Martı’nın Kurucusu: Oğuz Alper ÖKTEM kimdir?

Oğuz Alper Öktem-Martı
Oğuz Alper Öktem-Martı

Çocukluğu ve gençliği

10 Ocak 1991, Kocaeli’nde doğmuştur. Aslen İzmitli olan Öktem’in babası Kuşadası‘nda halıcılıkla ilgilenen bir esnaftı ve kendisi de çocukluğundan itibaren babasının yanında çalışarak ticareti öğrenmiştir. Liseyi Koç Vakfı‘nın destek ve burslarıyla Koç Özel Lisesi‘nde bitirmiştir. Çocukluğu genellikle Kuşadası, İzmit ve İstanbul arasında geçti. Kuşadası’nda babasının halı ve hediyelik eşya üzerine dükkanlarında çalışmıştır. İngilizceyi lisede okurken Amerikan dizileri ve filmlerinden öğrendiğini ifade etmektedir.

Oğuz Alper Öktem-Martı
Oğuz Alper Öktem-Martı

Aynı zamanda lise yıllarında boş vakitlerini iyi değerlendirmiştir. Öğrenci birliği ile yakından ilgilenen ve dönem başkanlığı yapan bir öğrenci olmuştur. Zaten matematiğe hep ilgili olan Öktem,  boş vakitlerinde ekonomi bilimi ile ilgili kitap ve makaleler okumuştur. Ayrıca piyasaları da yakından takip etmek için vakit ayırmıştır. Lisans eğitimini Ekonomi üzerine tamamlamıştır. Bir Kocaelispor taraftarıdır ve gençliğinden beri pek çok maçını takip etmiştir.

Kariyeri

Chicago Üniversitesi‘nde ekonomi bölümünü bitirmiştir ve ardından İngiltere’ye taşınarak Londra Ekonomi Okulu‘nda yüksek lisans eğitimi almıştır. Yüksek lisans eğitiminin konusu siyasal ekonomidir. Yurt dışında eğitim aldıktan sonra kariyerine bankacılık sektöründe başlamıştır, ardından yeni nesil teknoloji şirketlerinde çalışmıştır. ABD ve İngiltere‘deki eğitiminin ardından Londra‘da kısa bir dönem bir bankada çalışmıştır. Ülkesine kesin dönüş kararı almasıyla McKinsey danışmanlık şirketine girmiştir ama burada sadece bir gün çalışmıştır. Ardından Doğan Holding çatısı altındaki BluTV‘ye yönetici olarak katılmıştır. Daha sonra bir süre fon yöneticiliği yapmıştır.

Oğuz Alper Öktem-Martı
Oğuz Alper Öktem-Martı

Kurucusu olduğu Martı elektrikli scooter paylaşım şirketi ile tanınmaktadır.

2018’de Martı‘yı kurarak Türkiye’de elektrikli scooter paylaşım hizmeti vermeye başlamıştır. Bugün hala baş yöneticiliğini üstlendiği Martı, ülkede sektöründe önemli bir pazar payına sahiptir.

Martı Nedir?

Oğuz Alper Öktem-Martı
Oğuz Alper Öktem-Martı

Elekrikli scooter paylaşım sistemi fikri

Martı, elektrikli scooter paylaşım platformudur. 2018 yılında kurulan Martı, 2019 yılında ise hizmete girmiştir. Martı, Avrupa’nın en büyük mikromobilite girişimleri arasında yer almaktadır. Aynı zamanda Türkiye’yi mikromobilite ve e-scooter kavramları ile tanıştıran bir girişim olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun yanı sıra Martı, kullanıcıların kısa mesafeli ulaşım ihtiyacına yöneliktir. Aynı zamanda Martı, eğlenceli, uygun ve çevre dostu bir uygulamadır. Yaklaşık 15 mühendis ile birlikte tamamen kendi yerli teknolojiler ile üretilen bir iş olmuştur.

Öktem California’da bulunduğu dönemde evinin önüne orada faaliyet gösteren bir paylaşım sistemine ait elektrikli scooter’ın kilitlendiğini gördü ve fikir hoşuna gitti. Türkiye’ye döndüğünde bu sistemin İstanbul ulaşımına çok uygun olduğunu düşündü ve bu şekilde Martı fikri ortaya çıktı. Fikrin ortaya çıkmasının ardından Türkiye’de elektrikli scooter üreten bir firmanın olmadığını ve bu yüzden çalışma yapacakları ilk scooter cihazını almak için Yunanistan’a seyahat etmek zorunda kaldığını anlatmaktadır.

Oğuz Alper Öktem-Martı
Oğuz Alper Öktem-Martı

2018’de kurulan şirket, 2019 yılında İstanbul’da faaliyete başladı. Kalabalık ve karmaşık toplu taşıma sistemine girmek istemeyenler ve o dönemde ortaya çıkan taksi sorunu, Martı’nın kısa süre içerisinde popülerlik kazanmasının önünü açtı. Bu dönemde sistem BursaİzmirGaziantep gibi ülkenin çeşitli şehirlerine yayıldı. Böylece İstanbul ulaşım sorununa bir çözüm olarak sunulabileceğini öngörmüştür. Diğer taraftan bu işin maddi boyutu ise 60-70 milyon dolarlık bir sermaye ile gerçekleşmiştir.

Martı’nın kurucu ortakları Oğuz Alper Öktem ve Sena Öktem’dir. Martı’nın kurucu ortağı olan Sena Öktem ise Oğuz Alper Öktem’in kız kardeşidir. Sena Öktem, Mutlubiev girişiminde ‘Growth Hacker’ olarak çalıştıktan sonra Martı İleri Teknoloji şirketinde yer almıştır. Oğuz Alper Öktem ise Martı’nın asıl fikir sahibi olarak yer almaktadır.

Yemeksepeti kurucusu Nevzat AydınHasan Aslanoba212 CapitalBorusan Holding eski CEO’su Agah Uğur, Gençoğlu Grup’tan Umur Gençoğlu, Sanko Holding‘ten Turgut Konukoğlu, Federal Mogul Türkiye‘den Emir Dereli, Careem’in en büyük erken yatırımcısı BECO Capital ve yine Careem’in de yatırımcısı ve aynı zamanda Souq‘un da yatırımcısı Wamda Capital, Clutter‘ın da yatırımcısı TH Capital. Bunun yanı sıra Goldman Sachs Türkiye ekibinden Banu Kısakürek ve Ozan Sönmez ile adının paylaşılmasını istemeyen iki global VC fonu da Martı’nın yatırımcıları  arasında.

Martı, Türkiye’nin her yerinde yani 81 ilde bulunma hedefi ile yola çıkan bir girişimdir. Ancak şu anda Martı, 21 ilde faaliyet göstermektedir. Faaliyetlerine ise ilk olarak İstanbul’da başlayan Martı, daha sonra Ankara’da kullanıma sunulmuş ve büyüyerek devam etmiştir.

Buna ek olarak Türkiye’de 2021 yılında Ulaştırma ve Altyapı, Çevre ve Şehircilik ile birlikte İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan geliştirilen yönetmelik sayesinde e-scooter’larda denetime tabii olmuştur. Bu denetimden geçen markalardan biri de Martı’dır.

Oğuz Alper Öktem-Martı
Oğuz Alper Öktem-Martı

Martı, mobil uygulama aracılığı ile kullanılmaktadır. Martı’nın uygulamaları iOS ve Android platformlarında ücretsiz olarak bulunuyor. Uygulamayı indirdikten sonra kayıt olup ilerlenmektedir. Karşınıza çıkan ekranda bir harita yer alıyor. Bu harita sayesinde size en yakın elektrikli scooter’ı QR kodu ile kiralanabilmektedir. Ödeme işlemleri kredi ya da banka kartı ile gerçekleşiyor. Varış noktasına gelindiğinde ise Martı kilitlenir ve park edilen yerin fotoğrafı çekildikten sonra yolculuk sonlandırılmış olur.

Dünya genelinde çevre dostu yeşil girişimcilik modelleri öne çıkmaya devam ediyor. Pandemi dönemi ile birlikte de bu artış gösteren bir alan olduğu açık. Aynı zamanda günümüzde bireylerin farkındalığı ile birlikte şirketlerin ve politikaların iklim krizine karşı farkındalıkları oldukça önemli bir konu.

Oğuz Alper Öktem-Martı
Oğuz Alper Öktem-Martı

Çevre kirliliğinin boyutu ise oldukça korkutucu düzeyde diyebiliriz. Bu sebeple gelişen teknolojik alışkanlıkların en önemlisi de elektrikli araç kullanımı oluyor. Bu yeşil girişimcilik modeli ile dikkat çeken araçlardan biri de e-scooter olarak karşımıza çıkıyor.

Yapılan araştırmalara göre de e-scooter kullanımı 2019 yılından bu yana yüzde 50’nin üzerinde bir artışa sebep olmuş. Hatta ABD Grand View Research’ün yaptığı araştırmaya göre 2018 yılında 17,4 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahiptir. 2018 yılındaki bu verilerin yanı sıra e-scooter pazarının 2030 yılında 41,9 milyar dolar olacağı öngörüler arasında yer alıyor. Türkiye’nin ilk mikromobilite akımına öncülük eden marka ise Martı oluyor. İklim krizine karşı çevreyi koruma ve benzeri öncelikler şirketin değer verdiği hususlar arasında yer alıyor.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Başarı Hikayeleri Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Sena Yıldırım

22, öğrenci hemşire’3, girişimcilik dünyasıyla büyülenmekle meşgul. Dijital pazarlama, girişimcilik ve yaratıcı marka kurma hikayeleriyle ilgileniyor. Özgün, tutkulu, meraklı bir dünya anlayışına sahip.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.