/

11 Başarılı Girişim Örneği

11 Başarılı Girişim Örneği

Girişim kavramı teşebbüs kavramın eş anlamlısıdır. İnsanların kendi istekleri ve ihtiyaçları doğrultusunda bunları için üretim yaparlar. Yeni teknolojiyi kullanarak yeni ürünler farklı tarzlar ortaya çıkarması ile büyüyen bir ekonomik birim olarak tanımlanabilir. Girişim insan ve insan üzerine oluşmuş olan her şey üzerine kurulabilir. Girişim konusunda amaçlanan şey kar ve faydadır. Belli başlı konular çerçevesinde ortaya çıkar. Bunlar pazarlama finansman üretim gibi durumlardır. Girişim kavramı bir işletmeyi kurmaktan ziyade yenilikçi ve değişimleri açık olan bir durumu anlatır.

Girişimcilik, iktisadi anlamda üretim faktörlerinin bir araya getirilmesi ile oluşur. Bununla yeni yeni fırsatlar elde edilir. Kişinin fikrinin hem ekonomik hem de finansal olarak kazanç duruma getirilmesi halidir. Türkçede girişmek fiilinden türemiştir. Bir şeye başlamak ve bir şeyi yapmak için ayağa kalkmak anlamlarında kullanılır.

Girişimciliğin Faydaları

Girişimcilik, en başta yeni mal ve yeni hizmet üretmektir. Edinilen bir fikri uygulanır hale getirmektir. Başkalarının değil kendisinin görmüş olduğu fırsatları yarar ve kar hale çevirmektir. İçinde bulunmuş olduğu sektörü daha da yükseltmek, değiştirmek ve bununla beraber çevresinde etkilemek en başta gelen amaçlar arasındadır. Girişimcilik aynı zamanda yeni teknolojilerin kapısını aralamaktır. Kişinin kendi iş hayatında değişimine öncülük eder. Az gelişmiş ülkelerde işsizlik en büyük sorunlardan birisidir. Bu yüzden de bu işsizlik oranından kurtulmak, girişimci sayısının artması ile birlikte olur. Ve bununla beraber kendi işlerini kurup işsizlik durumundan sıyrılabilirler.

Kişinin girişimcilik ile hayatına devam etmesi demek; onun azminin ve baş ağrısının gözle görülür derecede büyümesi demektir. Burada asıl önem arz eden ve dikkat edilmesi gereken şey, nasıl eğitim gördüğü ya da nasıl bir hayatı, çocukluğu olduğu değil, neyi istediği ve ne kadar çabaladığıdır.

11 Başarılı Girişim Örneği

Risk alıp ve aklına koyduğunu, fikrinde olan şeyi fiile döken insanlar büyük önem taşır. Bu kişiler girişimcilik yolunda ilerleyen düşüncesi önemsenen kişilerdir. Dünya çapında ve ülkemizde sayısı bilinemeyecek kadar fazla girişimcilik örneği vardır. Hepsi birbirinden farklı işlev göstermektedir. Her ne kadar farklı işlevleri olmuş olsa dahi yine de hepsi ders alınabilecek özelliktedirler.

Jack Ma – Ali Baba

Jack Ma, Dünyadaki en önemli ve başarılı girişimciler arasında yer alır. Büyük bir servete ulaşmıştır. Ve Ali Baba’yı kurarak da yükselişini devam ettirmiştir. Bununla beraber yaşadığımız dönemin ihtiyaçlarına dikkat etmiştir ve şirketini çok daha yüksek yerleri taşımıştır.

Pierre Omidyar – eBay

1998 yılında olan milyarder olmuş olan Pierre Omidyar, en başta kendi oluşturmuş olduğu bir sitede ürün satıyordu. Bir süre sonra yüksek derecede talep almaya başladı. Daha sonrasında kendi alanına almış olduğu personellerle işini daha da büyüktü. Ve şu an eBay internet siteleri üzerindeki açık arttırma alışveriş sitesi durumundadır.

Jan Koum – WhatsApp

Jan Koum, dünya çapında sayısız kullanıcısı olmuş olan mesajlaşma platformu WhatsApp’ın kurucusudur.  Hayat şu an onun için çok zengin ilerlemiş olsa dahi, bu noktaya gelmeden önce hep zorluk içerisinde geçti. 2009 yılında WhatsApp’ı kurmuştur ve onun girişiminin dönüm noktası olmuştur.

Nevzat Aydın – Yemek Sepeti

2015 yılında icraata geçmiş olan bir internet sektörüdür. Kurucusu olan Nevzat Aydın, 1 milyar TL’ye yatırım yapmayı başarmıştır. Başta sadece birkaç satış alan firma zamanla popülaritesi oldukça artarak 2010 yılında yükselişe geçmiştir.

Demet Mutlu – Trendyol

Demet Mutlu başlarda sadece kendi işini kurma düşüncesi ile yola çıkmıştır. İşe ilk başladığında evin salonunda sürdürüyordu. Başladığının ilk 1,5 yılı içerisinde 150 milyon dolara ulaştığını görünce yükselişi devam etti.

Kerem Çatay – Ay Yapım

Ay Yapım’ın kurucusu olan Kerem Çatay, başarılı girişimciler arasında yerini almaktadır. 2005 yılında kurmuş olduğu ay yapım; belli başlı ve toplum tarafından sevilen dizileri imzasını atmıştır. Aynı zamanda Bir Küçük Eylül meselesi ve Delibal filmlerinin de yapımcılığını üstlenmiştir.

Jeff Bezos – Amazon

11 Başarılı Girişim Örneği
11 Başarılı Girişim Örneği

E-ticaret devi olarak geçen Amazon, dünyanın en başarılı örneklerinden birisidir. Jeff Bezos, çocukluğundan beri elektronik eşyaları ve bilgisayarlara ilgisi vardı. Amazon’dan önce de birkaç girişiminde bulundu fakat başarılı olamadı. Amazonu başta sadece kitap satmak için tasarladı. Şu anda ise sadece kitap değil birçok konuda genişletilmiş durumdadır.

Hamdi Ulukaya – Chobani

2005 yılında, Hamdi Ulukaya’nın New York ve Berlin’de kapatılan bir tesisi satın alması ile kurmuştur. Sadece 6 çalışanla başlamış olduğu işi şu an yüzlerce çalışanlar başarılı bir şekilde devam etmektedir. Bu işe başlamadan önce, kendisinin yoğurt ve peynir üreten bir aileye sahip olduğu dikkat çekmektedir. ABD’ye dil öğrenmek için gitmiştir ve oranın yoğurtlarının ne kadar kötü olduğunu fark edip bunu fırsata çevirmek istemiştir. Ve ardından Kraft Foods’a ait olan tesisi alınca istediğini almış bulunmaktadır. Ve işini büyütmüştür.

Başak Taşpınar – Armut.com

11 Başarılı Girişim Örneği
11 Başarılı Girişim Örneği

ABD’de eğitim görmüş ve orada belli başlı yerlerde çalışmıştır. 2010 yılında tekrardan Türkiye’ye dönmüştür. Sonrasında edindiği fikirler ile birlikte armut.com un temellerini atmıştır. Hayallerinin peşinde gitmek için çabalamıştır. Bu girişimi ile birlikte internet sitelerinde hızlıca yükselişi sağlamıştır.

https://www.internhaber.com/freelance-calisma-platformlarinin-en-populeri-armut/

Eren Bali – Udemy

6 ay içerisinde birçok kişiler tarafından reddedilmiştir Bali. Fakat asla vazgeçmem iş ve hedefine ulaşmak için sonuna kadar çabalamıştır. Milyonlarca insanın ücretsiz bir şekilde edinebileceği ders bilgilerini ve bu konudaki fikrini hayata geçirmesi kolay olmamıştır elbette. 2017 yılındaki Türk dergisinin başlığında kapak olmuştur. Küçüklüğünden beri matematik ve bilgisayarlara olan ilgisi kendisini yüksek yerlere getirmiştir. Şu an online eğitim olarak en önemli girişimler arasında yer alıyor.

https://www.internhaber.com/nedir-bu-udemy/

Gülhan Ertürk Akgül – Artge

TİM ve TEB in en başarılı kadın girişimcileri arasında layık görüp ödül almıştır. Artge, ileri görüntü yüz- örüntü- imge tanıma gibi bizlere %100 yerli çözümler üreten bir yüz tanıma sistemidir. Akgül, 1999 yılında İstanbul teknik Üniversitesi mühendislik bölümünden mezun olmuştur. 2006 yılında Siemens çalışmıştır ve 11 yıl boyunca burada görev almıştır. Hırsı ve Azmi ile beraber 2013 yılında da Artge’yi kurmuştur. Bir kadının isterse ve çabalarsa yapamayacağı hiçbir şeyin olmadığını resmen kanıtlamış önemli girişimciler arasındadır.

11 Başarılı Girişim Örneği‘ni gördünüz!

 

Girişim İçin Gerekenler Nelerdir?

Görülüyor ki, insan azmi ve önemli düşüncesi ile, fikirlerini hayata geçirmesi onu bir noktadan alıp bambaşka bir noktaya taşıyabiliyor. İnsan ister kadın ister erkek olsun, asla fark gözetmeksizin hırsız ve çabalar doğrultusunda her şeyin üstesinden gelebilir.  Yukarıda sayılmış olan örneklerin üzerine daha birçoğu eklenebilir. Hemen hemen hepsinde, belli başlı hikâyeler ve öne çıkmış olan çabalar vardır. İnsan olmasını istediği şeyi kararlılığıyla ve yakalamış olduğu fırsatlarla çok iyi yerlere getirebilir. Elinde olan şeyi daha da genişletip daha da yüksek yerlere taşıyabilir. Burada en önemli nokta asla pes etmemektir. İnsan yıldığını düşündüğü anda vazgeçmiş demektir. İnsan eğitimler alarak, düşünerek ve azmederek yüksek başarılar elde edebilir ve bu yalnızca kişinin kendi elinde olan bir durumdur.

 

Girişimciler İçin 9 Sağlıklı Alışkanlık

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.