Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne alındı, burada İtalyan garnizonunda tamirci olarak görev yaptı. Ardından Rodos Adası’nda araç bakım biriminin amiri oldu. Ferruccio Lamborghini, 1945’te savaşın sonunda ada İngilizlerin eline geçtiğinde esir alındı ve bir sonraki yıla kadar eve dönemedi. Evlendi, ancak karısı 1947 yılında Tonino adındaki ilk çocuğunu doğururken öldü. 

Ferruccio Lamborghi

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Lamborghini, Pieve di Cento’da bir garaj açtı. Ferruccio Lamborghini’nin diğer büyük bir tutkusu da arabalardı. Lamborghini, boş zamanlarında satın aldığı eski bir Fiat Topolino’yu modifiye etti. Ardından yapacağı ilk Lamborghini olacak olan traktörleri yaptı. Sade şehir arabasını kükreyen 750 cc’lik üstü açık iki kişilik bir arabaya dönüştürmek için mekanik yeteneklerini kullandı ve arabaya 1948 Mille Miglia’da girdi. Katılımı, 1.100 kilometre (680 mil) sonra arabayı Torino’daki Fiano kasabasındaki bir restoranın yanına koştuğunda sona erdi.

Carioca Traktörlerinin İlkini Yaptı

1947 yılında Ferruccio Lamborghini, Savaş sonrası İtalya’da tarımsal ve endüstriyel canlanmaya adanmış yükselen bir pazar tanıdı. Askeri araç motorlarından parçalar ve ARAR merkezlerinden diferansiyeller kullanan Lamborghini, Morris kamyonlarının altı silindirli benzinli motorlarına dayanan “Carioca” traktörlerinin ilkini yaptı.

Lamborghini Trattori’yi Kurdu

İtalya’da benzin çok pahalı olduğundan, Ferruccio Lamborghini Morris motorlarını kendi yarattığı bir yakıt atomizörü ile güçlendirdi ve bu da traktörlerin benzinle çalıştırılmasına ve ardından daha ucuz dizel yakıta geçmesine izin verdi. Carioca’nın ilk başarısına dayanarak Lamborghini, Lamborghini Trattori’yi kurdu ve traktör üretmeye başladı.

Bir Riva Aquafaba Lamborghini tescil edildi. Ardından 7 Haziran 1968’de Lamborghini’ye teslim edildi. Tekne, iki Lamborghini motoruyla donatılmış ilk ve tek tekneydi. Su kayağı ve rekor denemeleri sırasında tutunmak için özel yan korkuluklara sahipti. Motor bölmesi motorlara uyacak şekilde değiştirildi ve Lamborghini’nin taleplerini karşılamak için özel bir açık egzoz yapıldı.

Tekneye 20 yıldan fazla bir süre boyunca sahip oldu. Daha sonra Temmuz 1988’de yakın bir arkadaşı olan Angelo Merli’ye sattı.

Lamborghini’nin artan serveti, gençliğinde kurcaladığı küçük Fiat’lardan daha hızlı ve daha pahalı arabalar satın almasına izin verdi. Artık haftanın her günü farklı bir tane kullanmak için yeterli miktarda arabaya sahipti. Git gide serveti de ünü de artıyordu.

Ferrari’nin Daha İyisi

Lamborghini, Ferrari’nin arabalarının kalitesiz debriyajlarla donatıldığını ve yeniden inşalar için Maranello’ya sürekli yolculuklar gerektirdiğini keşfetti; teknisyenler, işi yapmak için arabayı birkaç saatliğine saklarlardı, bu da Lamborghini’nin dikkatini çekti.

Daha önce, standartların altında olduğunu düşündüğü Ferrari’nin satış sonrası hizmetinden memnuniyetsizliğini dile getirmişti. Lamborghini, şüphelerini Enzo Ferrari’nin dikkatine sundu, ancak ünlü gururlu Modenan tarafından reddedildi. Kişisel olarak sahip olduğu Ferrari 250 GT’lerinden birini stok modellerden daha iyi performans gösterecek şekilde başarıyla modifiye ettikten sonra, Lamborghini peşinden gitme ivmesini kazandı.

Kimsenin onun için yapamayacağını düşündüğü mükemmel tur arabasını yaratmayı amaçlayan kendi başına bir otomobil üretim girişiminde bulundu. Lamborghini, bir grand tourer’ın Ferrari’nin sunduklarında eksik olan özelliklere, yani izlenebilirlikten, sürüş kalitesinden ve iç donanımdan ödün vermeden yüksek performansa sahip olması gerektiğine inanıyordu. Akıllı bir iş adamı olan Lamborghini, traktörlerinde kullanılan bileşenlerin bunun yerine yüksek performanslı egzotik bir arabaya monte edilmesi halinde karı üç katına çıkarabileceğini de biliyordu.

1970’li yıllarda, Ferruccio Lamborghini’nin şirketleri finansal zorluklarla karşılaşmaya başladı. 1971 yılında traktör üretiminin yaklaşık yarısını ihraç eden Lamborghini Trattori, Güney Afrikalı ithalatçısının tüm siparişlerini iptal etmesiyle büyük bir kayıp yaşadı. Bolivya’da, yakın zamanda başarılı bir darbe gerçekleştiren yeni askeri hükümet, Cenova’da sevkiyata hazırlanan büyük bir traktör siparişini de iptal etti.

1972 yılında Lamborghini, şirketteki tüm hissesini rakip traktör üreticisi SAME’ye sattı. O sıralarda tüm Lamborghini grubu kendini mali sıkıntı içinde buldu. Maliyetler düşürüldüğü için otomobil üreticisindeki geliştirme de yavaşladı. Ferruccio Lamborghini, zengin bir İsviçreli işadamı ve arkadaşı olan Georges-Henri Rossetti ile görüşmelere başlayarak otomobili ve Trattori için alıcılar kurmaya başladı. Ferruccio, Rossetti’nin %51’lik hissesini 600.000 ABD Doları’na sattı ve böylece kurduğu otomobil üreticisinin kontrolünden feragat etti. Sant’Agata fabrikasında çalışmaya devam etti.

Durum bunlara rağmen düzelmedi. 1973 petrol krizi, dünyanın dört bir yanından üreticilerin yüksek performanslı otomobillerinin satışlarını sarstı. Tüketiciler, daha iyi yakıt ekonomisine sahip daha küçük, daha pratik ulaşım modlarına akın etti. 1974 yılında Ferruccio, araba işiyle ilgili olan tüm umudunu yitirmişti. Kendi adını taşıyan otomobillerle tüm bağlantılarını kopardı ve otomobil üreticisindeki kalan %49 hissesini sattı. Hisseler, Georges-Henri Rossetti’nin bir arkadaşı olan René Leimer tarafından satın alındı.

Lamborghini Oleodinamica S.p.A. Kuruldu

Otomobil üretim işinden ayrıldıktan sonra Lamborghini, ısıtma ve klima şirketi Lamborghini Calor da dahil olmak üzere diğer alanlarda ticari faaliyetlerine devam etti. 1969 yılında bir hidrolik valf ve ekipman üreticisi olan Lamborghini Oleodinamica S.p.A.’yı kurdu.

Lamborghini Markası Logosunun Çıkış Hikayesi

Boğa güreşi dünyası, Ferruccio Lamborghini’nin kimliğinin hayatı boyunca önemli bir parçasıydı. 1962 yılında Ferruccio Lamborghini, ünlü İspanyol dövüş boğaları yetiştiricisi Don Eduardo Miura’nın Sevilla çiftliğini ziyaret etti. Kendisi de bir Toros olan Lamborghini, görkemli Miura hayvanlarından o kadar etkilenmişti ki, otomobil şirketinin amblemi olarak azgın bir boğayı benimsemeye karar verdi.

Ferruccio Lamborghini, 20 Şubat 1993 tarihinde 76 yaşındayken Perugia, Umbria, Italya’da hayata gözlerini yumdu.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Başarı Hikayelerimiz

Nurten Öztürk Successful Turkish female business person

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Serra Taş

Müzikten, spordan ve gezmekten keyif alan bir üniversite öğrencisiyim. Her gün yeni bilgiler keşfedip bu bilgileri paylaşmak, farkındalık yaratmak, insanların hayatlarına biraz olsun iyi bir şekilde dokunabilmek ise beni ben yapan motive kaynaklarım.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.