/

Sürdürülebilir Bir Yaşamda Olması Gereken 6 Madde

sürdürülebilir

Sürdürülebilir Yaşam Nedir?

Kelime anlamı ile sürekli olan, kaynakları dengeli kullanan bir yaşam tarzıdır. Gelecek nesilleri ve diğer bütün canlıları bir bütün olarak düşünerek yaşamak sürdürülebilir bir yaşam demektir. Bu yaşam tarzında doğaya zarar vermeden, fazla tüketici davranış tarzından kaçınma ve  kendi kaynakları ile ürettiklerini paylaşarak yaşayan bir sistemden bahsediyoruz.

 

1-) Minimal Yaşam

Minimal yaşam aslında ihtiyacımız olan kadarı ile yaşamaktır. Detay sade olanda gizlidir, uygulanma açsından biraz zor ama aynı zamanda kaliteli diyebiliriz. Niçin zordur? Şöyle düşünelim bir kıyafet dikeceğiz, hem minimum kaynak kullanmalıyız, hem de estetik ve kaliteli olmalı. Minimal yaşamak için ihtiyacımız olmayan fazlalıklardan kurtulabilir yaşam alanımızı sadeleştirebiliriz. Bu sadeleşmeye 1 yıldır dolabımızda hiç giymediğimiz kıyafetleri ayırarak başlayabiliriz.

sürdürülebilir yaşam

 

2-) Atık Yönetimi

Yaşadığımız ortamda minimum atık oluşturmak için neler yapabiliriz? Sıfır Atık kavramı üzerinde hiç düşündünüz mü? Bu ifade sadece büyük fabrikaların düşünmesi gereken bir kavram değil aslında bizler de bu konuda çok şey yapabiliriz. En çok atık oluşturduğumuz alanlara karar verip buradaki atıkları minimize etmeye çalışabiliriz.

Bozulmayacak ürünleri büyük ambalaj veya kartonlarda pazardan satın alabiliriz.

Şampuan, duş jeli vb. ürünler yerine doğal sabunları tercih edebiliriz. Ayrıca bu durum vücut sağlığımız için faydalı bir seçim olacaktır. En çok kullandığımız su ile işe başlayabiliriz, su şişe atıkları. Kendimize cam bir şişe edinerek yıllık ortaya çıkaracağımız plastik şişe oranını büyük oranda engellemiş olacağız. Aslında hepimiz kendi yaşamımızda bu konu üzerine düşünerek oluşturduğumuz birçok atığı gözden geçirmeli ve bunlar yerine  alternatif çözüm ürünleri ile atık yönetimi sürecine katkıda bulunabiliriz.

sürdürülebilir yaşam

 

 

3-) Çevre Dostu Temizlik Malzemeleri Kullanmak

Temizlik malzemelerinin çevre dostu olup olmadığını anlamak hepimiz için gerçekten anlaşılması güç bir konu olabiliyor bu yüzden bu konuda güvenebileceğimiz markalar belirleyip bu markaları tercih edebiliriz.

Vücudumuza direkt olarak temas eden diş macunu, duş jeli, şampuan vb. ürünlere kendi sağlığımız için çok dikkat etmeliyiz. Bu hususta zehirsiz, bitkisel ürünleri tercih edebiliriz.

sürdürülebilir yaşam

 

 

4-) Enerji Kaynaklarını Kullanmayı Azaltmak

Belki her gün 1 saat karanlıkta oturarak, bazen de gereksiz elektrik su vb. kullanımlarını azaltarak bu konu ile ilgili küçük sandığımız büyük adımlar atabiliriz.

Konu üzerinde düşünmek her zaman ilk adım olacaktır, öncelikli olarak kendi içimizde farkındalığımızı arttırmalıyız.

Enerji kaynaklarını kullanma konusunda hepimiz kendi yapabileceğimiz kadarıyla başlayabiliriz, yapılan en küçük bir eylem sürdürülebilir yaşama katkı sağlayacak ve alışkanlıklarımızı değiştirecektir.

sürdürülebilir

 

 

5-) Kaynak Paylaşımı

Kaynak paylaşımı enerji tasarrufu ve kaynakları daha verimli kullanma açısından çok önemlidir. Son zamanlarda yaygınlaşan paylaşımlı ofisler, araç paylaşımı, toplu taşıma kullanma, kaynaklarımızı idareli kullanma çabası atılan güzel adımların başlangıcı olacaktır. Kaynaklarımızı paylaşmak sürdürülebilir yaşama katkı sağlar.

 

6-) Geri Dönüşüm

Geri dönüşüm tekrar değerlendirilebilme olasılığı olan atıkların çeşitli süreçlere tabi tutularak tekrar üretim sürecine dahil edilmesidir. Geri dönüşüm, dünya genelinde kaynakların azalmaya başlamasıyla büyük önem kazanmaya başladı. Geri dönüşüme ihtiyaç, her geçen gün daha da artıyor.

Geri dönüşüm amacı

Geri dönüşümün en önemli amacı, atık çöp miktarını azaltmak ve kaynakların tükenmesini önlemek, kaynakların lüzumsuz kullanımının önüne geçmektir. Geri dönüşüm, katı atıkların taşınması ya da depolanması gibi sorunların da ortadan kalkmasını sağlar. Kaynakların olumlu yönde kullanılması çevreye ve ekonomiye katkı sağlar. Çünkü dünya üzerindeki kaynaklar sınırlıdır.

Bizlere düşen görev ne?

Geri dönüşüme katkı sunmak istiyorsanız yapacağınız şey aslında oldukça basit. Geri dönüşümü olan kaynakları tüketmelisiniz. Örneğin doğaya atılan plastik poşetlerin çözünmeleri yüzyılları alır. Plastik poşetten mümkün olduğunca kaçınmak tam olarak bu yüzden önemli. Bu sayede atık miktarımızı ve karbon ayak izimizi azaltarak geri dönüşüm ve sürdürülebilir hayat tarzına katkımızı artırmış ve gelecek nesile temiz ve yaşanabilir bir dünya bırakma konusunda önemli şeyler yapmış oluruz.

 

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Sürdürülebilir1Dünya Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.