5 yılda 0’dan Hayallere: Werover’ın başarı hikayesi

Werover

5 yılda 0’dan Hayallere: Werover’ın başarı hikayesi

Werover 2018’in başında kurulan yerli bir girişim, geçtiğimiz sene Simya VC’den 350.000$ yatırım aldı ve değerlemesi 5M$ olan bir marka haline geldi. Werover 5 yılda 0’dan nasıl buralara geldi?

Kurucular Balca Yılmaz ve Çağlar Erat İstanbul Teknik Üniversitesinin kontrol ve otomasyon bölümünde okuyorlar ve tanışıklıkları oradan. Bölüm gereği birlikte pek çok farklı konuda proje tasarlıyorlar bunların arasında ufak denizaltı çalışmaları da var. Ortaklardan Çağlar Erat dalgıçlıkla üniversite öncesinden beri ilgileniyor. Yani dalgıçlarla sürekli iletişim halinde ve onlarla zaman geçiriyor. Dalgıçların suyun altında yurtdışından gelen robotları kullandıklarını ve bu robotların arıza yapması durumda yurtdışına gitmesi gerektiğini ve beraberinde getirdiği sorunları da öğrenerek ilk araştırmalara başlıyorlar.

Su altı süreçlerinde 1 numara: Searover

Werover

İki ortak okulun bitmesine yakın bu fikrin iş planını da hazırlayarak projeye döküyorlar. 2018 ocak ayında bu projeyle Tübitak’tan destek alıp adı “Searover” olan şirketi kuruyorlar ve o süreçte de İTÜ Çekirdek kuluçka merkezine giriyorlar. İlk Ar-Ge süreçlerine yoğunlaşıyorlar ve araç hazır olduktan sonra ilk satışa kadar birkaç ufak hizmet işi, turistik bir işletme için su altı rotası oluşturup o günlük çekimin parasını almak gibi işler yapıyorlar.

Arkasından bir balık çiftliğine ilk satışı yapılıyor. Balık çiftlikleri çok güzel bir potansiyel taşıyorlardı çünkü su altı süreçlerde çok fazla dalgıç kullanıyorlardı. Searover insanların alışık olmadığı bir teknoloji kullandığından ötürü ürünün işe yaradığının kanıtını sunmak için birkaç defa görüşmeye giderek ürünü yerinde deneyerek hem de müşteriyle “ürünü nasıl geliştirebiliriz?” soruları üzerine pazar araştırması yaparak satış süreçlerini tamamlıyorlardı.

Basında yer almaya başladıktan sonra Enerjisa Üretim’den “hidroelektrik santrallerinde denetim yapabilecek bir araç üretebilir misiniz?” şeklinde özel bir talep geliyor ve bizim 3 kişilik ekip bu talebi kabul ediyorlar. Tasarladıkları araçla enerji tünellerinde 3 boyutlu haritalama yaparak şu bölgede çatlak var, buraya şu şekilde bir çözüm bulabilirsiniz tarzında bir tespit ve önerilerde bulunuyorlar. Bu iş şirket için bir kırılma anı oluyor ve bu işi teslim ettikten sonra gelen parayla ekibi bir anda büyütüp atölye ve ofisi açıyorlar.

Yenilebilir enerjide sürdürülebilirlik üzerine çalışıyoruz

Werover

Buraya kadar adı Searover olan şirket Werover adına geçiyor ve buradan sonra işler değişmeye başlıyor, Enerjisa ile sektörle tanışan şirket odağını enerji sektörüne yoğunlaştırıyor ve yeni ürün/hizmet arayışlarına giriyor. İlk olarak rüzgar tribünleri üzerine çalışıyorlar, tribünlerde ya kanatlara titreşimi ölçen sensörler yerleştirmeyle ya da gövdeye mikrofon yerleştirerek kendi makine öğrenmesi algoritmasını kullanarak “şöyle bir hasar oluştu bu 5 ay sora şu kadar büyüyebilir” diyerek önerilerde bulunan bir ürün oluşturuyorlar. Güneş panellerinde ise yüzey temizliği yapan robotlar temizlik esnasında sensörlerle tarama yapıyor ve önceki geri bildirim sisteminin aynısı burada da çalışıyor. Tamamen donanımıyla ön plana çıkan bir girişimden yazılımı ön planda olan bir şirkete dönüşen bir yapı var karşımızda.

2400m2’lik Werover Cleantech Hub

Werover

Çeşitli kararlar alarak pek çok kırılma noktasına sahip bu şirketin önemli aksiyonlarından bir tanesi de şuan ki ofisleri, Werover Cleantech Hub. 2400m² alana sahip bir bina. Kurucular neden bu kadar geniş bir ofis tercih ettiklerini şu şekilde açıklıyor: İzmir’de temiz enerji ve girişimcilik ekosistemine katkıda bulunarak girişimlerin birbirini bulmasına ve aralarında iş yapma kültürünün gelişmesine katkıda bulunmak için bu kadar geniş bir alanı seçtik. Bu alanda başka şirketler de Werover’ın atolyesini kullanabilecekler. Ayrıca kendi enerjisini tamamen kendi karşılamasını planladığımız bu ofiste Werover ürünlerinin Ar-Ge sürecini daha da kolaylaştırmak da bu tercihin başka bir sebebi. İmkanlar dahilinde Werover Cleantech Hub’ın bir benzerini de Almanya da açmak istiyoruz.

Kuruculardan olan Zeynep Balca Yılmaz erkeklerin sayıca çoğunlukta olduğu mühendislik sektöründe çalışan bir kadın olarak her zaman kadını desteklediğini ve kadınların sadece mühendislikte değil diğer alanlarda da daha fazla var olması gerektiğini savunuyor. Kendisi de tutum, davranış ve yaptığı işlerden ötürü KAGİDER ve Yuvam Dünya’nın ‘Yeşil İş Ödülü’ ve Microsoft’un düzenlediği Teknolojinin Kadın Liderleri Yarışması’nda “Yılın Başarılı Kadın Girişimcisi” ödüllerine layık görülüyor.

Tübitak destekleriyle kurulan şirket ve çalışmalara başlanan bir denizaltı aracından temiz enerjide sürdürülebilirlik için çalışan yazılım odaklı kocaman bir yapıya ulaşan bu şirketin başarı serüveni hız kesmeden devam ediyor!

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.